Kotor Art – 12. Međunarodni festival klapskog pjevanja

 

Znak Kotor Art 445

24. jul 2013.

 

5. Međunarodni festival Kotor Art

12. Međunarodni festival klapskog pjevanja

 

 

12. Međunarodni festival klapa održaće se od 26 – 28. jula u Perastu, saopšteno je danas na konferenciji za medije.

 

 Press 1

 

Za 12. godina postojanja Festival je stekao zavidnu regionalnu reputaciju što potvrđuje i rekordni broj prijavljenih klapa u takmičerskom programu. Tokom tri festivalske večeri nastupiće oko 300 pjevača, 28 klapa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, koje ce izvesti preko 70 klapskih pjesama.

U takmičarskom dijelu, tokom prve i druge večeri nastupiće 10 ženskih, odnosno 3 mješovite i 5 muških klapa koje će pored izabranih izvoditi i obaveznu, bokeljsku kompoziciju.

Press 2“Osim toga sto nam je predsjednik žirija renomirani stručnjak kakav je Janez Vlašić, u pogledu kvaliteta festivala govori i činjenica da 5 klapa koje nastupaju u Perastu dolaze direktno iz finala omiškog festivala, najprestižnijieg festivala klapa na ovom području“ – rekao je Milan Kovačević, izvršni direktor Festivala.Sa druge strane, upravo zbog istovremenog održavanja oba festivala dvije prijavljene klape izostaće sa festivala u Perastu”  – dodao je on.

Festival počinje u petak, u 21h na Trgu crkve Sv.Nikole takmičenjem ženskih klapa, a nastavlja naredne večeri takmičenjem u kategorijama muških i mješovitih klapa, kao i u kategoriji nova klapska pjesma.

Svi oni nadmetaće se za jednu od nagrada  stručnog žirija “Peraški kampanio” za prvo, drugo i treće mjesto. Najbolja debitanstka klapa dobiće nagradu ”Deštregovi”, a “Peraški školji” pripašće najboljoj crnogorskoj klapi. Nagrada za najbolju novu klapsku pjesmu nosi ime profesora Nikole Gregovića koji je obradio i aranžirao najveći broj bokeških pjesama. Za najbolji aranžman nove pjesme biće uručena nagrada “Milorad Minja Vučetić”, a za najbolji tekst nagrada Julije Balović. “Kazada” je nagrada koju dodjeljuje publika za najbolje klape po kategorijama.

Najavljena promocija knjige “Ludvik Kuba, Pjesme dalmatinske iz Boke 1907“ pomjerena je za 21. Novembar, Dan Opštine Kotor, a centralni događaj festivala je završno, revijalno veče pod nazivom “Renesansa bokeljske pjesme” kada će se premijerno izvesti 20 od 38 savremenih klapskih obrada pjesama iz Boke po zapisima Ludvika Kube.

Press 3“Sve kompzicije izaći će i u prvom broju festivalskog časopisa „Lirica” koji će se promovisati tokom festivala, a pokretanje izdavačke djelatnosti još je jedan korak naprijed u razvoju Festivala i dokaz ozbiljnosti i posvećenosti njegovih osnivača, koji osim koncertnih aktivnosti tokom godine organizuju i edukaciju za domaće klape i promovišu ovaj dio duhovnog i kulturnog nasljeđa Boke” – rekla je , između ostalog, Marina Brainović, predsjednica NVO Festival klapa Perast.

Muzički žiri u sastvau Janez Vlašić, Dr. Jakša Primorac, Dr. Zlata Marjanović, Jasminko Šetka,  Jasna Stijović i Nađa  Zeković odlučivaće o nagradama za najbolju kompoziciju po kategorijama, a stručni žiri za najbolji tekst nove kompozicije radiće u sastvau Jakša Fiamengo, Ante Mekinić, Gracijela  Čulić, Ružica Danilović, Dubravka Jovanović i Dejan Đonović.

 

 

KLIKNITE NA ZNAK FESTIVALA KLAPA

KAKO BI OTVORILI KOMPLETAN PROGRAM

Festival klapa Perast - znak

 

 

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART