Kotor Art – Drugi klavirski resital “Pijanistički kaleidoskop“

 

4. Međunarodni festival Kotor Art

  11. Don Brankovi dani muzike

 

Drugi klavirski  resital na ovogodišnjim Don Brankovim danima muzike nazvan „Pijanistički kaleidoskop“ održaće češki pijanista Martin Kasik. On će u srijedu, 1. avgusta u Crkvi Sv. Duha,  od 21 sat, u prvom dijelu svog resitala predstaviti žanrovski različita djela Frederika Šopena – „Baladu  u g-molu“, op. 23, zatim „Mazurke“ iz op. 24, potom „Skerco u b-molu“, op. 31, kao i daleko poznatu kompoziciju – „Andante spianato i velika poloneza“, op. 22. Drugi dio večeri Kasik je rezervisao za češke autore, u čiju će nas muziku uvesti ciklusom „Estampe“ francuskog impresioniste Kloda Debisija, da bi nakon toga slušali djelo Leoša Janačeka, inače Debisijevog savremenika. Posljednje djelo na resitalu Martina Kasika biće „Tri komada za klavir“ Klementa Slavickog, kompozitora 20. vijeka.

 

Martin Kasík (1976), klavir, spada u najpoznatije češke pijaniste današnjice. Klavir je počeo da svira sa samo četiri godine. Studirao je kod prof. M. Tugendliebová na Konzervatorijumu L. Janaček u Ostravi, a zatim sa I. Klánským na Akademiji za muziku i izvođačke umetnosti u Pragu. U toku studija pohađao je majstorske kurseve kod čuvenih pedagoga kao što su L. Berman, G. Ohlson, P. Badura-Skoda, E. Inđić, Ch. Zacharias… Pored brojnih nagrada, bio je laureat Internacionalnog takmičenja Praško proljeće 1998. godine, dobitnik nagrade Davidoff Prix 2000, te nagrade časopisa Harmonie Magazine (2002). Nastupao je u najpoznatijim dvoranama Evrope, kao i u SAD i Japanu sa orkestrima kao što su Chicago Symphony Orchestra, Minneapolis Symphony Orchestra, Deutsches Symphonie Orchester Berlin, Tonhalle-Orchester Zurich, Stuttgarter Philharmoniker itd. Od 2008. je predsjednik festivala Chopin u češkom gradu Marijanske Laznje. Profesor je klavira na Akademiji za muziku i izvođačke umjetnosti u Pragu. Snimio je 10 kompakt diskova za Supraphon i Arco Diva.

Kasik svira bogatom tehnikom, fluidnošću i pravim smislom za boju…
The New York Times (14. februar, 2000.)

Otrovno! Zapanjujuće od prvog do poslednjeg takta!… Njegova Krajzlerijana je na nivou Horovica i Marte Argerič… Repertoire (Januar, 2000.)

 

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART