Kotor Art – Najava programa za 03. avgust 2012.

 

 

4. Međunarodni festival Kotor Art

 
 

11. Don Brankovi dani muzike

 

Drugi ovogodišnji koncert Festivalski orkestar KotorArta održaće u petak, 3. avgusta od 21 u Katedrali Sv. Tripuna pod nazivom „Putovanje Evropom za 70 minuta“. Orkestrom će dirigovati Rajnhard Zehafer, umjetnik iz Njemačke, koji će pored djela Fincija (Ekloga), Turine (Simfonijska rapsodija) i Suhona (Preletio soko), dirigovati i svoje djelo – Sonatinu za gudače. Kao solista će na koncertu nastupiti pijanista Antonio Soria iz Španije.

 

Rajnhard Zehafer rođen je u Magdeburgu u Nemačkoj. Studirao je dirigovanje, komponovanje i klavir u Berlinu i Vajmaru u klasi prof. K. Masura i R. Rojtera, i usavršavao se za dirigenta kod L. Bernštajna i O. Zujtnera. Još kao student, osvojio je nagradu Felix-Mendessohn-Bartholdy 1980. godine, dok je 1982. godine ostvario senzaciju izvevši Madam Baterflaj Đakoma Pučinija u Komische Oper Berlin, gde je potom odmah dobio angažman. Sarađivao je sa direktorima i koreografima poput H. Kupferaa, J. Herca i T. Šilinga. Godine 1989. postavljen je za glavnog dirigenta i umjetničkog direktora opere u Gerlicu, dok je 1991. godine zajedno sa direktorom opere u Gerlicu, V. Ludvigom, osnovao instituciju EUROPERA čiji je bio muzički direktor i glavni dirigent sve do 1998. godine. Iste godine osnovao je Evropsku filharmoniju (Europa Philharmonie) u okviru koje je obavljao funkciju muzičkog direktora. Rajnhard Zehafer nastupao je sa brojnim čuvenim orkestrima kao što su Gewandhausorchester Leipzig, Staatskapelle u Drezdenu, Dresdner Philharmoniker i Konzerthausorchester u Berlinu. Sarađivao je i sa Arthur Rubinstein Philharmonic Orchestra iz Lođa, Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra, National Orchestra of the Bolshoi Theater u Minsku, Orquesta Sinfonica Nacional de Bogota, Beogradskim filharmonijskim orkestrom i Jerusalem Symphony Orchestra. Kao operski dirigent, Rajnhard Zehafer dirigovao je u okviru 800 nastupa izvodeći više od 40 različitih operskih dela. Njegov repertoar obuhvata kako tradicionalna, tako i savremena djela poput La Boheme, Margarete, Tosca, La Traviata, Fidelio, Die Zauberflöte, Don Giovanni, Cosi fan tutte, Albert Herring, Otello, Jenufa, Der Freischütz, The Merry Wives of Windsor, Carmen itd. Ujedno nastupa i kao pijanista sa kamernim orkestrima. Rajnhard Zehafer se kao kompozitor posvetio različitim žanrovima i stilovima. Pored kamerne muzike i opere, najznačajnije mjesto u njegovom muzičkom radu kompozitora zauzimaju simfonijska djela, od kojih su najpoznatija kompozicija Parable, koja je dobila ime po Lesingovom Natan mudracu (Nathan der Weise), i koja je premijerno prikazana u Grand Theatre of the Cultural Palace of Nationalities u Pekingu (Kina), zatim Trio „Six variations sur une theme des trouveres“ (festival Bargemusic Festival u Njujorku 2004. godine), Amadeus-Fantasy (festival Latina Musikfestival u Italiji 2006. godine), Land of Enchantment (sa orkestrom Las Cruces Symphony Orchestra u SAD 2007. godine), Piano- Quintet (Njujork 2011). Godine 2009. pozvan je za gostujućeg kompozitora u SAP Symphony u Nemačkoj, da bi 2010. godine maestro Zehafer dobio nagradu Gellert Prize za izuzetna muzička dostignuća u centralnoj Njemačkoj. Debitovao je nastupivši sa orkestrom Orchestra of the Arena di Verona u maju 2012. godine.

Antonio Soria, koncertni pijanista i vrhunski nastavnik klavira, kamerne muzike, orgulja i teorije muzike, osnove svog muzičkog obrazovanja stekao je na Conservatorio Superior de Música  del Liceo u Barseloni i Conservatoire National de Region u Bordou (Francuska) pod mentorstvom R. Kola i F. Čapeleta. Veliki pijanisti koji su značajno uticali na njegovu muzičku karijeru bili su V. Perlemuter, M. Pirez, J. Ačukaro, G. Munije, V. Akl, A. Vajzenberg i A. de Laroka. Poslednji u nizu pomenutih umjetnika podržao je snimanje njegovog prvog svjetski poznatog albuma Integral Piano of Joaquín Turina (IPJT) koji je Antonio Soria snimio na 16 kompakt diskova i za koji je dobio nagradu Best Spanish Production Prize časopisa Ritmo 1995. godine, nagradu Compact CD Prize 1997. godine, i takozvanu Integrally Historic Award  A. de Laroke, koji je lično pozvao Antonia Soriu na usavršavanje na akademiji Escuela Granados-Marshall u Barseloni tokom stogodišnjice njenog postojanja. Antonio Soria nastupa kao solista na resitalima i koncertima širom Evrope i sveta sa orkestrima kao što su Kremlin Chamber Orchestra of Moscow, Leos Janaceck Chamber Orchestra, Camerata Mediterránea, Sofia Soloists Chamber Orchestra, Greensboro Philharmonia, Orquestra della Magna Grecia, Craiova National Orchestra, Orchestra Pistoiese Promusica, Orquesta Sinfónica de la Universidad de Guanajuato, Cappella Istropolitana, a pod dirigentskom palicom M. Račlevnskog, G. Voronkovog, P. Djurova, M. Kolasantija, R. Gutera, H. Medine, R, Gutjereza… Godine 1994. je, nastupivši u klavirskom duu Reinecke, osvojio prvu nagradu na takmičenju Paper de Música de Capellades jednoglasnom odlukom žirija kojim je predsedavao R. Marba. Antonio Soria je doktor nauka i magistar u oblasti estetike i muzičke kreativnosti, dok je diploma stekao na naprednim studijama na University of Valencia. Profesor je na konzervatorijumu Conservatorio Oscar Esplá u Alikanteu od 1995. godine, i na Odseku za klavijature i polifonske instrumente na konzervatorijumu Conservatorio Superior de Música Salvador Seguí de Castellón od 1998. godine. Ujedno se pojavljuje i kao gostujući nastavnik na različitim međunarodnim kursevima. Antonio Soria je akademski i umjetnički direktor akademije ORFIM (Oropesa del Mar, Festival-Academia Internacional de Música), fondacije Fundación Sociedad de Conciertos de Albacete i Filarmónica Cervantes Project. Član je žirija na državnim i međunarodnim takmičenjima (XXII Clara Haskil Piano Competition, Švajcarska, avgust 2009; X Concurso Internacional de Piano Compositores de España, Madrid, novembar 2009. itd).

„Više nego zasluženi alpauz, morali bismo biti vječno zahvalni pažljivom promoteru, kao i nauci i interpretaciji. Pojavio se kompletni i istinski pravi Turina sa svojim čarobnim kvalitetom i intuicijom za rasuđivanje između uma i srca.” E. Franko, muzikolog i kritičar  časopisa EL PAÍS (Madrid, 25. septembar 2000. godine).

Festivalski orkestar KotorArta osnovan je u okviru istoimene nezavisne inicijative u kulturi 2003. godine. Zamišljen kao staggione ansambl koji funkcioniše i po principu majstorskog seminara, ovaj ansambl ima cilj da okupi perspektivne muzičare regiona koji tokom nekoliko nedjelja pripremaju i izvode odabrane programe. Uz edukaciju, kroz rad sa istaknutim dirigentima i solistima i koncertne nastupe ovako koncipirani Festivalski orkestar  ima i jedno dodatno značenje i poruku koja je na fonu koncepta cijelog festivala – to je poruka slavlja Muzike kroz toleranciju, suživot i razumijevanje.

 

11. Festival klapa

U petak, 3.avgusta u 21h na Trgu ispred crkve Sv.Nikole u Perastu biće i zvanično otvoren 11. Festival klapa.

Biće to ujedno i prvo takmičarsko veče kada će se nadmetati ženske i mješovite klape iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Nastupiće ženske klape: Cavtajke iz Cavtata, Fortuna iz Dubrovnika,  Drača i Narenta iz Mostara, Neum iz Neuma, Mendula iz Kaštel Štafilića, Senjkinje iz Senja i Teranke iz Pule.

Od mješovitih klapa nastupiće Bocca Nostra iz Kavača, Castel Nuovo iz Herceg Novog, Hrvoje iz Mostara, Kurenat iz Mljeta i Signum iz Čapljine.

Svi oni se nadmeču za jednu od nagrada  stručnog žirija “Peraški kampanio” za prvo, drugoi i treće mjesto. Najbolja debitanstka klapa dobiće nagradu ”Deštregovi”, “Peraški školji” pripašće najboljoj crnogorskoj klapi. Nagrada za najbolju novu klapsku pjesmu nosi ime profesora Nikole Gregovića koji je obradio i aranžirao najveći broj bokeških pjesama. Za najbolji aranžman nove pjesme biće uručena nagrada “Milorad Minja Vučetić”, a za najbolji tekst nagrada Julije Balović. “Kazada” je nagrada koju dodjeljuje publika za najbolje klape po kategorijama.

Nagrade če biti dodijeljene iste večeri, a dok žiri bude odlučivao nastupiče kamerni duo Dulović- Molčanov i kvartet flauta Talija.

Predsjenik žirija je Dr Jure Šaban Stanić iz Splita ,a ostali članovi su: prof. Željko Vlaho iz  Makarske, prof Tamara Jovićević iz Kotora, prof Vili Ferdinanadi iz Podgoice, Jasna Jeknić novinar i voditelj klape Alkima iz Kotor, Vlado Begović muzičar iz Kotora i etnomuzikolog  mr Zlata Marjanović iz Kraljeva.

PR  SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART