Kotor Art – Najava programa za 04. avgust 2012.

 

 

4. Međunarodni festival Kotor Art

 

 

Kotor  APSS

U subotu  4. avgusta počinje Kotor APSS,  festivalski segment posvećen arhitekturi koji će do 14.avgusta okupiti eminentna imena iz svijeta arhitekture, studente i sve zainteresovane tokom 10 dnevne radionice i velike konferencije pod nazivom „Crnogorski dani ORISA“

Sjutra od 9h u Starom zatvoru okupiće se 15 studenata arhitekture iz Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, a prvoga radioničarskog dana  predavanja će održati programska  direktorica Kotor APSS -a arh. Dijana Vučinić, arh. Branislav Gregović iz arhitektonskog studia GRAD i prof. Jovan Martinović, arheolog.

Do 13. avgusta studenti će sa svojim mentorima promišljati o arhitekturi, a njihove radove ćemo vidjeti na završnoj prezentaciji „Open Prison Night“. Prethodno, studenti će svoje radove braniti pred kritikom i stručnom javnošću.

Pored arh. Branislava Gregovića iz Studia GRAD mentori će biti eminentna imena iz svijeta arhitekture kao što su Idis Turato iz Hrvatske, Tadej Glažar iz Slovenije, Stefan Mader iz Švajsarske, SADAR+VUGA arh, studia iz Slovenije, Sem Majer iz Švajcarske, Sonja Radović iz studija Sintesys i Anđelka Badnjar arh iz Crne Gore.

KOTOR APSS agenda

 Subota, 4.avgust

9.00 Registracija

9.30 Uvodno izlaganje

arh. Dijana Vučinić, Kotor APSS program direktor, Crna Gora

10.30 Predavanje

arh. Branislav Gregović, Studio GRAD, Crna Gora

Južni Jadran 40 godina poslije, od plodnog zaostajanja do revizije napredovanja. Namjera mi je ukratko da iz svog ugla predstavim fenomen cg obale i tema koje ona objedinjuje, sve to kroz prikaz nekoliko faktografskih cinjenica, uporednih medjunarodnih iskustava i domaći primjer art radionice Krstac iz 2003 godine, praćen razvojem tog prostora koji je potom uslijedio…

11.30 Diskusija

12.00 Individualni/grupni rad

14.00 Pauza

17.00 Individualni/grupni rad

19.00 Pauza

Večernji program

21.00 Kotor APSS – Predavanje/diskusija. Lokacija: Stari zatvor.

Profesor Jovan Matrinović, arheolog: O Austrijskom zatvoru.

 

11. Festival klapa

U subotu  4.avgusta u Muzeju grada Perasta, od 11 sati održaće se naučni skup pod nazivom “Ludvik Kuba: Pjesme dalmatinske iz Boke” na kome će se predstaviti zbirka  izdata 1907 godine i koja je  zahvaljujuči ljubaznosti Akademije znanosti i umjetnosti iz Zageba, data Festivalu klapa za naučno razmatranje i dalju obradu.  Na naučnom skupu govoriće etnomuzikolozi  i muzikolozi  dr. Jakša Primorac iz Zagreba, Mr Zlata Marjanović iz Kraljeva, a  dr Slobodan Jerkov  će govoriti o  djelu Ludvika Kube u vrijeme njegovog boravka u Crnoj Gori.

“…U festivalu smo posebno ponosni na projekat „Ludvik Kuba – Pjesme dalmatinske iz Boke, 1907. godine kojim ćemo prvo prezentovati 161 notni zapis ovog čuvenog češkog muzikologa, folkloriste, slikara i pisca. Skupljao ih je od ondašnjih pjevača iz Prčanja, Mula, Dobrote, Perasta… i zapisao što je čuo, u dva, nekad i četri glasa! A mi ćemo ih, nakon 105 godina, objaviti, uz naučne recenzije, kao knjigu, kao svjedočanstvo naše kulturne i muzičke tradicije. Kao istorijski zapis o stihu, jeziku, pravopisu, običajima…“ Milan Kovačević, izvršni direktor

Od 21 sat u Kotoru će nastupiti klape Narenta Mostar, Dubrava-Dubrava, Kvarner-Bakar, Podvorje Kaštel Sućurac, Reful-Split, što će predstavljati muzički poklon Perasta Kotoru povodom ljetnjeg karnevala.  

PR  SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART