Kotor Art – Najava programa za 08. avgust 2012.

 

4. Međunarodni festival Kotor Art

  11. Don Brankovi dani muzike

 

 ŠOPEN ZAUVIJEK

Jedan od najtalentovanijih pijanista svoje generacije, poljski umjetnik Marian Sobula predstaviće se u srijedu na Don Brankovim danima muzike. On će, uz pratnju Festivalskog orkestra KotorArta, izvesti solističku dionicu „Koncerta za klavir i orkestar u e-molu“ Frederika Šopena. Orkestrom će dirigovati Hesus Medina iz Meksika, koji će publici predstaviti i djela G. F. Hendla, njegov „Končerto groso“, op. 6, br. 1, zatim J. G. Herasa, njegov „Postludijum“, kao i poznate „Rumunske igre“ Bele Bartoka. Umjetnici će nastupiti u Katedrali Sv. Tripuna s početkom u 21 sat. 

 

Marian Sobula je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Krakovu u klasi prof. A. Pikula i na akademiji Santa Cecilia u Rimu, u klasi prof. S. Pertikaroli, kao jedan od najtalentovanijih pijanista svoje generacije. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima se ističu one osvojene na takmičenjima Yamaha Music Foundation (Poljska, 2005), International Piano Competition (Španija, 2005), Piano Competition of Citta di Ancona i dr. Dobitnik je medalje na takmičenju Maria Canals (Španija, 2001) i specijalne nagrade na takmičenju Dr. Luis Sigall (Čile, 2007). Nastupao je širom svijeta radeći sa orkestrima, kao što su Betovenov akademski orkestar, Poljski radio orkestar, Orquesta Sinfónica de Castilla y León, Simon Bolivar orkestar mladih itd. Osnivač je i predsjednik asocijacije Piano Classic i umjetnički direktor manifestacije International Royal Cracow Piano Festival u Poljskoj.

Hesus Medina je aktuelni muzički direktor Simfonijskog orkestra UANL u Montereju, osnivač i muzički direktor ansambla Milenium Sinfonietta, muzički direktor nekoliko značajnih meksičkih orkestara, poput Kamernog orkestra Bellas Artes ili orkestra Queretaro Philharmonic, te redovni gost-dirigent i ostalih značajnih ansambala u Meksiku. Hesus Medina je bez sumnje i jedan od najpoznatijih i najangažovanijih dirigenata u svojoj zemlji, koji je takav ugled stekao ubrzo nakon početka karijere. Sarađivao je sa najvećim muzičarima međunarodne scene, kao što su J. Perlman, H. Ačukaro, A. Romero, O. Gutjerez, E. Oliveira, P. Amojal itd. Deluje i kao operski i baletski dirigent.

Festivalski orkestar KotorArta osnovan je u okviru istoimene nezavisne inicijative u kulturi 2003. godine. Zamišljen kao staggione ansambl koji funkcioniše i po principu majstorskog seminara, ovaj ansambl ima cilj da okupi perspektivne muzičare regiona koji tokom nekoliko nedjelja pripremaju i izvode odabrane programe. Uz edukaciju, kroz rad sa istaknutim dirigentima i solistima i koncertne nastupe ovako koncipirani Festivalski orkestar  ima i jedno dodatno značenje i poruku koja je na fonu koncepta cijelog festivala – to je poruka slavlja Muzike kroz toleranciju, suživot i razumijevanje.

 

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART