Kotor Art – Najava programa za 08. i 10. avgust 2013. godine

 

Znak Kotor Art 445

 
 
 

ČETVRTAK, 08. AVGUST

Kotor ArTeatar

U okviru ovogodišnjeg Kotor ArTeatra još samo sjutra od 20 i 22h u Starom zatvoru igraće predstava “Njegoš, Vatre” autorski projekat Radmile Vojvodić i Paola Magellija.

Predstava nastala po motivima  Njegoševe filozofsko – teološke poeme  “Luča Mikrokozma” je rađena u koprodukciji sa Kraljevskim pozorištem Zetski dom 2010 godine i već 4 sezone se jedino i ekskluzivno igra u oživljenom zdanju starog austrougarskog zatvora.

 

KOPRODUKCIJA MEĐUNARODNI FESTIVAL KOTOR ART

I KRALJEVSKO POZORIŠTE ZETSKI DOM

NJEGOŠ, VATRE

Njegos vatre - 2po motivima Luča mikrokozma Petra II Petrovića Njegoša

Autorski projekat: Radmila Vojvodić i Paolo Magelli

Utorak, 6. avgust 2013.

Četvrtak, 8 avgust 2013.

Zgrada starog zatvora, 20 i 22 h

Producent: Slobodan Božović

Kompozitor: Ljupčo Konstantinov

Video art: Ivan Marušić Klif

Saradnik na režiji: Danijela Radovanović

Organizator: Đorđije Radoičić

Igraju:

Pjesnik / Adam: Srdjan Grahovac

Tvoritelj: Jelena Rakočević / Karmen Bardak*

Satana: Goran Slavić

Luča: Ana Vučković*

Angel Mihailo: Karmen Bardak */ Sanja Vujisić**

Angel Gavrilo: Jovan Krivokapić

Angeli: Emir Ćatović/ Momčilo Otašević*, Petar Novaković*, Julija Milačić, Bojana Malinovska*, Gordana Mićunović*, Miloš Pejović*, Aleksandar Radulović*

*Studenti specijalističkih studija Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, klasa profesora Branislava Mićunovića

**Student druge godine glume Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, klasa profesora Branimira Popovića

Đevojčice sa školjkama: Antonina Lešenko, Tijana Lešenko

klavir: Julija Milačić

Petar II Petrović – Njegoš , rođen je na Njegušima, blizu Cetinja 1. novembra 1813. godine.

Vladika, pjesnik i filozof, naslijedio je Svetog Petra Cetinjskog nastavljajući njegovu državotvornu i prosvetiteljsku misiju. Njegoševo djelo pripada duhu evropskog romantizma, ali je njegov autorski otklon oslonjen na narodnoj poeziji, donio autentičan pečat književnosti XIX vijeka.

Dramski spjevovi “Gorski vijenac” i “Lažni car Šćepan mali” kao i filozofsko-religiozni spjev “Luča mikrokozma” nesumnjivi su vrhunci njegovog djela. Najveći pjesnik Južnih Slovena, jedan od najobrazovanijih umova svoga vremena, državnik i izvrstan diplomata, bio je jedan od kreatora “jugoslovenske ideje”. Održavao je duhovne veze sa najvišim evropskim političkim i kulturnim personama svoga vremena, boravio u Italiji, Rusiji, Austriji… Umro je od tuberkuloze 1851. godine u tridesetosmoj godini života, a dvadesetprvoj godini vladavine.

“Luča mikrokozma” je, kako kažu kritičari, Njegošev najzreliji misaoni spjev sa filozofskom i teološkom sadržinom. Napisao ga je krajem marta i početkom aprila 1845. godine za svega nekoliko sedmica, odgovarajući na složene probleme egzistencije u snažnoj inspiraciji. U njemu je do najvećeg pjesničkog izraza došlo bogatstvo Njegoševih misli i prema ocjeni savremenika “Luča mikrokozma” bila je pjesniku najdraža od svih djela.

 

Njegos vatre - 1

 

RADMILA VOJVODIĆ, pozorišni reditelj, dramski pisac i univerzitetski profesor rođena je 25. oktobra 1961. godine u Baru. Diplomirala je režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1985. godine.

Autor je drama Princeza Ksenija od Crne Gore (1993), Montenegrini (1998) i Montenegro blues(2005). Pozorišnim predstavama po vlastitim dramskim tekstovima, kao i tekstovima savremene svjetske dramaturgije i klasične drame (Bremenska sloboda, R.V. Fasbinder, Gnijezdo, F.K. Krec, Markiza de Sad, J. Mišima, Leons i Lena, G.Bihner, Mravlji metežNega Mrtvaca Play, Aleksandra Popovića, Vreme čuda, B. Pekić, Konte Zanović, V. Sekulić, Don Žuan se vraća iz rata, J.F. Horvat, Danilo, M. Kovač) učestvovala je na brojnim festivalima: Moskovski pozorišni festival (Rusija), Sterijino pozorje (Srbija), Poletni festival (Slovenija), Mitelfest (Italija), MOS (Makedonija), Pozorišni festival-Elbasan (Albanija), Sarajevska zima i MESS (BiH).

Dobitnik je stručnih priznanja i najviše državne Trinaestojulske nagrade (1997).

PAOLO MAGELLI je rođen u Pratu, u središtu Toskane u Italiji.
Na njegov umetnički razvoj uticao je njegov učitelj Giorgio Strehler, kome je Magelli bio asistent.

Početkom 70-tih zajedno s Robertom Benignijem, Pamelom Viloresi i Marcellom Bartolijem postaje jedan od osnivača “Teatro studio del Teatro Metastasio”, gdje su se bavili proučavanjem kultura njima manje poznatih prostora.

Režira gotovo na svim prostorima bivše Jugoslavije, te u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Švajcarskoj, Italiji, Južnoj Americi, Mađarskoj i Izraelu. Živi između Njemačke, Toskane i Zagreba, u kojem se nastanio krajem 1985. godine.

Dobitnik je mnogih međunarodnih pozorišnih nagrada. Od 2010. je upravnik “Teatro Stabile della Toscana” i vanredni profesor na ADU Zagreb, na Odsjeku za pozorišnu režiju.

Direktor je Međunarodnog festivala Kotor arta.

POSVETA NJEGOŠU

Zapitani smo o smislu i porijeklu svijeta i čovjeka i razvitku materijalnih i duhovnih pojava?

Ne.

Nego, je li čovjek jači od kletve božije?

Valjda, je li Pjesnik jači od…?

Je li to pitanje koje postavlja Njegoš?

Njegošev Pjesnik i Bog su srodnici!

A Bog i Satana srodnici po vlastoljublju?

Da. To je dobra mjera slobode interpretacije.

A Adam je lakomisleni smrtnik…

Prokleti drznik.

Karakteri mitoloških bića i njihovi odnosi predstavljaju slike ljudskih odnosa i društvenih prilika!

Svejedno, našoj civilizaciji nikako ne pripada da se bavi filozofijom i metafizikom izvan banalne situacije realiteta.

Da. Taj čovjek realiteta naše civilizacije ionako traži dimenziju koju više ne može naslutiti.

A Zatvor?

Topos ljudske patnje, mučenja tijela i poniženja duha, čisto zemaljskog nagona, prirodnog i materijalnog grijeha, neobuzdane strasti…?

Luča?

Duhovna svjetlost. Spiritualni pojam. Ili materijalno svjetlo, fizičko?

Kreacija.

Da.

I himera kreacije.

Da.

Je li Njegoš čitao Borhesa?

Da.

Je li Dante čitao Njegoša? A Kipling, je li čitao Miltona …? Je li Njegoš čitao Kafku? A Bucatija? Da. Čitao je Korta Maltezea…? Je li Njegoš …? Da. Da…

Radmila Vojvodić i Paolo Magelli

 

SUBOTA, 10. AVGUST

12. Don Brankovi dani muzike

Jedan od najčuvenijih džez trubača svijeta, Duško Gojković nastupiće sa svojim ansamblom Belgrade Summit Octet na kotorskoj Ljetnjoj sceni, u subotu 10. avgusta s početkom u 21 sat. Gojković će predstaviti kompozicije koje je aranžirao za ansambl koji čine: trubači Dragoslav Freddie Stanisavljević i Novak Mijović, trombonista Ivan Ilić, saksofonisti Kristijan Mlačak i Max Kochetov, pijanista Filip Bulatović, kontrabasista Milan Pavković i Aleksandar Cvetković za bubnjevima.

 

Dusko GojkovicDuško Gojković, džez trubač i kompozitor, studije je završio na Muzičkoj akademiji u Beogradu i Muzičkoj akademiji „Berkli“ (SAD). Bio je član više poznatih džez orkestara: Mejnarda Fergusona, Vudija Hermana, Radio Beograda, Keni Klark/Fransi Boland Big benda. Godine 1966. objavio je album „Swinging Macedonia“ koji predstavlja utemeljenje danas priznatog stila balkan džez. Pored kompakt-diska „Soul Connection“ (1994), snimio je više albuma za izdavačku kuću „Enja Rekords“ (Minhen): „Bebop City“, „Balkan Connection“, „Balkan blue“, „Samba do mar“, „A Handful O’Soul“, „ Samba Tzigane“, „Five Horns and Rhythm Unit“. Јedini је džez muzičar s prostora bivše Jugoslavije čiji je opus u drugoj polovini XX vijeka zabilježila svaka relevantna džez enciklopedija u svijetu. Godine 2007. izašlo je srpsko izdanje Gojkovićeve biografije Džez je sloboda, koje je bavarski Džez institut objavio još 1995. u čast njegovog četrdesetogodišnjeg boravka u Njemačkoj.

Za 40. BEMUS (Beogradske muzičke svečanosti, Srbija) Duško Gojković je 2008. pripremio produkciju s internacionalnim „all star“ sastavom pod nazivom Summit Octet, u koјem je okupio muzičare iz svih djelova planete: Australije, SAD, Italije, Francuske, Njemačke, Makedonije, Srbije. Pored nezaboravnog koncerta, sastav je snimio materijal za kompakt-disk koji je prvo objavila izdavačka kuća B92 (Srbija), a potom „Enja Rekords“ (Minhen). Krajem 2012. snimljen je CD „Quo vadis samba“ s Big bend orkestrom RTS-a s novim

Gojkovićevim aranžmanima njegovih originalnih kompozicija. U toku je snimanje albuma pod radnim naslovom „Duško and strings“. Autorske kompozicije u aranžmanima proslavljenog britanskog saksofoniste i aranžera Pitera Kinga, biće snimljene s gudačima Brandenburškog simfonijskog orkestra i džez ritam sekcijom. U Kotoru će Belgrade Summit Octet predstaviti originalne aranžmane za sastav: 2 trube, trombon, 2 saksofona i ritam sekciju.

 

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART