Kotor Art – Najava programa za 09. avgust 2012.

 

 

4. Međunarodni festival Kotor Art

     Kotor arTeatar premijere 

 

Predstava EGZISTENCIJA  autorski projakat Radmile Vojvodić  rađen po tekstu savremenog britanskog drmskog pisca Edvarada Bonda, a u koprodukciji Kotor Art-a i Crnogorskog narodnog pozorišta, premijerno će biti izvedena sjutra u Crkvi Sv.Duha od 22h.

….Riječ je o jednoj opscesivnoj temi ne samo velikog savremenog dramskog pjesnika, Edvarda Bonda, o nasilju, o agresivnosti čovjeka moderne civilizacije, o biljegu, o najrđavoj savjesti te moderne civilizacije i modernog čovjeka. Posebno u drami Egzistencija, rijec je o nepravdi, o traganju za radikalnom nevinoscu, za priprodnim poretkom u izopacenom svijetu savremene  civilizacije, upravo u kontekstu zivota covjeka izgubljene ljudskosti, izopacene filozofije zivota, izopačenog traganja za smislom zivota. Egzistencija je ogoljena, do maksimuma svedena, dramska situacija i u njoj ovaj pisac i ova dobra literatura pokusava da traga za nepravdom, za  savjescu tog modernog covjeka. Ogoljena dramska forma, izazov je i povratak sustini teatra , barem za mene a i za mlade glumce koji su sustina ove teme i bavljenja pozoristem.  Ona pripada literaturi koja pokusava da se vrati antickim nacelima teatra , koja smatra da je upravo u drami u pozoristu upravo smisao u traganju i pronalazenju ljudskosti, u pronalazenju covjeka koji ima savjest, koji ponese savjest ove civilazije..“ Parafrazirajući Bonda koji kaze da smo svi stanovnici i Ausvica i Hirosime, mjesta gdje su zlii cinili zlo, i gdje su dobri cinili zlo, ali jednako stanovnici pravednog svijeta koji treba da stvaramo, rediteljka je istakla da „ koliko god utopisticki zvučalo, to je smisao i ovog  teatra i ove nase laboratorije , ove nase festivalske radionice..“

U predstavi igraju dva mlada glumca, studenti glume na FDU Cetinje Momčilo Otašević i Aleksandar Radulović.

Nakon premijernog igranja u četvrtak 9. avgusta u Crkvi Sv. Duha od 22h, igraće se i dvije reprize 10. i 11., a autorku i njen tim čeka novi izazov oko adaptacije predstave za premijerno igranje predstave u novembru u CNP.

               

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART