Kotor Art – Najava programa za 13. avgust 2012.

 


4. Me
đunarodni festival Kotor Art

 

Kotor  APSS

 

Prezentacija studentskih radova nastalih tokom ljetnje škole arhitektutre Kotor Art Kotor Apss 2012. (Kotor Arhitectual Prison Summer Scholl) počeće u ponedjeljak, 13. Avgusta u 20h u Starom zatvoru.

Na izložbi će biti sumiran i prezentovan kompletan rad koji su studenti prošli od početka ljetnje škole, a koji obuhvata analizu, sintezu i konačno rad na zadatu temu.

Radove će predstavljati arh.Dijana Vučinić, programska direktorica Kotor APSS-a.

 


 
 
Kotor arTeatar premijere 

 

Guliver, treća pozorišna  premijera  ovogodišnjeg Kotor Art-a  reprizno će se igrati  13. avgusta od 21 u Luci Kotor.

U pitanju je produkcija Kotor Art-a povodom 20. jubileja pozorišta za djecu i početak kontinuirane produkcije predstava za djecu.

Predstavu je režirao Petar Pejaković, a dramtizaciju čuvenog romana Džonatana Svifta “Guliverova putovanja” su uradili Dejan Đonović I Petar Pejaković. Stručni savjetnik na projektu je Paolo Magelli, reditelj i umjetnički direktor Kotor Art-a

Dizajn i realizaciju lutke od 12,5 metara uradio je Federico Biancalani umjetnik iz Italije uz asistenciju : Marca Burronija i Tommasa De Donna. Lutku pokreće 14 animatora, a u predstavi je angažovano 60 djece iz Kotora.

Asistent režije : Marija Backović

Koordinator projekta: Nataša Ristelić

Tehnički dizajn: Goran Moškov, Nikola Radović

Organizatori: Slaviša Grubiša, Milivoje Lakić

Marketing: Radmila Božović

Animatori lutke: Marija Backović, Radmila Božović, Vladimir Kovač, Miloš Milošević, Slaviša Grubiša, Kosta Damjanović, Vučić Perović, Goran Moškov, Nikola Radović, Stefan Kašćelan, Savo Miljanović,

Vedran Šantić, Milivoje Lakić

Liliputanci: Djeca Kotora

Muzika: Emerson Lake & Palmer – Slike sa izložbe

Uzrast: 4+

Sa konferencije za novinare…

“… Naša namjera je da ubuduće, svake godine produciramo po jednu predstavu za djecu, jer to zaslužuju i ova djeca i ovaj grad koji ima nevjerovatne mogućnosti za relizaciju, jer ćete  vidjeti da se Guliver ne da relizovati u teatru. To je teatar  na otvorenom, i ono što se ne da napraviti u tetru u ovom velikom teatru se da napraviti..“- kazao je Paolo Magelli na današnjoj konferenciji.

Kao stručni saradnik na predstavi Paolo Magelli je posredovao i u kontaktu sa umjetnkom iz Italije Federikom Biancalanijem koji je dizajnirao i izradio lutku od 12 metara, Gulivera koju animira 14 mladih glumaca. Nakon višemjesečnih priprema i realizacije, lutka je u djelovima transportovana brodom iz Italije.

Petar Pejaković, reditelj,  istakao je značaj i posebnost  Festivala Kotor Art koji je ušao u kontinuirano produciranje predstava za djecu. „Ovo je predstava kojoj se treba radovati, u kojoj treba uživati, iznenaditi se. U predstavi igra oko 60 djece iz Kotora i 14 animatora. To je veoma ne samo fizicki naporan projekat, vec i vrlo odgovoran i senzibilan. Predstava je bila veliki izazov i rizik, ali i veliko zadovoljstvo i tu radost mislim da smo uspjeli da prenesemo svima..“

„…Nadam se da će Guliver, u kontekstu grada,mora i  prirode koja nas okružuje i kao prije svega jedna dobra ideja i namjera, da zaživi i da bude pravi reprezent kulture koja se ovdje stvara, živa savremena u što širem kontekstu i nadam se da ćemo zajedničkim zalaganjem to i postići.. “—dodao je Pejaković

Dramatizaciju predstave uradili su Dejan Djonović i Petar Pejaković, koji su čitajući knjigu poslije 25, 30 godina shvatili da „Guliverova putovanja“ nije samo roman za djecu, već jedna politička alegorija, ali da je ona prvenstveno radjena kao predstava za djecu.

Mladi glumci i animatori Radmila Božović i Slaviša Grubiša, kao i Marija Backović, asistentkinja reditelja govorili su o sasvim nesvakidasnjem iskustvu i projektu, a mali Liliputanci iz Kotora su na izmisljenom jeziku izveli repliku iz predstave i na najboji način nas uveli u ovu pozorišnu čaroliju na otvorenom. 

 

 

Pjaca od filozofa

 

U okviru festivalskog segmenta  Pjaca od filozofa u ponedjeljak 13.avgusta od 22.30h biće izvedena predstava „Renzo partizan“ koju je po tekstovima iz Negrijeve triogije kritike režirala Barbara Nicolier.

 

Antonio Negri

Renzo Partizan (kritika oružja)

Režirala: Barbara Nicolier

Uloge: Carlo Brandt / Pierre-Félix Gravière / Julie Pilod / Nina Greta Salomé

Video: Numero 2,

Originalan zvuk: Gabriel Scotti, Vincent Haenni

Koprodukcija: TGP-CDN de Saint-Denis, Avanti!01

Uz podršku: La Colline-Théâtre national, Archivio Nazionale Cinematografico della Resistanza

Pjaca od kina, 22.30 h

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART