Kotor Art – Najava programa za 13. avgust 2013. godine

 

Znak Kotor Art 445

 
 

12. Don Brankovi dani muzike

NAJAVA za koncert INSIEME

 

12. Don Brankovi dani muzike, biće završeni u utorak 13. avgusta koncertom pod nazivom Insieme. Na kotorskoj Ljetnjoj sceni od 21 sat nastupiće Orkestar bez granica (No Borders Orchestra), sastavljen od mladih muzičara iz regiona, a s njima kao solista i crnogorski gitarista Miloš Karadaglić.

Umjetnički direktor i osnivač Orkestra, dirigent Premil Petrović predstaviće publici kompozicije Sergeja Prokofjeva (Klasična simfonija), Isidore Žebeljan (Konji Svetog Marka), Riharda Vagnera (Zigfrid idila), Zoltana Kodalja (Igre iz Galante), dok će Karadaglić tumačiti solističku dionicu u čuvenom Končertu za Aranhuez Hoakina Rodriga.

 

Milos KaradaglicMiloš Karadaglić, gitarista, posebnu pažnju u svijetu privukao je 2011. debitantskim albumom „The Guitar“. Gitaru je počeo da uči s osam godina, da bi sa sedamnaest upisao Kraljevsku muzičku akademiju u Londonu. Kao ekskluzivni umjetnik izdavačke kuće „Dojče gramofon“ realizovao je svoj drugi album „Latino“ (Pasión) 2012. godine, za koji je dobio nagradu „Classic Brit“ (Velika Britanija) i „Echo Klassik“ (Njemačka). Godina 2012. u njegovoj karijeri bila je označena rasprodatim koncertima u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Holandiji, Švajcarskoj, SAD, Kanadi, Koreji, Japanu, Kini, Australiji. Kao solista nastupao je s orkestrima: Simfonijskim orkestrom Atlante, Kraljevskim škotskim nacionalnim orkestrom, Londonskom filharmonijom, Engleskim kamernim orkestrom, Filharmonijom Hong Konga. Nastupa podjednako u poznatim svjetskim salama i u netradicionalnim prostorima, u kamernom ambijentu i u velikim salama, kao što je to bilo pred 3000 posjetilaca u sali Royal Albert Hall.

Premil Petrović, dirigent, diplomirao je na teorijskom odsjeku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a potom i dirigovanje na Visokoj školi za muziku „Hans Ajsler“ u Berlinu. Sredinom 90-ih godina osnovao je Muzičko pozorište u kulturnom centru Radija B92 „Rex“. Istakao se kao izvođač operskih i drugih muzičko-scenskih djela klasičnog i savremenog repertoara, a njegove interpretacije muzičko-scenskih djela savremenih srpskih kompozitorki Anje Đorđević (opera Narcis i Eho, scenska kantata Atlas) i posebno Isidore Žebeljan (opere Zora D. i Maratonci) naišle su na oduševljenje stručne kritike i publike u zemlji i inostranstvu. Kao dirigent simfonijske muzike nastupao je s Berlinskim simfoničarima, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Gudačima Sv. Đorđa, Žebeljan orkestrom i dr. Godine 2010. s gudačkim kvartetom „Brodski“ i hornistom Štefanom Dorom snimio je kompakt-disk s muzikom Isidore Žebeljan. Umjetnički je direktor i osnivač Orkestra bez granica.

 

Orkestar bez granica je kreiran u Beogradu. Lideri festivala i muzičkih institucija regiona dogovorili su se 23. oktobra 2010. o osnivanju Orkestra. Poslije audicija u više gradova formiran je orkestar s 80–100 mladih profesionalonih muzičara. Inspiracija je pronađena u izraelsko-palestinskom orkestru West-Eastern Divan (WEDO) koji su osnovali dirigent Danijel Barenbojm i palestinski intelektualac Edvard Said. Misija orkestra započela je izvođenjem Malerove Druge simfonije (Uskrsnuće) na ljetnjim festivalima, a nastavila se na koncertima u regionu, u Briselu, Parizu, Berlinu. Orkestar je nastao iz želje da se oformi regionalni profesionalni simfonijski orkestar i da se kreira projekat koji poziva na novu vrstu komunikacije. Društveni aspekat projekta ostvaruje se kroz dekonstrukciju stereotipa, prevazilaženje nacionalizma, rasizma, ksenofobije, homofobije, krvavog naslijeđa iz prošlosti, odnosno kroz afirmaciju kulturnih vrijednosti. Sa svom sviješću o prošlosti Orkestar nije jugonostalgičan projekat. Naprotiv, on je u potpunosti okrenut budućnosti.

 

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART