Kotor Art – Najava programa za 16. jul 2013.

 

Znak Kotor Art 445

 
 
 

12. Don brankovi dani muzike

Poznati hrvatski muzičar Darko Rundek nastupiće sa svojim ansamblom „Rundek Cargo trio“ na 12. don Brankovim danima muzike. Koncert pod nazivom „Apokalipso“  biće predstavljen kotorskoj publici u utorak 16. jula na Ljetnjoj sceni s početkom u 21 sat.

„Rundek Cargo Trio“, uz lidera Darka Rundeka, čine violinistkinja Isabel i multiinstrumentalista Dušan Vranić. Prvi album ansambl je objavio 2010. pod nazivom Plavi avion u izdanju Menarta. Pjesme izlaze iz uobičajene strukture da bi istražile otvorenije, improvizovane djelove, te ispričale mnoge priče u kojima se slušalac osjeća kao učesnik. Minimalistički aranžmani ostavljaju prostora da se svaki od tri muzičara izrazi na svoj način. Kvalitet albuma prepoznala je i struka, pa je tako Trio osvojio Porina za najbolji album u kategoriji alternativne rok muzike. Promotivne koncerte Plavog aviona započeli su nastupima po Skandinaviji krajem oktobra 2010. i ta višegodišnja turneja još uvijek traje. Plavi avion postigao je veliki uspjeh kod kritičara i publike, te je, nesumnjivo, privukao i nove obožavaoce. Trio kombinuje najbolje od balkanskog zvuka s evropskim bluzom. Legendarne pjesme iz Rundekove bogate karijere čine vrhunac svakog nastupa ovog ansambla.

Darko Rundek je jedan od najpopularnijih muzičara s teritorije bivše Jugoslavije. Nakon preseljenja u Francusku, snimljena dva albuma sa „Cargo orkestrom“ i dvije zajedničke turneje, ispunio je svoj dugo željeni san o osnivanju trija. Kroz svoju karijeru nikada nije svirao u bendu manjem od šest članova, sve do prije tri godine kada je odlučio da osnuje trio s ciljem još većeg približavanja muzike publici kroz intimnost i transparentnost koju pruža takva formacija.

 

Rundek Cargo Trio

 
 

 KotorArTeatar

Predstava „Egzistencija“, autorski projekat Radmile Vojvodić, po tekstu Edvarda Bonda, biće izvedena 14, 15. i 16. jula  u Crkvi Sv. Duha u 21 sat, u okviru Kotor ArTeatra, pozorišnog programa 5. Međunarodnog festivala Kotor art.

„Egzistencija“ je nastala u koprodukciji Međunarodnog festivala Kotor art i Crnogorskog narodnog pozorišta. Premijerno je izvedena u Kotoru 9. avgusta 2012, a na Velikoj sceni CNP-a 31. januara 2013. godine. Tekst je preveo Đorđe Krivokapić, producent je Janko Ljumović, izvršni producent Dejan Đurković, asistenti reditelja Mirjana Medojević i Mirko Radonjić. U predstavi igraju Momčilo Otašević i Aleksandar Radulović.

„Egzistencija“ je učestvovala na 24. Međunarodnom festivalu malih teatarskih formi – NETA u Vraci (Bugarska), gdje je rediteljka Radmila Vojvodić dobila nagradu za originalno rediteljsko čitanje.

 

Predstava Egzistencija - 2