Kotor Art – Najava programa za 29. jul 2012.

 

 

4. Međunarodni festival Kotor Art

Kotor arTeatar 

 

U okviru Kotor arTeatar-a 29., 30., i 31. jula  igraće predstava „Njegoš, Vatre“ koju su po motivima „Luča mikrokozma” Petra II Petrovića Njegoša režirali Radmila Vojvodić i Paolo Magelli.

Predstava će se igrati  u zgradi Starog zatvora u Kotoru od 20 i 22h.

Uloge tumače: Srđan Grahovac, Karmen Bardak, Goran Slavić, Ana Vučković,  Sanja Vujisić, Jovan Krivokapić, Momčilo Otašević, Emir Čatović, Petar Novaković, Sanja Jovićević, Bojana Malinovska,Gordana Mićunović, Marko Pejović, Aleksandar Radulović.

Predstava je radjena u koprodukciji Medjunarodnog festivala Kotor Art i Kraljevskog pozorista Zetski Dom.

 

 

 Kotor Art  Pisanje grada

 

Javna prezentacija projekta Kotor art Pisanje grada 2012, biće održana u nedjelju 29. jula. Prezentacija uključuje predstavljanje umjetničkih radova koji su nastali tokom umjetničke radionice  “Tama svjetlosti – upotrebljiva umjetnost” koju je vodio slovenački umjetnik Marko Bulc, sa studentima umjetničkih fakulteta na Cetinju koji počivaju na metodi nadidentifikacije, tj. metodi subverzivne afirmacije koja predstavlja savremeni oblik artivističkih krugova u kojima se spaja umjetnost I aktivizam.

Osim teorijskih načela i savremenih artivističkih praksi, studenti su tokom projekta problemski promišljali s jedne strane grad Kotor, kao grad od izuzetne kulturno-umjetničke vrijednosti, a na drugoj strani poziciju kulture/umjetnosti/umjetnika/studenta umjetnosti u lokalnom kontekstu.

Na tri gradske lokacije u kotorskom Starom gradu ispred Stuba srama na Trgu od oružja, Pjaci od salate ili Škaljarskoj pjacii na Trgu ispred katedrale Sv. Tripuna od 10 do 12 i od 17 do 20 sati studenti će realizovati radove koji su nastali unutar tri aktivističke grupe.

Prva grupa studenata predstaviće akciju “Kotor – grad budućnosti 2014”, kroz postupak nadidentifikacije sa pozicijom moći, odnosno kapitala, u kome će “predložiti” kako da se grad Kotor kroz privatno-javno partnerstvo modernizuje.

Druga grupa studenata subverzivno afirmiše poziciju potencijalno “gladnog” umjetnika ili studenta umjetnosti u društvu koje ga tjera da odgovori na pitanje: “Kada ćeš konačno početi da radiš nešto normalno?”, tj. da radiš nešto što će ti donijeti novac. To pitanje je ne samo u crnogorskim okolnostima, već na globalnom planu u doba recesije postaol na nov način aktuelno. Odgovor na to pitanje, doslovno će biti aktivnost treće grupe studenata u projektu koji ima naziv “Artist at work”, u okviru koga će se pružati različite usluge i vršiti prodaja, dakle student će raditi sve drugo osim umjetnosti (barem na prvi pogled).

Izvršni producent projekta je Fakultet dramskih umjetnosti, a grupu od 15 studenata čine student različitih studijskih programa FDU, FLU i Muzičke akademije na Cetinju.

 

 

  11. Don Brankovi dani muzike

Bivši i sadašnji učenici Muzičke škole „Vida Matjan“ nastupiće na XI Don Brankovim danima muzike u nedjelju, 29. jula. Koncert pod nazivom „Kotoru, s ljubavlju“ biće održan u crkvi Sv. Duha s početkom od 21 sat, a nastupiće flautistkinja Jovana Radoman, pijanisti Darko Tomičić, Pola Mitrović, Tamara Jašović, violinistkinja Jelena Jovović, klarinetista Damjan Begović, gitarista Romeo Lukšić, violončelistkinja Ana Dulović, sopranistkinja Aleksandra Dobriša, kao i umjetnici Sara Lakičević (truba) i Vanja Sedlak (alt saksofon). Publika će imati priliku da sluša interpretacije mladih umjetnika, koji će izvoditi poznata djela umjetničke muzike Betovena, Bramsa, Lista, Rahmanjinova, Šumana. A kao kamerni ansambl na KotorArtu će se predstaviti kvartet flauta „Talija“, koji će izvesti djelo „Flaute na odmoru“ Ežena Boze.

BIOGRAFIJE

Jovana Radoman (23. 06. 1997, Cetinje), flauta, pohađa Muzičku školu Vida Matjan najpre u klasi prof. Žane Marinković Lekić, a potom prof. Andree Petrović. Sada je u klasi prof. Tamare Knežević. Osvajala je brojne nagrade i priznanja na takmičenjima. Usavršavala se na mnogobrojnim kursevima kod eminentnih profesora, kao sto su Lj. Jovanović, M. Lipovšek, N. Paklar-Marković, K. Marocik i dr. Ove godine upisuje Srednju muzičku školu Vida Matjan u Kotoru.

Darko Tomičić (31. 09. 1998, Kotor), klavir, muzičko obrazovanje započeo je sa nepunih šest godina u Muzičkoj školi Vida Matjan u Kotoru, u klasi prof. Nataše Tomović. Ubrzo je počeo da se takmiči i osvaja brojne nagrade: Zlatnu liru 2007,  2009, 2010, 2011, Specijalnu nagradu 2008, potom II mjesto na takmičenju Fryderyk Chopin u Podgorici, kao i II nagradu na Internacionalnom takmičenju Davorin Jenko u Beogradu 2012. godine.

Jelena Jovović (1998, Kotor), violina, osnovnu Muzičku školu Vida Matjan završila je u klasi prof. Milene Rajković. Učestvovala je u nizu takmičenja u zemlji i inostranstvu i osvajala brojne nagrade. Sa samo 13 godina upisala je Srednju muzičku školu Vida Matjan. Usavršavala se na mnogobrojnim kursevima kod eminentnih profesora, poput G. Kraska, I. Jašviljija, A. Vinokurova. Godine 2010. učestvuje na Prvom festivalu gudača u Kotoru, a zatim u okviru projekta Mladi i muzika polaže audiciju kao solista sa kamernim ansamblom Crnogorski gudači. Na Drugom festivalu gudača 2011. godine (Crna Gora, Austrija, Srbija i Rusija), učestvuje kao solista sa festivalskim orkestrom. 

Paola Mitrović, klavir, učenica I razreda Srednje muzičke škole Vida Matjan u Kotoru, završila je nižu muzičku školu u Budvi, u klasi prof. G. Aksamit. Nastupala je na brojnim takmičenjima i koncertima u Crnoj Gori i u inostranstvu i osvajala samo prva mjesta i apsolutne nagrade. Domaća takmičenja: Kotor 2007, I mjesto; Kotor 2009, specijalna nagrada; Kotor 2011, I mjesto; Međunarodno takmičenje Daleki akordi Jadrana, Split 2008, I mjesto; Premio pianistico Citta di Avezzano, Italija 2010, I mjesto; Antonio Salieri Legnago, Italija, 2010, specijalna nagrada; Premio pianistico Citta di San Gemini, Italija, 2011, I mjesto.

Damjan Begović (1992, Kotor), klarinet, muzičko obrazovanje započeo je u Muzičkoj školi Vida Matjan u Kotoru, da bi ga nastavio u Beogradu, u Srednjoj muzičkoj školi Vatroslav Lisinski, u klasi  prof. Ljubiše Jovanovića. Na brojnim takmičenjima osvajao je prve i druge nagrade. Bio je član Orkestra klarineta Bruno Brun iz Beograda i kvinteta klarineta Barbusi i Tokarev. U okviru programa Klarinet fest Kotor 2010 nastupio je kao solista sa orkestrom Deutsche Streicherphilharmonie i dirigentom Mihaelom Sanderlingom. Student je prve godine Muzičke akademije u Ljubljani, u klasi  prof. Jože Kotara.

Romeo Lukšić (1991, Kotor), gitara, muzičko obrazovanje započeo je u Muzičkoj školi u Tivtu, u klasi prof. Mirele Mudreše. Osvajao je brojne nagrade na međunarodnim i republičkim takmičenjima. Školovanje je nastavio u Srednjoj muzičkoj školi Vida Matjan u Kotoru u klasi prof. Bojane Brajović. Trenutno je student Muzičke akademije na Cetinju, u klasi prof. Srđana Bulatovića.

Aleksandra Dobriša (1987, Kotor), sopran, osnovnu i srednju muzičku školu završila je u svom gradu u klasi prof. Mirele Šćasni. Muzičku akademiju u Sarajevu završila je u klasi prof. Georgija Minova 2010. godine sa ocjenom deset. Učestvovala je na više državnih i međunarodnih takmičenja i osvajala brojne nagrade. Solista je hora Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo sa kojim ima zapažene nastupe u zemlji i inostranstvu. Radi kao profesor solo pjevanja u Muzičkoj školi Vida Matjan u Kotoru.

Tamara Jašović (1990, Kotor), klavir, srednju muzičku školu završava u klasi prof. Jelene Gobović u Kotoru. Muzičku akademiju na Cetinju upisala je 2010. godine u klasi prof. Vladimira Bočkarjova. Iste godine osvaja treću nagradu na takmičenju Fryderyk Chopin u Podgorici, a 2011. godine prvu nagradu na Republičkom takmičenju u Kotoru. Ove godine dobila je Nagradu Opštine Cetinje za izuzetan uspjeh postignut tokom studija, Nagradu Univerziteta Crne Gore, kao i stipendiju Atlas, gdje je uvrštena među dvadeset najboljih studenata u Crnoj Gori.

Sara Lakičević (1991), truba, maturirala je na tri smjera – na trubi kod  prof. Momira Petričevića, klaviru kod prof. Ilije Miloševića i prof. Ane Mihaljević, kao i na Teoretskom smjeru.  Trenutno je na studijama trube na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Mladena Đorđevića. Osvajala je značajne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Nastupala je sa fakultetskim orkestrom. Godine 2006. svirala je u okviru Kotor Arta Mocartov Rekvijem (Requiem) sa združenim orkestrom sa prostora bivše Jugoslavije. Član je Gradske muzike Kotor.

Vanja Sedlak (1990, Subotica) upisuje flautu u Srednjoj muzičkoj školi u Podgorici u klasi prof. Jasminke Terzić, a uporedo upisuje i saksofon u tivatskoj Muzičkoj školi, u klasi prof. Gorana Turkalja. Osvajao je mnoge specijalne i prve nagrade. Godine 2010. upisuje Muzičku akademiju u Ljubljani u klasi prof. Dejana Prešičeka. Član je brojnih ansambala ove visokoškolske ustanove.

Ana Dulović (1989), violončelo, student je IV godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dragana Đorđevića.  U nižoj školi učila je paralelno dva instrumenta – klavir u klasi prof. Vesne Cicović i prof. Alekseja Molčanova, a violončelo u klasi prof. Tijane Mitić u Muzičkoj školi Vida Matjan u Kotoru. Učestvovala je na brojnim takmičenjima i osvojila preko dvadeset nagrada od kojih se izdvaja II nagrada na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu. Od 2010. godine članica je gudačkog kvarteta UNIQE  koji  na repertoaru ima djela klasične i popularne muzike.

Kvartet flauta Talija oformljen je 2007. godine u sastavu Tamara Knežević, Dunja Vasiljević, Angela Mijušković i Andrea Petrović. Od tada pa do danas ovaj ansambl učestvovao je na mnogobrojnim takmičenjima u zemlji i u inostranstvu. Kvartet je nastupao u svim gradovima Crne Gore u sklopu projekta Crna Gora – jedna kulturna adresa Ministarstva prosvjete i nauke. Nastupili su na gotovo svim scenama širom Crne Gore. Ovaj ansambl neguje, pored klasične, i filmsku muziku i evergreen. 

 

Pres služba Kotor Arta-a