Kotor Art – Najava programa za 30. jul 2012.

 

4. Međunarodni festival Kotor Art

  11. Don Brankovi dani muzike

 

Prvi ovogodišnji nastup Festivalski orkestar KotorArta održaće u ponedjeljak, 30. jula u Bogorodičinom hramu u Prčnju od 21 sat. Orkestarsku sezonu otvoriće dirigent Volte Đong iz Južne Koreje sa djelima baroka – „Končertom grosom u g-molu“, op. 6, br. 6 i „Koncertom za dve violine, gudače i baso kontinuo u a-molu“, op. 3, br. 8, kada će solističke dionice izvesti violinistkinje Aleksandra Krčmar Ćulibrk i Jovanka Mazalica. U drugom dijelu večeri na programu će biti djela savremenih autora, i to prvo  „Koncert za flautu i gudače“ engleskog kompozitora Majkla Najmana. Solističku dionicu u ovom djelu tumačiće italijanski flautista Masimo Merčeli, kome je djelo i posvećeno, a koji je već poznat publici KotorArta. Pored ovog, premijerno u Crnoj Gori orkestar će izvesti i djelo savremenog korejskog kompozitora, „B Roset“ Kima Su-Đina.

BIOGRAFIJE UMJETNIKA

Masimo Merčeli (Massimo Mercelli), flauta, studirao je u klasi prof. A. Janeta i prof. M. Larijea. Već sa 19 godina postao je prvi flautista u pozorištu Teatro La Fenice u Veneciji, da bi ubrzo nakon toga osvojio prestižne nagrade na takmičenjima Premio Francesco Cilea, Concorso Internazionale Giornate Musicali i Concorso Internazionale di Stresa. Održao je solističke koncerte u nekim od najprestižnijih koncertnih dvorana na svijetu, sarađivao sa umjetnicima poput J. Bašmeta, Ž. Rampala, K. Pendereckog, F. Glasa, A. Nikoleta, S. Gasdije, A. Antonačija, F. Mondelčija i P. Tasinija, kao i sa orkestrima, kao što su Moskovski solisti, Berlinski filharmoničari, Litvanski nacionalni simfonijski orkestar.

Volte Đeong (Woltae Jeong), dirigent, radi kao muzički direktor i glavni dirigent Filharmonijskog orkestra u Koreji. Studirao je orkestarsko dirigovanje na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti u Beču, u klasi prof. L. Hagera i prof. S. Švarca, horsko dirigovanje u klasi prof. G. Teuringa i opersko dirigovanje u klasi prof. Lakovića. Kao član hora ORF iz Austrije, imao je brojne nastupe i napravio veliki broj snimaka savremene muzike zajedno sa H. V. Hencom, Đ. Ligetijem itd. Godine 1998. osvojio je drugo mjesto na petom po redu takmičenju Österreichisch-Ungarischen Dirigentenkurs und -Wettbewerb, kada mu se V. Harer, predsjednik žirija obratio kao “jednom od najboljih mladih dirigenata koji je u stanju da diriguje čak i Mocartovu Čarobnu frulu“. Voltae Jeong aktivno nastupa i kao orkestarski i operski dirigent širom svijeta. Trenutno predaje dirigovanje na Univerzitetu Bakseok. Takođe je vrlo angažovan na projektima za pružanje pomoći materijalno ugroženim mladim ljudima.

Festivalski orkestar KotorArta osnovan je u okviru istoimene nezavisne inicijative u kulturi 2003. godine. Zamišljen kao staggione ansambl koji funkcioniše i po principu majstorskog seminara, ovaj ansambl ima cilj da okupi perspektivne muzičare regiona koji tokom nekoliko nedjelja pripremaju i izvode odabrane programe. Uz edukaciju, kroz rad sa istaknutim dirigentima i solistima i koncertne nastupe ovako koncipirani Festivalski orkestar  ima i jedno dodatno značenje i poruku koja je na fonu koncepta cijelog festivala – to je poruka slavlja Muzike kroz toleranciju, suživot i razumijevanje.

Pres služba Kotor Arta