Kotor Art – Najava programa za četvrtak, 4. Jul 2013.godine

 

Znak Kotor Art 445

 
 
 

Festivala pozorišta za djecu

U Glavnom programu Festivala pozorišta za djecu sjutra će igrati dvije predstave: “Kukuriku priče” njemačkog teatra Paspartu iz grada Bergatrojte-a na Trgu Sv.Luke od 20h i „Planeta Fudbal“ Teatra Lalek Guliver iz Varšave na Ljetnjoj pozornici od 21.30h.

KUKURIKU PRIČE
Čudnovate ptice, vragolasti slonovi i ekscentrični starci se miješaju sa publikom. Paspartu izvodi muzikalni, duhoviti ulični performans. Ovdje je smijanje dozvoljeno. Magični pernati muzikalni trio izvodi životinjske i ljudske scene među gledaocima, ali i sa njima. Nadobudni, sujetni i svadljivi petao, kvočka koja zvoca i, povrh svega, rasklimatano uzrujano pile – ova komična pernata družina odslikava samu publiku na dobrodušan i humorističan način.
Cock-talesRežija / Directed by: Margit Knittel
Muzika / Music by: PasParTouT i Sören Leyers
Kostimografija / Costume Designer: Angelika Grampp
Trajanje / Duration: 30 min.
Uzrast / Age: 1+
Igraju / Cast:
Anita Fricker, Elisabeth Flämig, Luise Gerlach

PLANETA FUDBAL
Zamislite da je neko iznenada otkrio Zemlju, neko ko za nju nikada ranije nije čuo. Ovo je zaista jedna nevjerovatna priča. Kapetan svemirskog broda je sletio na Zemlju i otkrio da Zemljanima upravlja moć fudbala. Njihova ljubav prema fudbalu je toliko jaka da su odlučili da preimenuju Zemlju u „Planeta Fudbal“. Kapetan će pokušati da
otkrije odakle dolazi ova strast. Šta će otkriti? Da li će pronaći odgovor na ovu misteriju – saznaćete na kraju ove zanimljive priče. Ovakav tip predstave, koji je dijelom
kabare, dijelom revija, neuobičajen je za pozorište Guliver. Autor predstave Marek Zakostelecki inspiraciju je pronašao u Evropskom prvenstvu u fudbalu 2012.
Planeta FoodballRežija / Directed by: Marek Zákostelecký
Scenografija / Set Designer: Marek Zákostelecký
Muzika / Music by: Vratislav Šrámek
Dramaturgija / Dramaturgy by: Hana Mlynářová
Koreografija / Choreographer: Władysław Janicki
Tekst songova Fudbalski tim i Život jednog sudije / Lyrics to Songs Football Team
and The Life of a Referee – Piotr Tomaszuk
Inspicijent / Stage Manager: Krystyna Bogacka
Trajanje / Duration: 90 min.
Uzrast / Age: 6+
Igraju / Cast:
Georgi Angiełow, Joanna Borer, Katarzyna Brzozowska, Paweł Jaroszewicz, Damian Kamiński, Tomasz Kowol, Izabella Kurażyńska, Maciej Owczarzak, Elżbieta Pejko, Jacek Poniński, Krzysztof Prygiel, Adam Wnuczko, Honorata Zajączkowska

PRATEĆI PROGRAM

Teatar Glazalmaz iz Moskve nastupiće i sjutra sa novom predstavom. U pitanju je “Veterinar” koju će igrati na Pjaci od kina od 19:30h.
Dramski studio Sunce iz Bara, nastupiće od 20h na Trgu od oružja sa predstavom „Ljubav i vrijeme”, a na Pjaci od kina od 20.30, uz pomoć Dramskog studija Budva predstavićemo knjigu “Male morske i obalske priče” Radmile Knežević i izdavačke kuće Pčelica iz Čačka.
Sparkle Theatre iz Sofije nastupiće sa predstavom “Kresivo” od 21h u Kulturnom centru, a za 21.30h veliku feštu na Trgu od oružja pripremaju kotorske Mažoretke Fešta.

Podsjećamo da u pratećem programu festivala nastupaju gostujuća PROFESIONALNA pozorišta po FRINGE principu.

ULAZ ZA SVE PROGRAME JE BESPLATAN, OSIM ZA PREDSTAVE U GLAVNOM PROGRAMU KOJE SE IGRAJU NA LJETNJOJ POZORNICI I U KULTURNOM CENTRU.

 

KOTOR APSS 

Najmalađi segment Međunarodnog festivala Kotor Art, Kotor APSS (Architectural Prison Summer School) počinje 4. jula u 20h otvaranjem izložbe „ The Competitive Hypothesis“ u nekadašnjem austrougarskom zatvoru u kotorskom Starom gradu.
Izložba je otvorena početkom godine u Njujorku, a  evropsku turneju, zahvaljujući zalaganju naših program-koordinatora, počinje upravo iz Crne Gore, odnosno Kotora.

“The Competitive Hypothesis” dio je godišnjeg programa Think Space Past Forward i predstavlja izložbu koja preispituje kulturu arhitektonskih konkursa. Tema su „ponovljeni“ arhitektonski konkursi iz skorije prošlosti, „trikovi“ koji su korišćeni za pridobijanje naklonosti žirija, hipnotička diorama sačinjena od fragmenata koji se učestalo koriste pri stvaranju trodimenzionalnih prikaza održivih gradskih krajolika, te kratki tekstovi i autoportreti nepoznatih umova koji su bili dio timova nagrađivanih konkursnih radova. Izložba “The Competitive Hypothesis” nastoji da istakne dvojaka značenja sadržana u pojmu arhitektonskih konkursa i takmičenja: s jedne strane, odnoseći se prema konkursima kao mehanizmima za stvaranje projekata, a s druge strane uzimajući u obzir ethos koji prožima današnju arhitektonsku praksu.

Ovom izložbom počinje i desetodnevna internacionalna arhitektonska radionica, a  uvodna predavanja predviđena su za petak, 5.jul. Izlaganja će imati velika međunarodna imena arhitekture – Boštjan Vuga iz Ljubljane, koji je ujedno i predavač na Tehničkom univerzitetu u Berlinu, te Sajmon Hartman iz prakse HHF iz Bazela. Riječ će imati i domaći arhitekti – Marko Stjepčević i Ivan Milošević, kao predstavnici nove crnogorske arhitektonske scene, a predavanje će imati i osnivač i direktor APSS-ovog programa, arhitekt Dijana Vučinić. Večernje predavanje će u subotu imati gostujući predavač Borislav Vukićević, koji je, možda i jedini u Crnoj Gori koji aktivno piše tekstove o temama iz oblasti arhitekture.  U nedjelju je, takođe u večernjem terminu, zakazano izlaganje arhitekta Veljka Radulovića iz studija „Grad“. Svi će govoriti na temu ovogodišnjeg Kotor APSS-a – planiranje gradnje na mediteranskoj obali.

Glavni pokrovitelj Kotor APSS-a je Ministarstvo kulture. Podršku su pružilii i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo nauke, te niz komercijalnih sponzora.

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART