Kotor Art – Najava programa za četvrtak, 7. avgust 2014. godine

 

Znak Kotor Art 445

 
 

Pod pokroviteljstvom Austrijske ambasade i grada Insbruka na 13. Don Brankovim danima muzike nastupiće violinistkinja Lidija Bajić koja će uz pratnju Festivalskog orkestra KotorArta izvesti Koncert za violinu i orkestar u G-duru Jozefa Hajda. Orkestrom će dirigovati Elizabet Atl (Austrija), a pored Divertimenta u B-duru Volfganga Amadeusa Mocarta i Serenade za gudače Hansa Gala publika će imati priliku da se upozna s djelom Mjesečevo jezero savremene austrijske kompozitorke Johane Doderer. Koncert se održava u četvrtak, 7. avgusta, u Katedrali Sv. Tripuna s početkom u 21 sat. 

Lidija BajicLidija BAJIĆ, violinistkinja, prvi put je na međunarodnom takmičenju pobijedila sa samo osam godina, i od tada je osvajala brojne prve nagrade. Godine 1998, kao šesnaestogodišnjakinja, postala je pobjednica Evrovizije mladih muzičara i dobila titulu „Evropskog muzičara godine“. Redovno održava resitale i nastupa kao solistkinja s orkestrima u vodećim koncertnim dvoranama svijeta. Koncertne turneje u Japanu, Kini, Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Južnoj Koreji, Južnoafričkoj Republici, Argentini, Brazilu i Velikoj Britaniji obilježili su saradnju s najznačajnijim orkestrima i dirigentima, kao što su Lorin Mazel i Vladimir Fedosejev, filharmonije Njujorka, Sankt Peterburga, Tokija, Bečki simfonijski orkestar, Francuski nacionalni orkestar. Godine 2002. bila je gošća na turneji slavnog tenora Andree Bočelija, po pozivu dirigenta Lorina Mazela, a naredne godine učestvovala je na proslavi desetogodišnjice muzičkog događaja „Pavaroti i prijatelji“ u Modeni (Italija). Prvi kompakt-disk snimila je 2008. za izdavačku kuću „Dojče Gramofon“. 

Elisabeth AttlElizabet ATL, dirigentkinja, prvo je studirala klavir na Visokoj muzičkoj školi u Beču, a zatim dirigovanje kod profesora Dž. Mura u SAD-u, M. Gilena u Salcburgu i L. Hagera u Beču. Debitovala je 1998. godine, dirigujući Mocartovu operu Figarova ženidba u Narodnoj operi u Beču, a ubrzo potom postala je dirigentkinja u Velikom teatru Liseu u Barseloni, gdje je izvodila širok repertoar, uključujući opere Turandot (Pučini), Bal pod maskama (Verdi), Lučija od Lamermura (Doniceti). Nakon uspješnog izvođenja Čarobne frule (Mocart)2003. postala je članica ansambla bečke Narodne opere, gdje je tokom narednih godina proširila svoj repertoar iz oblasti opere, operete i baleta. Još od 1999. gostujuća je dirigentkinja brojnih evropskih orkestara, kao što su Luksemburška filharmonija, Orkestar Njemačke opere Berlina, Brandenburški simfoničari, Simfonijskog orkestra Miluza (Francuska), Orkestra „Tonkünstler“ Donje Austrije i dr. Tokom 2011. i 2012. godine ostvarila je uspješnu saradnju s Crnogorskim simfonijskim orkestrom.