Kotor Art – Najava programa za neđelju, 10. avgust 2014. godine

 

Znak Kotor Art 445

 
 

KotorArt – Don Brankovi dani muzike

Neđelja, 10. avgust, Stari zatvor, 21 h

Istorija tanga

Klarinetista Aleksandar Tasić i gitarista Zoran Krajišnik nastupiće u nedjelju 10. avgusta od 21 sat na Don Brankovim danima muzike. Oni će u Starom zatvoru izvesti djela Bele Bartoka (Rumunske narodne igre), Džona Vilijamsa (Viktorova priča), Džordža Geršvina (Tri preludijuma), zatim Mali džez Džona Vilijama Duartea i Dva komada Pakita D’Rivere. Za kraj, umjetnici će izvesti jedno od najpoznatijih djela Astora Pjacole – Istoriju tanga u aranžmanu za klarinet i gitaru.

Aleksandar TasicAleksandar TASIĆ, klarinetista,diplomirao je i magistrirao klarinet na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. N. Srdića, a trenutno pohađa doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. A. Grgina. Usavršavao se kod prof. R. Moralesa na Džulijardu u Njujorku, prof. M. Kolinsa na Kraljevskoj akademiji u Londonu i prof. M. Arinjona na Visokom muzičkom konzervatorijumu u Parizu. Pored prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima, dobitnik je „Izuzetne nagrade za umjetničku djelatnost“ Univerziteta u Novom Sadu, kao i stipendije Vlade Republike Austrije. Kao solista nastupao je s Festivalskim orkestrom UBS-a u Verbijeu (Švajcarska), Filharmonijom Novosibirska, Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sadu, Umjetničkim ansamblom Vojske Srbije „Stanislav Binički“, s Beogradskim gudačkim orkestrom„Dušan Skovran“, Novosadskim kamernim orkestrom, Vojvođanskim simfoničarima, orkestrom „Žebeljan“, gudačkim orkestrom„Camerata Panonnica“. Od 2006. godine stalni je solo klarinetista Festivala kamerne muzike u Verbijeu. Tasić je vanredni profesor kamerne muzike na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Zoran KRAJIŠNIK, gitarista, sa samo 16 godina snimio je svoju prvu samostalnu LP ploču za sarajevski „Diskoton“. Diplomirao je i završio master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Zoran Krajisnikprof. V. Ogrizović. Pohađao je majstorske kurseve čuvenih pedagoga (R. Osel, K. Kociolis, D. Rasel), a 1996. postao je student u prestižnoj klasi prof. L. Triera na Kraljevskom muzičkom konzervatorijumu u Kopenhagenu. Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima. Nastupao je kao solista ili uz orkestar širom zemlje i svijeta (Rusija, Češka, Njemačka, Francuska, Danska, Engleska, SAD). Učestvovao je na poznatim festivalima, kao što su Guitar Art u Beogradu (2006, 2009), KotorArt (Crna Gora), NOMUS, Sarajevska zima itd. Na Festivalu mladih umjetnika u njemačkom gradu Bajrojtu, 2002. godine, svirao je dionicu solo gitare u Malerovoj Sedmoj simfoniji. Snimio je kompakt-disk u produkciji Swiss Record Company, kompakt-disk Alba del Dia s flautistkinjom Laurom Levai Aksin, kao i solistički album Horizonti. Zoran Krajišnik je redovan profesor i dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu, kao i vanredni profesor na Muzičkim akademijama u Banjas Luci i Sarajevu. Pokretač je Guitar Festa u Banja Luci.