Kotor Art – Najava programa za neđelju 28. jul 2013. godine

 

Znak Kotor Art 445

 
 

12. Međunarodni festival klapa

Perast - Festival klapaZavršni program 12. Međunarodnog festivala klapa pod nazivom „Renesansa bokeljske pjesme” održaće se na Trgu crkve Sv.Nikole u Perastu sjutra od 21h.

Revijalno veče na kojoj će se premijerno izvesti 20 novih aranžmana po notnim zapisima pjesama iz Boke Ludvika Kube iz 1907 godine je centralni program ovogodišnjeg Festivala klapa u Perastu.

Ovaj program dio je  velikog izdavačkog i kulturološkog poduhvata Festivala koji je otpočeo prošle godine naučnim skupom kada je predstavljena zbirka izdata 1907 pod nazivom „ Ludvik Kuba: Pjesme dalmatinske iz Boke“, a  koja je  zahvaljujuči ljubaznosti Akademije znanosti i umjetnosti iz Zageba, data Festivalu klapa za naučno razmatranje i dalju obradu. Doprinos ovom projektu i knjizi koja će biti objavljena 21.novembra na Dan Opštine Kotor, svojim naučnim i recenzentskim radovima, dali su etnomuzikolozi  i muzikolozi  dr. Jakša Primorac iz Zagreba, Dr. Zlata Marjanović iz Kraljeva, Dr. Ratko Jakovljević iz Beograda i Dr. Slobodan Jerkov iz Podogorice.

“…U festivalu smo posebno ponosni na projekat „Ludvik Kuba – Pjesme dalmatinske iz Boke, 1907. godine kojim smo prvo prezentovali 155 sačuvanih od 161 notnog zapisa ovog čuvenog češkog muzikologa, folkloriste, slikara i pisca. Skupljao ih je od ondašnjih pjevača iz Prčanja, Mula, Dobrote, Perasta… i zapisao što je čuo, u dva, nekad i četri glasa! A mi ćemo ih, nakon 106 godina, objaviti, uz naučne recenzije, kao knjigu, kao svjedočanstvo naše kulturne i muzičke tradicije. Kao istorijski zapis o stihu, jeziku, pravopisu, običajima…“ –  rekao je Milan Kovačević, izvršni direktor Festivala

38 novih aranžmana Kubinih zapisa objavljeno je u prvom broju festivalskog časopisu „Lirica“ koji će biti promovisan sjutra u 19:30h u Muzeju grada Perasta, a preko 20 će biti izvedeno na revijalnoj večeri “Renesansa bokeljske pjesme”.

 

KotorArTeatar

Repriza predstave Guliver, prošlogodišnje premijere Kotor ArTeatra  biće  izvedena  27. i 28. jula od 21h u Luci Kotor.

U pitanju je produkcija Kotor Art-a povodom 20. jubileja pozorišta za djecu i početak kontinuirane produkcije predstava za djecu.

Predstavu je režirao Petar Pejaković, a dramtizaciju čuvenog romana Džonatana Svifta “Guliverova putovanja” su uradili Dejan Đonović i Petar Pejaković. Stručni savjetnik na projektu je Paolo Magelli, reditelj i umjetnički direktor Kotor Art-a

Dizajn i realizaciju lutke od 12,5 metara uradio je Federico Biancalani umjetnik iz Italije uz asistenciju Marca Burronija i Tommasa De Donna. Lutku pokreće 14 animatora, a u predstavi je angažovano 80 djece iz Kotora.

 

U čuvenom romanu za djecu i odrasle Guliver je čovijek koji na svojim putovanjima sreće najrazličitija stvorenja i upoznaje njihov način života. U kotorskoj predstavi Guliver je džinovska lutka, veća od Starog grada, koja se sreće sa djecom – Liliputancima. Gigantska marioneta budi se na obali stvarnog svijeta, a djeca se igraju države i društva po uzoru na odrasle. Lutka se kreće kroz grad malih ljudi i svojom veličinom podsjeća nas na pitanje koliko je važno biti (dobar) čovijek. Podsjeća nas i na to kakve uzore postavljamo pred djecu i ko ima više (izgubljene) ljudskosti, lutke ili ljudi.

Karte po cijeni od 5 eura su u prodaji od danas na Kamenom kiosku TO Kotor.

U nedjelju 28.jula gledanje predstave biće moguće i sa Vodene kočije po cijeni od 6 eura.

Dva sta prije pocetka predstave karte se kupuju na ulazu u Luku Kotor.

 

Asistent režije: Marija Backović

Koordinator projekta: Nataša Ristelić

Tehnički dizajn: Goran Moškov, Nikola Radović

Organizatori: Slaviša Grubiša, Milivoje Lakić

Marketing: Radmila Božović

Animatori lutke: Marija Backović, Radmila Božović, Vladimir Kovač,

Miloš Milošević, Slaviša Grubiša, Kosta Damjanović, Vučić Perović,

Goran Moškov, Nikola Radović, Stefan Kašćelan, Savo Miljanović,

Vedran Šantić, Milivoje Lakić

Liliputanci: Djeca Kotora

Muzika: Emerson Lake & Palmer – Slike sa izložbe

Uzrast: 4+

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART