Kotor Art – Najava programa za poneđeljak 29. Jul 2013. godine

 

Znak Kotor Art 445

 
 

U ponedjeljak 29. jula u kotorskoj Katedrali Sv. Tripuna u 21 sat, počeće prvi ovogodišnji koncert festivalskog orkestra Kotor Art-a pod Đankarlo De Lorenconazivom „Alla Italiana”. Orkestrom će dirigovati Đankarlo De Lorenco, dok će solisti biti mandolinistkinja Čečilija Loda i pijanista Antonio di Kristofano. Publika 12. Don Brankovih dana muzike imaće priliku da sluša djela Volfganga Amadeusa Mocarta, njegov Divertimento br. 3 i Klavirski koncert br. 14,  i djela Antonija Vivaldija, njegova dva koncerta za mandolinu.

Pijanista Antonio di Kristofano je studije klavira završio 1986. na Konzervatorijumu „Luiđi Kerubini“ u Firenci i od tada nastupa podjednako kao solista i kao član različitih muzičkih ansambala. Snimio je kompakt-disk s djelima F. Šuberta, kao i s kompozicijama J. Bramsa, A. Berga i A. Skrjabina. Tokom 2006. i 2007. godine ostvario je debi u njujorškom Karnegi holu, Koncertnoj sali i Zlatnoj sali Muzikferajna u Beču.

Čečilija LodaMandolinistkinja Čečilija Loda diplomirala je 1984. godine na Konzervatorijumu „Čezare Polini“ u Padovi. Kao članica Trzalačkog orkestra grada Breše često je nastupala kao solistkinja na koncertima u zemlji i inostranstvu. Redovno nastupa kao solistkinja s Kamernim orkestrom Breše „Vox Aurae“, Italijanskim filharmonijskim orkestrom i Orkestrom Olimpijskog pozorišta u Vićenci.

Antonio di KristofanoDirigent Đankarlo De Lorenco studirao je na Muzičkom konzervatorijumu u Breši, potom na Univerzitetu u Bolonji. Od 1992. stalni je dirigent orkestra „Vox Aurae“ iz Breše, od 2003. do 2011. bio je umjetnički direktor i glavni dirigent Orkestra Olimpijskog pozorišta u Vićenci, a od 2012. glavni je dirigent Italijanske filharmonije i Simfonijskog orkestra Groseta, kao i dirigent Simfonijskog orkestra Sanrema. S orkestrom „Vox Aurae“ snimio je cjelokupan opus za gudački orkestar F. Durantea, djela za gudački orkestar J. Mislivečeka, F. L. Gasmana, klavirske koncerte V. A. Mocarta.

Festivalski orkestar KotorArta osnovan je u okviru istoimene nezavisne inicijative u kulturi 2003. Zamišljen kao staggione ansambl koji funkcioniše i po principu majstorskog seminara, ovaj ansambl ima cilj da okupi perspektivne muzičare regiona koji tokom nekoliko nedjelja pripremaju i izvode odabrane programe. Uz edukaciju, kroz rad sa istaknutim dirigentima i solistima i koncertne nastupe ovako koncipirani Festivalski orkestar ima i jedno dodatno značenje i poruku koja je na fonu koncepta festivala u cijelini – to je poruka slavlja muzike kroz toleranciju, suživot i razumijevanje.

 

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART