Kotor Art – Najava programa za srijedu, 07. avgust 2013. godine

 

Znak Kotor Art 445

 
 
 

12. Don Brankovi dani muzike

 

Djelo„ Iskra besamrtna crnogorskog kompozitora Ivana Marovića premijerno će se izvesti u srijedu 7. avgusta, u Katedrali Sv. Tripuna, s početkom  u 21 sat. Na koncertu pod nazivom Njegoš, Luča nastupiće glumac Srđan Grahovac kao narator, a orkestar Kotor Art – a će predvoditi Andres Mustonen, estonski dirigent koji će ujedno biti i solista u Sonati za violinu Arkanđela Korelija.

Pored gudačkog kvarteta Hrizanteme Đakoma Pučinija na programu će biti i muzika Astora Pjacole – tri poznata komada iz Ángel – serije tanga za kamerni ansambl. 

 

Ivan MarovicIvan MAROVIĆ, kompozitor, poslije završenog klavirskog odsjeka u Srednjoj muzičkoj školi „Vida Matjan“ u Kotoru, upisao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Pohađao je Internacionalni seminar iz kompozicije u Rajhenau (Austrija, 2005, 2006) kod prof. Jana Jiraseka i Detleva Milera Zimensa, kao i džez radionice nevladine organizacije „Jazz Art“ u Podgorici (Crna Gora, 2008, 2009) kod prof. Stjepka Guta i Ralа Mićića. Autor je muzike za brojne pozorišne predstave: Art export (režija L. Dedović), Medeia, (režija S. Milatović), Dobri Zloćko (režija P. Pejaković), Oro iz bajke (režija B. Lungov), Don Žuan (režija A. Vukotić), Čaura (autori T. Vujošević i S. Nelević), Command Performance (režija P. Kirbi), Ulcinjski gusar (režija M. Karadžić) i dr. Dobitnik je nagradе za autora saradnika na Bijenalu crnogorskog teatra za muziku u predstavama Medeia reditelja Slobodana Milatovića i Oro iz bajke reditelja Bonja Lungova.

 

Srdjan GrahovacSrđan GRAHOVAC, glumac, završio je Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Branislava Mićunovića. Igrao je u predstavama Sudnji dan (diplomska predstava), The Pillow Man-Jastučko (Hrvatska), Fužinski Blues, Hlapci (Slovenija), zatim u predstavama Čekajući Godoa, Medeja i Che Gevara reditelja Slobodana Milatovića, u predstavama Konte Zanović, Montenegrini, Princeza Ksenija i Danilo rediteljke Radmile Vojvodić, u predstavi Njegoš vatre reditelja Radmile Vojvodić i Paolа Mađeliја, potom u predstavama San ljetnje noći, Malograđani i Galeb reditelja Paola Mađelija, Joneskomanija, Poludjela lokomotiva, Party Time i Saloma, Eksplozija sjećanja 5 reditelja Edvarda Milera, u predstavi Otpad reditelja Nika Apera, Gorski vijenac reditelja Branislava Mićunovića itd. Igrao je u filmovima: L… kao ljubav, Gledaj me, Lokalni vampir, Ljubav Ožiljci, u televizijskom filmu Marko Skače.

 

Andres MustonenAndres MUSTONEN, dirigent, u svemu što radi izražava svoj originalni izgled i muzičku spoznaju, bilo da diriguje simfonije Malera i Šostakoviča ili bečkih klasičara. Aktivno izvodi djela svojih savremenika, kao što su: S. Gubajdulina, K. Penderecki, G. Kančeli, V. Silvestrov, A. Knaifel, E. Tir, A. Pert i A. Terterjan. Muzičko obrazovanje je stekao na Muzičkoj akademiji u Talinu (Estonija). Tokom sedamdesetih godina XX vijeka okrenuo se izvorima evropske hrišćanske tradicije i osnovao ansambl „Hortus Musicus“, čiji repertoar danas čini muzika od indijske, arapske i jevrejske tradicionalne muzike do djela savremenih kompozitora. Pored toga, Mustonen voli da svira kamernu muziku sa svojim prijateljima i kolegama i nedavno je osnovao ansambl „Art Jazz Quartet“. Nastupa širom svijeta s lokalnim orkestrima, ansamblom „Hortus Musicus“ ili kao solista, u brojnim evropskim zemaljama, kao i Brazilu, Meksiku, Izraelu.

 

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART