Kotor Art – Najava programa za srijedu, 16. jul 2014. godine

 

Znak Kotor Art 445

 
 

Srijeda, 16.jul 21h

Crkva Sv. Duha

 

„Ansambl 4.1“, koji je nastao kao rezultat zajedničke ljubavi prema kamernoj muzici petorice mladih umjetnika iz Njemačke, predstaviće se publici na ovogodišnjim Don Brankovim danima muzike izvođenjem dva kvinteta za klavir i duvače – Volfganga Amadeusa Mocarta i Valtera Gizekinga. Na koncertu će biti premijerno izvedena i Dinarska svita, kompozicija domaćeg mladog autora Marka Kovača, kao porudžbina Festivala.

 

Ansambl 4.1

 

Na repertoaru Ansambla 4.1. često se nalaze kompozicije autora XIX i XX vijeka, koje se rijetko izvode ili koje ranije nisu izvedenе. Među njima su djela Gizekinga, Cilhera, Stefena i Verheja. Članovi „Ansambla 4.1“ su: Tomas Hope, pijanista i saradnik na Visokoj muzičkoj školi „Hans Ajsler“ u Berlinu, Jerg Šnajder, prvi oboista u Jenskoj filharmoniji, potom Aleksandar Gliksman, prvi klarinetista u Berlinskoj filharmoniji, Fric Palman, prvi hornista u orkestru Državne kapele u Vajmaru, i Kristof Knit, prvi fagotista „Kammerakademie“ u Potsdamu.

Marko KovacMarko Kovač, student kompozicije, rođen je 1990. godine u Trebinju. Srednju muzičku školu, klavirski odsjek, završio je u Podgorici u klasi prof. Anke Asanović. Osvajao je nagrade na republičkim i međunarodnim pijanističkim takmičenjima. Pohađao je majstorske kurseve Oksane Jablonskaje, Mikelea Rosetija, Kjoko Hašimoto, Vei-Ji Janga, Jurija Kota, Vladimira Krpana, Ratimira Martinovića, Jokut Mihailović, Ninoslava Živkovića, Aleksandra Serdara. Trenutno je student četvrte godine kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Isidore Žebeljan. Njegova muzika je izvođena u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Nastupa i kao pijanista, izvodeći svoja i djela svojih kolega.

 

Umjesto, kako je najavljeno 22. jula, proslavljeni ruski pijanista Boris Berezovski nastupiće u srijedu 16. jula u 22h nakon koncerta njemačkog kamernog sastava „Ansambl 4.1.

Boris Berezovski 250Proslavljeni ruski pijanista Boris Berezovski, nasljednik velikih ruskih pijanista, nastupiće na 13. Don Brankovim danima muzike u srijedu, 16. jula u 22h u Crkvi Sv. Duha. Na programu pod nazivom „Ruska oluja“ naći će se djela Johana Sebastijana Baha, Frederika Šopena, Franca Lista i Petra Iljiča Čajkovskog.

Boris Berezovski je završio studije na Moskovskom konzervatorijumu u klasi prof. E. Virsaladze. Već na svom prvom nastupu u londonskom Vigmor  holu (1988) muzički kritičar „Tajmsa“ opisao ga je kao umjetnika „zasljepljujućeg virtuoziteta i ogromne snage“, što je dobijene atribute opravdao nakon dvije godine kada je pobijedio na Međunarodnom pijanističkom takmičenju „Čajkovski“ (Moskva). Od tada redovno nastupa kao solista s najznačajnijim svjetskim orkestrima, poput Kraljevskog orkestra Koncertgebaua, filharmonija Londona, Njujorka, Berlina, Roterdama, Japana, simfonijskih orkestara Danskog nacionalnog radija, Radio Frankfurta, Francuskog nacionalnog orkestra, ostvarujući saradnju s dirigentima L. Slatkinom, K. Mazurom, L. Segerstamom, M. Pletnjovom, V. Aškenazijem, A. Papanom, G. Dudamelom. Kao kamerni muzičar nastupa s umjetnicima V. Rjepinom, J. Rahlinom, M. Kolinsom, R. Kiršbaumom, B. Pergamenščikovim, B. Anžerer, D. Mahtinom. Diskografski opus Berezovskog obuhvata komplet klavirskih koncerata Ludviga van Betovena, koncerte Rahmanjivova, Čajkovskog i Lista, kao i kompak-diskove i dvd izdanja s delima solističke i kamerne muzike.