Kotor Art – Najava programa za subotu 20. jul 2013. godine

 

Znak Kotor Art 445

 KotorArTeatar

Prva ovogodišnja pozorišna premijera Kotor Art-a predstava “Njegoš i ja”, autorski projekat Paola Magellija igraće se sjutra u 21h u hotelu Fjord. To je  priča o rediteljevom intimnom i stvaralački inspirativnom susretu sa velikim crnogorskim pjesnikom i geografsko-Predstava Njegos i jakulturološkim prostorom Crne Gore. Predstava je rađena u koprodukciji Međunarodnog festivala Kotor Art, Crnogorskog narodnog pozorišta i Kraljevskog pozorišta Zetski dom. Reprize će se igrati u nedjelju 21. jula u 22h i u ponedjeljak 22. jula u 21h.

Autor projekta i glumac i predstavi Paolo Mađeli objasnjava da predstava sadrži autobiografski momenat, odnosno referiše na njegovo stvarno iskustvo, kada je kao mlad reditelj bio pozvan da prvi put režira u Crnoj Gori, na njegovu sliku o Crnoj Gori prije i nakon što ju je upoznao, i veliko, životno prijateljstvo sa Danilom Kišom. Predstava ipak nije dokumentaristička, nego predstavlja raskorak između sjećanja i onoga što se dogodilo sa njim i u njemu u tih 40 godina koliko je prošlo od tada. Što se Njegoša tiče, smatra da ovaj projekat sadrži otklon prema elegijskom, rekvijemskom odnosu prema mrtvim pjesnicima, koji je karakterističan za jubileje. „Oni su i danas živi, puno življi nego što su bili u životu, naši su saputnici. Velika poezija ostaje, Njegoš se u predstavi javlja kao vampir života, dok materijalne egzistencije aktera putuju polako na drugu stranu.“ – rekao je Magelli.

Predstava Njegos i ja - 2NJEGOŠ I JA

Autorski projekat Paola Magellija

Dramaturgija predstave: Željka Udovičić
Kompozitor: Ljupče Konstantinov
Scenograf :  Hans Georg Schafer
Kostimograf: Leo Kulaš
Producenti:   Janko Ljumović, Slobodan Božović
Igraju: Karmen Bardak, Aleksandar Radulović
Paolo Magelli, Maja Pelević, Ljupčo Kontantinov

Pas: Greta

 

Ljubavi, dosađujem ti po poslednji put

“Njegoš i ja” – priča o jednom dječaku koji živi u prošlosti.
“Njegoš i ja” – nije sentimentalna autobiografija, već san koji se zaista i dogodio.
“Njegoš i ja” –  govori o jednom mladiću od 26 godina; o jednom Italijanu koji je loše govorio slovenske jezike i nije poznavao velikog Pjesnika.

Prvo ostvarenje koje je pročitao bila je “Luča mikrokozma”, stara knjiga štampana u Đenovi.

Čitajući tu knjigu počeo je zamišljati prostor u kojem je nastala i tako je u svojoj glavi kreirao sve te bajkovite predjele: jezera, visoke planine i more.

I kameni grad.

Krajem ljeta je bio pozvan od strane jednog pjesnika i jednog glumca, koji je na kraju radio kao direktor pozorišta – i u pozorištu je i umro – mlad, zato što je bio dobar. Pozvan je u tu bajkovitu zemlju i shvatio je da ga je njegova mašta odvela pravo do srži realnosti, stvar koja se rijetko dešava u životu.

Dočekan je na obali jednog velikog jezera, u kafeu okruženom grmovima šipka. Otišao je i do ušća rijeke, zatim u grad Vladike, pa do mjesta u kojem se rodio veliki Pjesnik. Došao je do vrhova planina, svo vrijeme vođen Danteom i Domaćinom. Konačno je sišao i do mora, do kamenog grada. U jednom užasnom hotelu, koji je nosio norveško ime, upoznao je jednu bijesnu ali simpatičnu konobaricu sa dlakavim nogama. Upoznao je i jednog glupog policajca ali je nastavio da priča o Njegošu. “Njegoš i ja”, predstavlja želju za znanjem, spoznajom veličine drugih i ljepotu voljenja različitosti. “Njegoš i ja” znači voditi diskusije dok ne budeš pobijeđen, kao ti one večeri pored bunara u kamenom gradu, u restoranu koji se zvao “Karampana”, a danas se zove ne znam više kako ali znam da tamo više neću kročiti jer me sigurno policajac glupan čeka da se pojavim.

Draže mi je da pobjegnem u glavu “Mime od dlakavih nogu” i sakrijem se u njen ironični osmijeh od žutih zuba.

Da, i draže mi je da se svađam sa svojim alter egom oko “Njegoš i ja”.

Prošle su već godine otkad se svađamo i prepirka još nije završena.

Postoji samo jedna osoba koja me razumije – muzičar, zato što je lud kao ja.

Paolo Magelli

 

Predstava Njegos i ja - 3

“Tradicija se ne može naslijediti, ako vam je potrebna, morate je (gospodo) steći velikim trudom.”

(iz predstave, Eliot)

“Nacionalista, u principu, ne zna ni jedan jezik, niti tzv. varijante, ne poznaje druge kulture – ne tiču ga se”

(iz predstave, Kiš)

“Šta je kultura? Kultura je imati 3 centimetra žuljeva na rukama i znati da ih imaš!”

(iz predstave)

 

 

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART