Kotor Art – Najava programa za subotu 27. jul 2013. godine

 

Znak Kotor Art 445

 
 
 

12. Međunarodni festival klapa

Perast - Festival klapaDrugog festivalskog dana nastavlja se takmičenje u kategorijama: mješovite i muške klape i nova klapska pjesma. Na Trgu crkve Sv.Nikole sjutra od 21h  nastupiće 3 mješovite klape: Kurenat – Mljet, Signum – Čapljina i Castel Nuovo – Herceg Novi i 5 muških: Bukaleta – Pazin, Trebižat – Trebižat, Assa Voce – Podgorica, Constantine – Niš i Akuža – Split.

U trećem dijelu programa klape će se takmičiti u kategoriji nove klapske pjesme. Nastupice: mučke klape Assa Voce – Podgorica i Constantine – Niš, mješovita Castel Nuovo – Herceg Novi I ženske klape Alata – Podgorica i Narenta – Mostar.

Klape će se nadmetati za jednu od nagrada  stručnog žirija “Peraški kampanio” za prvo, drugo i treće mjesto. Najbolja debitanstka klapa dobiće nagradu ”Deštregovi”, a “Peraški školji” pripašće najboljoj crnogorskoj klapi. Nagrada za najbolju novu klapsku pjesmu nosi ime profesora Nikole Gregovića koji je obradio i aranžirao najveći broj bokeških pjesama. Za najbolji aranžman nove pjesme biće uručena nagrada “Milorad Minja Vučetić”, a za najbolji tekst nagrada Julije Balović. “Kazada” je nagrada koju dodjeljuje publika za najbolje klape po kategorijama.

Muzički žiri u sastvau Janez Vlašić, Dr. Jakša Primorac, Dr. Zlata Marjanović, Jasminko Šetka,  Jasna Stijović i Nađa  Zeković odlučivaće o nagradama za najbolju kompoziciju po kategorijama, a stručni žiri za najbolji tekst nove kompozicije radiće u sastvau Jakša Fiamengo, Ante Mekinić, Gracijela  Čulić, Ružica Danilović, Dubravka Jovanović i Dejan Djonović.

 

 

KotorArTeatar

GuliverRepriza predstave Guliver, prošlogodišnje premijere Kotor ArTeatra  biće  izvedena  27. i 28. jula od 21h u Luci Kotor.

U pitanju je produkcija Kotor Art-a povodom 20. jubileja pozorišta za djecu i početak kontinuirane produkcije predstava za djecu.

Predstavu je režirao Petar Pejaković, a dramtizaciju čuvenog romana Džonatana Svifta “Guliverova putovanja” su uradili Dejan Đonović i Petar Pejaković. Stručni savjetnik na projektu je Paolo Magelli, reditelj i umjetnički direktor Kotor Art-a

Dizajn i realizaciju lutke od 12,5 metara uradio je Federico Biancalani umjetnik iz Italije uz asistenciju Marca Burronija i Tommasa De Donna. Lutku pokreće 14 animatora, a u predstavi je angažovano 80 djece iz Kotora.

U čuvenom romanu za djecu i odrasle Guliver je čovijek koji na svojim putovanjima sreće najrazličitija stvorenja i upoznaje njihov način života. U kotorskoj predstavi Guliver je džinovska lutka, veća od Starog grada, koja se sreće sa djecom – Liliputancima. Gigantska marioneta budi se na obali stvarnog svijeta, a djeca se igraju države i društva po uzoru na odrasle. Lutka se kreće kroz grad malih ljudi i svojom veličinom podsjeća nas na pitanje koliko je važno biti (dobar) čovijek. Podsjeća nas i na to kakve uzore postavljamo pred djecu i ko ima više (izgubljene) ljudskosti, lutke ili ljudi.

Karte po cijeni od 5 eura su u prodaji od danas na Kamenom kiosku TO Kotor.

U nedjelju 28.jula gledanje predstave biće moguće i sa Vodene kočije po cijeni od 6 eura.

Dva sta prije pocetka predstave karte se kupuju na ulazu u Luku Kotor.

Asistent režije: Marija Backović

Koordinator projekta: Nataša Ristelić

Tehnički dizajn: Goran Moškov, Nikola Radović

Organizatori: Slaviša Grubiša, Milivoje Lakić

Marketing: Radmila Božović

Animatori lutke: Marija Backović, Radmila Božović, Vladimir Kovač,

Miloš Milošević, Slaviša Grubiša, Kosta Damjanović, Vučić Perović,

Goran Moškov, Nikola Radović, Stefan Kašćelan, Savo Miljanović,

Vedran Šantić, Milivoje Lakić

Liliputanci: Djeca Kotora

Muzika: Emerson Lake & Palmer – Slike sa izložbe

Uzrast: 4+

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART