Kotor Art – Najava programa za utorak, 08.jul 2014. godine

 

Znak Kotor Art 445

 
 

8. jula od 20h u Kulturnom centru Lutkarsko pozorište Davida Zuazole iz Santjaga u Čileu izvešće predstavu “Prljavo krilo” u okviru takmičarskog programa. Reditelj, glavni glumac i animator je David Zuazola.

U Otpadgradu, u skromnoj kući pored pristaništa, rodila se jedna djevojčica sa krilima na leđima. Niko nije znao da li je anđeo ili demon. Naseljem su počele da kruže glasine, a potom su glavešine grada odlučile da posjete kuću. Našlo se tu mnoštvo radoznalih ljudi i, kako to uvijek biva, kao grom iz vedra neba, pojavio se jedan neobičan čovjek. Zvali su ga Gospodin Gospodin i on je rekao starješinama: „Ja, Gospodin Gospodin, brinuću se o ovom stvorenju dok ne napuni 16 godina. Ako je anđeo, pustiću je da odraste sa mnom, a kad odluči, moći će da ode i da spasi svijet. Ako je demon, onda je to velika prijetnja ljudskom rodu, i ja ću je uništiti“. A, danas, skoro 16 godina kasnije…

Zlo na svijetu ne prouzrokuju oni što kažu sve što znaju, nego oni koji kažu više nego što znaju. (Stendal)

 

Prljavo krilo

 

Od 21.30h na Pjaci od kina nastupiće Hilary Chaplain (Hilari Čeplen) kao klovn u predstavi “Život u njenom danu”. Predstava je dio takmičarskog programa, a prethodno je Hilary Chaplain održala radionicu za mlade profesionalne glumce i glumice “Fizička komedija za lutkara, glumca, klovna, igrača”. Hilary Chaplain, osim što važi za jednu od najboljih komičarki fizičkog teatra, poznata je i po filmskim i TV ulogama kao što su: Oskaom nagrađeni film Forest Gump i popularna serija “Zakon i red”.

Život u njenom danu je o priča o jednoj ženi koja, kao i svi ostali, sanja da bude voljena. To je čarobna mješavina fizičke komedije, klovna i ozbiljnog teatra, u kojoj ona prikazuje najintimnije trenutke u svojoj potrazi za neuhvatljivim snom o priči sa srećnim krajem. Ona je klovn modernog doba, suočena sa svakodnevnim dilemama koje rješava na maštovite načine, istovremeno otkrivajući univerzalne istine i ljudsku ranjivost. Jednostavni predmeti na sceni uvjeriće nas da abažur može da se pretvori u vjenčanicu, da su bebe napravljene od papirnih ubrusa stvarne, a da lampa može da bude romantična. Njene kreacije će oživjeti i oteti se kontroli zbog njihove dvojake prirode, a ona će ujedno postati i stvaralac i žrtva vjerovanja u svoje izume.

Ona pobjeđuje, ali publika ponekad osjeća prazninu možda sopstvenu.

 

Zivot u njenom danu

 

PRATEĆI PROGRAM

Aktiv Teatar iz Kosovske Mitrovice će na Trgu od oružja od 19.30h izvesti predstavu Kapetan Džon Piplfoks.

Na istom mjestu od 20h nastupiće JPU Radost iz Kotora i prijatelji sa programom “Radost je igrati i pjevati sa nama”

Od 20.30h u Atrijumu Kulturnog centra biće predstavljena knjiga bajki za djecu i odrasle Nataše Šotre pod nazivom “Šećernu vunu?”u okviru zabavno-književnog programa. U programu učestvuju polaznici škole glume iz Herceg Novog i NVU Maska.

Od 21h u Crkvi Sv.Duha koncert će održati polaznici master seminara za violinu i violončelo, a od 21.30h na Ljetnjoj pozornici imaćemo priliku da čujemo tradicionalne kineske instrumente koje će svirati polaznici Muzičke škole iz Xi’an-a u Kini, kotorskog grada pobratima.