Kotor Art – Najava za 06. jul 2014. godine

 

Znak Kotor Art 445

 
 

“Avanture gospodina Panča“, naziv je predstave koju će izvesti Konrad Frederiks iz Engleske na Trgu Sv.Luke od 20h u okviru takmičarskog prograam Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Panč je forma tradicionalnog londonskog lutkarskog uličnog pozorišta lutaka kojima upravlja iskusni šoumen. Ovaj lik, po svoj prilici, nastao je po uzoru na italijanskog klovna Pulčinela koji se pojavljivao u srednjovjekovnoj komediji del arte. U XIX vijeku Panč je postao lutka koja se koristila na malim štandovima putujućih lutkara koji su se postavljali na ćoškovima britanskih ulica. Kako je tako nemoguć i blesav lik uspio da prevaziđe sve promjene i nemire prohujalih vjekova i preživi na londonskim ulicama i parkovima? Niko ne zna pouzdano… Moguće je da je Panč opstao dosad jer se tako očigledno ruga ograničenjima civilizovanog društva. Često za dopadljive nevaljalce kažemo da svašta može da im „prođe“. Pa tako i Panču, jer on je dopadljiv nevaljalac i, naravno, lutka, a lutkama se sve oprašta.

Prava komedija će u nama podstaći dijete koje će poželjeti da se pretvori u Panča. (Dž. Kerigan)

 

Avanture gospodina Panča

 

Od 21.30h na Ljetnjoj pozornici nastupiće Poltavski akademski lutkarski teatar iz Ukrajine sa predstavom „Tigrić Petrić” u takmičarskom programu.

Negdje duboko u prašumama Azije živi Tigrić Petrić sa svojom mamom. On je dobar tigrić, ali ima jednu manu koju nije moguće sakriti. Nećemo reći da je kukavica, ali naprosto, on nije hrabriša. Zbog te osobine Petrić izgubi tigrove pruge koje su simbol hrabrosti, a zatim polazi u svijet da pronađe svoju hrabrost! Ali, to ne ide baš lako… Jednoga dana, Petrićeva mama se teško razboli i tigrić, bez razmišljanja o opasnostima koje vrijebaju usput, odlazi po ljekara da joj pomogne. Zato će zaslužiti izgubljene pruge. Tako je to bilo u prašumama Azije, ali naša priča se odvija u Africi. Kako? Zar u Africi ima tigrova? Možda i nema, ali u ovoj bajci će da ih bude! U afričkom plemenu koje slavi hrabrost dogodiće se bajka u kojoj će, uz zvuke tradicionalne afričke muzike, pod ritualnim maskama, sve plesati i pjevati himnu posvećenu hrabrosti.

Tajna slobode počiva u hrabrosti. (Perikle)

 

Tekst: Y. Yanushevska i Y.Vilkovskiy
Režija: D. Nujanyin.

Igraju: Shustov Mykola, Khmelenko Lel, Vitriuk Mykola, Shchokina Valentyna i Vrublevska Iuliia.

 

Tigrić Petrić

 

PRATEĆI PROGRAM

U podne će na terasi  Gradske kafane Dojmi biti održan matine koncert gudača, a večernji termin od 21h u Crkvi Sv.Duha rezervisan je za kamerni duo iz Tirane violinistu Redisa Mujaja i pijanistu Amira Džakovića.

Od 19h, na Pjaci od kina će JPU Radost iz Kotora izvesti program pod nazivom „Kad bi cijeli svijet bio jedan veliki cvijet”.

Čaplinovo pozorište iz Podgorice će izvesti predstavu “Brod Sangl Bangl Tingl Tangl Kotor” na Trgu od oružja od 19.30h.

Od 20.30h KLAP iz Kolašina će izvesti predstavu “Naša djeca” na Pjaci od kina, a na Trgu od oružja od 21.30h svoj 15. samostalni koncert održaće Mažoretkinje iz Kotora.