Kotor Art – Najava za 28. jun 2014. godine

 

Znak Kotor Art 445

 
 

Drugog festivalskog dana od 10.30h u Muzeju grada Perasta održaće se naučni skup pod nazivom “Čuvanje kulturne baštine: klapska pjesma u Perastu i značaj notnih zapisa Ludvika Kube” na kom će govoriti  etnomuzikolozi dr Jakša Primorac, dr Zlata Marjanović i dr Slobodan Jerkov. Na istom skupu će biti promovisan i drugi broj festivalskog časopisa LIRICA u kome su objavljene nove klapske pjesme izvedene od 8-13 festivala. U 12h održaće se okrugli sto žirija sa ženskim i mješovitim klapama, a od 21h na Trgu ispred Crkve Sv. Nikole nadmetanje će otpočeti  9 muških klapa: Pulenat sa Korčule, Bošket iz Zagreba, Assa Voce iz Podgorice, Praska iz Podstrane, Trebižat iz Trebižata, Podvorje iz Kaštel Sućurca, Libero iz Leskovca, Morbin iz Humca na Braču i Kaše iz Dubrovnika. Nakon takmičenja muških klapa, u kategoriji Nova klapska pjesma nadmetaće se: Narenta iz Mostara, Ventula iz Splita, Libero iz Leskovca, Trebižat  iz Trebižata, Štorija iz  Kaštel Kambelovca, Assa Voce iz Podgorice, Praska iz  Podstrane, Podvorje iz Kaštel Sućurca i Oršulice iz Vodica.

Iste večeri biće proglašeni pobjednici i uručene nagrade.

 

“… Ovakva reprezentativna selekcija klapa, pjesama i autora zaslužuje i vrhunske poznavaoce klapskog pjevanja koji bi njihove interpretacije mogli stručno ocjenjivati. Tako će se u Perastu, u ocjenjivačkom žiriju naći: dr NIKOLA BUBLE, etnomuzikolog, muzikolog, dirigent, kompozitor, umjetnički direktor niza prestižnih festivala, DUŠAN ŠARAC, muzički pedagog, urednik Croatia Records-a, kompozitor sa oko 800 snimljenih kompozicija, umjetnički direktor FDK u Omišu, mr SARA DODIG, asistent na Umjetničkoj akademiji u Splitu, dirigent i umjetnički voditelj hora Akademije Scola cantorum, JANES VLAŠIĆ, prava legenda klapskog djelovanja iz Vele Luke na Korčuli, gdje je osnovao i umjetnički vodio niz klapa, među njima i čuvene Kumpanje; snimio je preko 700 audio zapisa, 10 nosača zvuka, učestvovao na preko 30 Festivala u Omišu. Zatim, naš vrsni saradnik, dr JAKŠA PRIMORAC, koji je doktorirao na temi klapske muzike u Hrvatskoj i nastavio svoj istraživački rad na mnogim naučnim projektima iz oblasti tradicionalnog pjevanja na Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti gdje danas radi. Već niz godina sarađuje sa našim Festivalom kao predavač na naučnim skupovima i član stručnog žirija. Jedan je od urednika Lirice br.1 i jedan od autora knjige Ludvik Kuba: Pjesme dalmatske iz Boke (1907). Dr ZLATA MARJANOVIĆ, koja je doktorirala na temi Narodna muzika Boke Kotorske i Crnogorskog primorja, autor je niza vrijednih djela o crnogorskoj vokalno-instrumentalnoj muzičkoj tradiciji i vrijedni saradnik u pomenutim djelima i aktivnostima Festivala. ZLATKO BABAN koji je predsjednik Udruženja kompozitora Crne Gore, već dugo je i predsjednik Stručnog odbora Festivala, izvanredan je poznavalac kompozicije, autor mnogih pjesama sa kojima učestvuje na raznim festivalima.

Stručni žiri koji ocjenjuje i bira najljepše stihove u kategoriji Novih klapskih pjesama predvodi JAKŠA FIAMENGO, ove godine samo kao počasni predsjednik jer je i sam napisao pjesmu za XIII Festival, pored vrsnih poznavalaca književnosti i posebno poezije: prof. GRACIJELE ČULIĆ, prof. RUŽICE DANILOVIĆ, pjesnikinje DUBRAVKE JOVANOVIĆ, ANTE MEKINIĆA, promotera kulture iz Splita i pjesnika i glumca DEJANA ĐONOVIĆA….“

 

PR služba Međunarodnog festivala Kotor art