Kotor Art – Najava za četvrtak 3. jul 2014.godine

 

Znak Kotor Art 445

 
 

U okviru glavnog pozorišnog programa sjutra veče od 20 sati u Kulturnom centru nastupiće Gradsko pozorište iz Podgorice sa lutkarskom predstavom “Ružno pače”, za koju je, po motivima bajke Hansa Kristijana Andersena, tekst napisao Igor Bojović, a režirao Jaroslav Antoniuk.

Hans Kristijan Andersen, pisac svima poznate bajke Ružno pače, poticao je iz siromašne porodice. Bio je bolešljivo dijete dobrog srca i sanjar. Nevoljen i prezren od strane roditelja i kolega, imao je nesrećno djetinjstvo i mladost. Tek kao pisac bajki postao je poznat, cijenjen i voljen.

Autor ove književne verzije bajke Ružno pače, Igor Bojović, na poetsko-duhovit način pokreće temu različitosti, netolerancije, potrebe za prihvatanjem, ali s nadom koju nosi ova priča – da ljepota leži u srcu i ljudskoj osjetljivosti. Ovo je priča o djetetu koje nije prihvaćeno od strane okoline i vršnjaka. Ko od nas nije doživio sličnu situaciju?  (J. Antoniuk)

Uloge tumače: Branko Ilić, Dejan Đonović, Dijana Dragojević, Pavle Ilić, Katarina Krek i Ivana Mrvaljević.

 

Predstava Ruzno pace

 

Takođe, u okviru glavnog, takmičarskog programa od 21.30h na Ljetnjoj pozornici  nastupiće Silver Dance Company iz Mišmereta u Izraelu sa plesnom predstavom “Srebrni šou“. Ova predstava u žanru plesno-vizuelnog pozorišta traga za stvaranjem, za nečim novim i interesantnim, uči nas ponešto o nama samima i o našoj vezi s drugim ljudima. Umjetnike ujedinjuje potraga za neograničenim potencijalom materije, prostora, igračkih pokreta, slika tišine, toka plesa i njegove pauze, elementima koji zajedno stvaraju biće unutar bića u umjetniku, biće koje posmatra i shvata stvari iz različitih uglova i kroz različite oblike. Svaki običan predmet iz naših života, bilo da je stvoren za industrijske ili lične potrebe, može se iskoristiti na potpuno drugačiji način. Materijali koji se koriste u predstavi industrijske su prirode – srebrne i providne cijevi, ljudi-cijevi od likre, svjetleće baterijske lampe…

Kreaciju i režiju potpisuje Shimon Mansura, a igraju: Maayan Gottshalk, Omri Vinakoor, Hani Maya Peretz, Shay Harel, Hofit Levy, Liad Shaoul i Amit Ilitzky.

 

Srebrni sou

 

PRATEĆI PROGRAM

OD 19h u galeriji solidarnosti (Palata Pima) biće otvorena izložba lutaka Narodnog muzeja Slovenije pod nazivom “100 godina slovenačkog lutkarstva” koja se realizuje u saradnji sa Ambasadom Slovenije u Crnoj Gori.

Od 19.30h na Pjaci od kina Dramski studio Scena iz Bara izvešće predstavu “Mogli”.

Od 20.30h na Pjaci od kina, u okviru zabavno-književnog programa pod nazivom “Čitaonica pod velikim drvetom” biće predstavljen roman “Čarna i Nesvet” Uglješe Šajtinca dobitnika nagrade Politikinog zabavnika. Gost programa će biti urednik tog kultnog časopisa Petar Milatović, a povodom ostvarivanja saradnje Kotorskog festivala pozorišta za djecu i časopisa Politikin zabavnik. Sekvence iz romana “Čarna i Nesvet” izvodiće polaznici Dramskog studija Kulturnog centra “Nikola Đurković” iz Kotora.

Od 21h u Crkvi Sv. Duha počeće Festival gudača koji će otvoriti violista Mikhail Bereznitsky iz Rusije i violinista Vilhelmas Čepinskis iz Litvanije.

U 22h, u okviru Scene za mlade, Teatar Farmakopea iz Beograda predstaviće  se predstavom ”Otrovi Kapuletovog vrta”.