Kotor Art – Najava za neđelju, 03. avgust 2014. godine

 

Znak Kotor Art 445

 
 

Koncert pod nazivom Cantar biće održan u nedjelju, 3. avgusta u Crkvi Presvete Bogorodice na Prčanju u 21 sat. Festivalski orkestar KotorArta nastupiće prvi put ove godine, a njime će dirigovati Hesus Medina iz Meksika. Kao solista nastupiće venecuelanski trubač Fransisko Paćo Flores, koji je eksluzivno za „Dojče Gramofon“ nedavno objavio svoj kompak-disk pod nazivom Cantar. Baš sa tog albuma Flores će predstaviti dva solistička koncerta – Johana Nerude i Domenika Čimaroze (u transkripciji Artura Bendžamina). Festivalski orkestar će izvesti i Serenadu za gudače, op. 11 Daga Virena, kao i poznatu Jednostavnu simfoniju Bendžamina Britna. Ove godine Festivalski orkestar će se pojaviti u izmijenjenom sastavu, utoliko što će se na ključnim tačkama umjesto do sada članica kvarteta TAJJ, pojaviti članovi gudačkog kvarteta Il Belpaese, a Aleksandru Krčmar Ćulibrk će na mjestu koncert majsora zamijeniti violinista Arpad Nađ.

 

Fransisko Paćo FLORES, trubač, ekskluzivni umjetnik izdavačke kuće „Dojče Gramofon“, dobitnik prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima za trubače „Moris Andre“, „Filip Džouns“ i „Citta di Porcia“, školovao se u okviru Sistema omladinskih i dječjih orkestara Venecuele („El Sistema“). Međunarodnu reputaciju soliste stekao je nastupajući s orkestrima: Kijevska filharmonija, Kamerata Sankt Peterburga, Pariski orkestarski ansambl, Tokijski simfonijski orkestar, venecuelanski Simfonijski orkestar „Simon Bolivar“ i dr. Resitale je držao u najpoznatijim svjetskim dvoranama, a često je nastupao i kao član Venecuelanskog limenog duvačkog kvinteta „Simon Bolivar“, čiji je osnivač.  Takođe, osnivač je i  direktor Latinoameričke akademije za trubu u Karakasu, kao i gostujući predavač na više univerziteta u svijetu. Strastveni je pobornik nove muzike, pa često premijerno izvodi djela savremenih kompozitora. Svoj prvi album pod nazivom „La trumpeta Venezolana“ objavio je za izdavačku kuću „Guataca“. Na svojim nastupima, prema ocjeni kritičara, Flores iskazuje „nesputanu energiju obojenu najfinijim instrumentalnim bojama“.

 

Fransisko Paćo FLORES

 

Hesus MEDINA, dirigent, aktuelni muzički direktor Simfonijskog orkestra Univerziteta Novog Leona u Montereju (Meksiko), kao i osnivač i muzički direktor ansambla „Milenium Sinfonietta“, bio je rukovodilac i gostujući dirigent najznačajnijih meksičkih orkestara. Međunarodnu reputaciju je sticao dirigujući orkestrima u Sjedinjenim Američkim Državama, Brazilu, zemljama Južne i Centralne Amerike, Evrope, u Južnoj Koreji. Sarađivao je s najpoznatijim muzičarima današnjice, kao što su: J. Perlman, H. Ačukaro, A. Romero, O. Gutjerez, E. Oliveira, P. Amojal, bečki trio „Šubert“, N. Storojev i drugi. Djelujući i kao operski i baletski dirigent, realizovao je veliki broj muzičko-scenskih dјela, a svјetska premijera baleta „Dias de Muertos“ meksičkog kompozitora E. Tusana, s orkestrom „La Camerata de las Americas“ zabilježena je na kompakt-disku. Medina je dobitnik više priznanja, među kojima je nagrada Meksičkog udruženja muzičara i muzičkih kritičara za „Najboljeg dirigenta godine“ (1991) i nagrada „Gaviota“ Latinoameričke asocijacije muzičkih kritičara (2004).

 

Jesus Medina

 

Festivalski orkestar KotorArta osnovan je u okviru istoimene nezavisne inicijative u kulturi 2003. godine. Zamišljen kao „staggione“ (sezonski) ansambl koji funkcioniše i po principu majstorskog seminara, cilj ansambla jeste okupljanje perspektivnih muzičara regiona koji bi tokom nekoliko nedjelja pripremali i izvodili odabrane programe. Uz edukaciju, kroz rad s istaknutim dirigentima i solistima i koncertne nastupe ovako koncipiran Festivalski orkestar ima i jedno dodatno značenje i poruku koja je na fonu koncepta cijelog festivala – to je poruka slavlja muzike kroz toleranciju, suživot i razumijevanje. Višegodišnji rukovodilac ansambla bila je violončelistkinja Timea Kalmar, koja je sa svojim gudačkim kvartetom „TAJJ“ činila okosnicu orkestra, dok od 2014. godine tu ulogu preuzimaju članovi gudačkog kvarteta „Il Belpaese“, na čelu s violinistom, ujedno i koncert majstorom orkestra, Arpadom Nađem.

 

Festivalski orkestar