Kotor Art – Najava za subotu 05.jul 2014.godine

 

Znak Kotor Art 445

 
 

U subotu, 5.jula u Kulturnom centru od 20h Pozorište lutaka iz Niša izvešće predstavu “Slike sa izložbe” u okviru glavnog programa. Scenario i režiju potpisuje Biserka Kolevska, a scenografiju, lutke i kostime Svila Veličkova.

Slike sa izložbe  su djelo genijalnog ruskog kompozitora Modesta Musorgskog. Nadahnuti muzikom, umjetnici su našli sopstvenu viziju predstave, kroz živo crtanje sjenkama u boji. Jedan simpatičan luckasti umjetnik pokušava da stvori sliku svog života, težeći ljepoti i savršenstvu, ali na putu mu se ispriječi mračna sila, mrlja! Zlo uništava sve ono što je stvorio umjetnik – pejzaže, portrete, morske slike, a, na kraju, guta i samog umjetnika. U crno-bijelom svijetu, međutim, preživljava mala kap boje, pretvara se u mali cvijet, i taj posljednji zrak nade uspijeva da se odupre arogantnoj, agresivnoj mrlji. Potpuno nemoćna da uništi cvijeće, mrlja propada tamo odakle i potiče, u mrak. Svijetli, čulni svijet umjetnika vraća se, i pred nama ponovo iskrsavaju platna koje je zlo uništilo.

Umjetnik ulazi u jednu svoju sliku i stapa se za sva vremena sa svojom umjetnošću.

Slikara igra Srđan Miljkoviić, a lutke animiraju: Tatjana Milenković, Biljana Radenković, Nataša Ristić, Davorin Dinić i Toma Bibić.

 

Predstava Slike sa izlozbe

 

PRATEĆI PROGRAM

 Od 19h na Pjaci od kina Rusko dvorište otvoriće svoja vrata i ugostiti sve posjetioce Festivala. Teatar Glazalmaz… poziva sve da se bolje upoznaju sa ruskim običajima, domaćom radinošću, narodnim pjesmama i igrama, kao i da učestvuju u predstavi koja će biti inspirisana jednom od ruskih narodnih priča. Gosti mogu da se posluže čajem iz samovara (velikog ruskog čajnika), kao i suškama (prstenastim grickalicama), medenjacima i slatkišima od karamele i da učestvuju u oslikavanju drvenih kašika i frula narodnim motivima koje će kasnije koristiti u predstavi.

Od 19.30h na Trgu od oružja Dramski studio Scena iz Podgorice izvešće predstavu “Kapetan Džon Piplfoks”. Takođe na Trgu od oružja, od 20.30h Produkcija Z iz Splita izvešće predstavu “Putovanje lipom našom”

Od 21h u Crkvi Sv.Duha biće održan koncert polaznika master class seminara za solo pjevanje  prof. Lile Ilieve iz Bugarske.

Na Trgu od oružja od 21.30h svoj mali jubilej od 5 godina postojanja proslaviće Art Grupa Montenegro iz Kotora.

Od 22h u Atrijumu Kulturnog centra ”Nikola Đurković” predstavu “Bog” izvešće polaznici Dramskog studija te ustanove u okviru programa Scena za mlade.

 

KONCERT ARSENA DEDIĆA, GABI NOVAK I MATIJE DEDIĆA

Ono sve što znaš o meni ili Ljubav ili šala svojevrsni su pečati umjetnika koji će 5. jula nastupiti na ovogodišnjem Kotor Art-u. Kantautor Arsen Dedić sa suprugom Gabi Novak i njihovim sinom, džez pijanistom Matijom Dedićem, održaće koncert na kotorskoj Ljetnjoj pozornici, s početkom u 21 sat. Poznati hitovi u starom i novom „izdanju“ biće predstavljeni publici kao „uigravanje“ u predstojeće trinaeste po redu Don Brankove muzike, muzički segment Kotor Art-a koji će ove godine publici predstaviti ukupno petnaest programa. Među solistima najavljena su velika imena svjetske scene: violinista Stefan Milenković, pijanista Boris Berezovski, zatim Slavomir Zubžicki, umjetnik koji će prvi put u Crnu Goru donijeti orguljsku violu – instrument koji je prije nekoliko mjeseci konstruisao i predstavio svjetskoj javnosti. Zvučne boje kamerne muzike će braniti i klavirski trio „Brams“, „Ansambl 4.1.“, Crnogorski gitaristički duo, dok će uz pratnju Festivalskog orkestra svirati violinistkinja Lidija Bajić, trubač Paćo Flores, kao i pijanista Ratimir Martinović, umjetnički direktor Don Brankovih dana muzike.

Arsen DedicArsen DEDIĆ, kantautor, u svojoj petodecenijskoj karijeri uspješno spaja muzičku i poetsku estetiku u prepoznatljiv kantautorski stil. Diplomirao je Muzičku akademiju u Zagrebu 1964. godine, a profesionalnu karijeru je počeo kao flautista u više ansambala i orkestara. Popularnost kao kantautor stekao je nakon učešća na festivalu „Beogradsko proleće“ (1963) s pjesmom Prolećni cvet Radoslava Grajića, da bi već nakon dvije godine održao svoj prvi solistički koncert u beogradskom Domu sindikata. Uspjeh na polju književnosti stiče 1971. godine s prvom knjigom Brod u boci, koja je ubrzo prodata u 60 hiljada primjeraka. Dedić je često pisao za djecu, za dalmatinske klape, kao i stihove i muziku za medijske reklame. Profesionalni angažman u najvećem obimu ostvario je komponujući primjenjenu muziku, za pozorišne komade, kao i za igrane, animirane i propagandne filmove. Objavio je četrdesetak LP ploča, na kojima je potpisan kao kompozitor, pjesnik, aranžer, dirigent ili producent.

Gabi NovakGabi NOVAK, vokalna umjetnica, nakon završene Škole primjenjene umjetnosti u Zagrebu, počela je da radi u „Zagreb filmu“ kao scenografkinja, a pozajmljivala je i glas animiranim likovima. Njene vokalne sposobnosti primjetio je slovenački kompozitor i dirigent Bojan Adamič koji ju je pozvao da gostuje na koncertima Big benda u Ljubljani. Uskoro je dobila angažman na Zagrebačkom festivalu zabavne glazbe – kasnije „Zagrebfest“ – kada je 1959. godine izvela pjesmu Ljubav ili šala. Iste godine je na Bledskom džez festivalu pjevala u duetu s čuvenim Lujem Armstrongom. Takođe, često je bila gošća na „Beogradskom proleću“, na festivalima u Splitu i Opatiji. Godine 1964. dobila je poziv od francuske izdavačke kuće „Barkley“ da radi na zapadnom tržištu, ali je ponudu odbila, jer joj se nisu dopali zahtjevi da mijenja svoj stil. Stoga, djelujući u okvirima jugoslovenske muzičke scene pažljivo je birala pjesme i pjevala samo one koje su joj se dopadale. Dobitnica je više značajnih nagrada.

Matija DEDIĆ, pijanista i kompozitor, klavir je počeo da svira već s pet godina. Džez akademiju je završio u Gracu, u klasi prof. Harolda Nojvirta, 1997. godine. Prve velike uspjehe postigao je sa svojim ansamblom „Boliers Quartet“. Krajem 90-ih godinа osnovao je „Matija Dedić Trio“ u kojem s kontrabasistom Žigom Golobom i bubnjarеm Krunoslavom Levačićem izvodi svoju autorsku muziku. Nastupao je u gotovo svim zemljama Evrope i u SAD, ostvarujući zapažene nastupe s muzičarima, kao što su: Beni Golson, Keni Barel, Roj Hejns, Hose Felisijano, zatim Tamara Obrovac, Alvin Kvin, Martin Dru, Ron Ringvud, Boško Petrović i dr. Objavio je više kompakt-diskova za izdavačku kuću „Cantus records“ i „Dallas Records“, kao i prošlogodišnji album „Sentiana“ („Bamboo Music“), na kojem je radio s kontrabasistom Skotom Kolijem i bubnjarom Atoniom Sančezom.

 

Matija Dedić