Kotor Art-ova “Pjaca od filozofa“

 

Znak Kotor Art 445

 

Kotor Art-ova “Pjaca od filozofa“ realizovaće se od 1-3. avgusta u Kinu Boka.

Pod sloganom “Što Evropa želi“ Pjaca od filozofa ovaj put naći će se usred gorućeg pitanja današnjice: koja je budućnost Evrope i što uopšte želi ta Evropa?

Koji su to pravi ideali Evrope i može li se ideja Evrope još uvijek spasiti? − Neka su od pitanja na koja će na ovogodišnjoj Pjaci od filozofa na svoj tradicionalno provokativni i angažovani način pokušati da odgovore Tariq Ali i Srećko Horvat.

U posljednjih nekoliko godina, Kotor Art posjetili su vodeći svjetski filozofi kao što su Giorgio Agamben, Gianni Vattimo i Antonio Negri, ali i regionalne snage poput Renate Salecl, Borisa Budena i Žarka Paića. Pjaca od filozofa postala je tradicionalno mjesto okupljanja i debate, mjesto koje filozofiju vraća na trgove, a javnost filozofiji, potvrđujući da ni u ljetnim mjesecima ne jenjava interes za kritičku misao.

 

Kino Boka, 1.avgust, 21h

PREDAVANJE

Srecko HorvatSREĆKO HORVAT: EUROPA JE MRTVA, ŽIVJELA EUROPA!

SREĆKO HORVAT, filozof i aktivista iz Hrvatske. Objavio je devet knjiga na hrvatskom jeziku, među kojima Diskurs terorizma, Protiv političke korektnosti i Pažnja! Neprijatelj prisluškuje. Zajedno sa Slavojem Žižekom napisao je knjigu Što Europa želi? (2013), koja je objavljena na desetak jezika. Dvije godine bio je član stalne postave emisije Peti dan na HTV-u, a potom uređivao i vodio emisiju Zdravo društvo. Redovno objavljuje tekstove i društvene komentare u vodećim svjetskim novinama kao što su The Guardian, Al Jazeera i The New York Times.

 

Kino Boka, 3.avgust, 21h

PREDAVANJE

TARIQ ALI: BOLESTAN KONTINENT

 

Tariq AliTARIQ ALI, istoričar, pisac, reditelj i aktivista, jedna od ključnih figura britanske ljevice. Studirao je političke nauke, filozofiju i ekonomiju na Univerzitetu u Oxfordu, te još za vrijeme studija bio jedan od predvodnika protesta protiv rata u Vijetnamu. Nadahnut njegovom ulogom u tom pokretu, Mick Jagger posvetio mu je pjesmu Street Fighting Man, a John Lennon Power to the People. Još od šezdesetih član je uredništva časopisa New Left Review. Objavio je više od 30 knjiga, među kojima se ističu Can Pakistan Survive?, Street Fighting Years: An Autobiography of the Sixties i Fear of Mirrors, The Obama Syndrome, itd.

Kasno u svom životu, Freud je postavio famozno pitanje “Was will das Weib?” (‘Što želi žena?’), priznajući svoju zbunjenost u suočavanju sa ženskom seksualnošću. Slična zbunjenost pojavljuje se danas, kada postkomunističke zemlje ulaze u Evropsku uniju – u koju i kakvu Uniju ulaze? Nema više entuzijazma koji je vladao kada je Slovenija ulazila u klub. Prije tačno godinu dana Hrvatska je postala nova zemlja članica, a zemlje regije – poput Srbije i Crne Gore – takođe su se približile tom cilju.

Međutim, sve veća finansijska i socijalna kriza, neprekidne mjere štednje, rast ekstremne desnice od Francuske do Grčke, politički prevrati poput onoga u Ukrajini, pobuna naroda poput one u Bosni i Hercegovini, jesu obilježja današnje Evrope.

Kad su u februaru 2014. izbili protesti širom BiH, jedan od učesnika plenuma u Sarajevu rekao je sljedeće: “Bosna i Hercegovina se u samo posljednjih sedam dana više približila ideji Evrope, nego u posljednjih dvadeset godina”.