Kotor ART – Program za 13. jul 2013. godine

 

Znak Kotor Art 445

 
 
 

12. Don Brankovi dani muzike

 

Dvanaesti po redu Don Brankovi dani muzike počinju 13. jula, na Dan državnosti, svečanim koncertom ispred Katedrale Sv. Tripuna. Nastupiće jedna od najvećih pijanističkih zvijezda današnjice, Ivo Pogorelić. On će u pratnji Crnogorskog simfonijskog orkestra pod upravom dirigenta Borjana Caneva izvesti Koncert za klavir i orkestar u f-molu Frederika Šopena, dok će u drugom dijelu večeri sa pomenutim orkestrom nastupiti beogradski hor Obilić, kao i bas Ivica Šarić. Oni će premijerno u Crnoj Gori izvesti djelo Rajka Maksimovića, koje je autor komponovao na tekst Petra Petrovića Njegoša, a koje nosi naziv Testamenat vladike crnogorskog Petra Petrovića Njegoša. Kao i na praizvedbi 1986. godine, i ovog puta ansamblom će dirigovati poznata umjetnica, prof. emeritus Darinka Matić-Marović.

Predstavljajući kompletan program 12. Don Brankovih dana muzike na danasnjoj konferenciji za novinare, umjetnički direktor Ratimir Martinović je podcrtao da: “Već tradicionalno, na Dan državnosti predstavljamo – ne slučajno – one koji dolaze sa prostora Balkana, koji govore istim jezikom, ali ga različito zovu, i ovog puta koji isto razumiju Njegoša, da sviraju koncert posvećen njemu. Maestro Ivo Pogorelić je drugi put na festivalu, a bas Ivica Šarić dolazi prvi put. Takođe, dirigent Bojan Canev je prvi put u Kotoru, uz Darinku Matić – Marović o kojoj ne treba ni govoriti. Pored Šopena, biće izveden Njegošev Testament, koji je Rajko Maksimović pretvorio u muziku…”

Pijanista Ivo Pogorelić se prisjećao prethodnog gostovanja u Kotoru: ”..Moja je velika želja da vidim Mauzolej na Lovćenu danas popodne i to s nestrpljenjem očekujem. Srećom, vrijeme je bolje nego prošli put, umjereno je vruće. Prošli put je zaista bilo vruće i tada sam prvi put vidio isparavanje mora: negdje iza Lučke kapetanije naveče smo gledali kako mora isparava.

Klavir na kojem je prije četiri godine svirao recital  bio je iznajmljen za tu priliku, ali je nakon toga intervencijom Ministartva kulture klavir je i ostao u Kotoru: ” Do sada smo već imali probe. Drago mi je da je Kotor uspio nabaviti instrument i da je taj otkup ostvaren. To je Stenvej i zaista je bitno da takav jedan instrument ovdje ostane. Za razliku od prošlog puta kad je bio resital, sada nastupam na otvorenom i sve je to za mene vrlo uzbudljivo. Biće na trgu, bez bine i sve je to za mene veoma nadahnjujuće….”- dodao je Pogorelić.

“Prvi put izvodim Maksimovićevu veoma zahtjevnu kompoziciju. Rijetko prihvatam nove stvari, ali kada sam preslušao “Testament”, nisam mogao da ne nastupim. Tim prije što nastupam u Kotoru, jer me za grad vežu lijepe stvari. Krajem ’80-ih godina ovdje sam gostovao sa tek osnovanim Simfonijskim orkestrom iz Sarajeva”- rekao je Ivica Šarić, bas koji trenutno vrši funkciju Ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo..

Ispred generalnog sponzora 12.DBDM Prve banke novinarima se obratila Jelena Pavićević, direktorica korporativnih komunikacija: “ Država je onakva kakva je kultura i zato svi treba da smo koncentrisani na to da državu predstavljamo kroz sve kulturne segmente, jer to danas donosi blagostanje. Vrijeme je da svi u privatnom sektoru prestanu s pričom da nema novca za kulturu. Jer, euro uložen u kulturu donosi od četiri do osam eura. Zato je kultura ono što državu gura naprijed i ulaganje u nju nije trošak nego investicija. To je jedan od najboljih načina kako brendirati državu, ali i regiju – kroz ovakav kulturni događaj, kao što su Don Brankovi dani muzike, koji za mjesec dana trajanja privuku najznačajnija muzička imena.”

Ovogodišnji muzički segment KotorArta biće prikazan kroz 12 koncerata različitog muzičko-žanrovsko-izvođačkog profila. Nastupiće poznati svjetski umjetnici, među kojima i crnogorski violinista Roman Simović i gitarista Miloš Karadaglić, kao i pijanista Simon Trpčeski. Pored Crnogorskog simfonijskog orkestra na otvaranju festivala, te više nastupa Festivalskog orkestra KotorArta kojim će dirigovati i maestro Mladen Jagušt, publika će imati priliku da sluša specifičan muzičko-izvođački projekat – „Orkestar bez granica“ („No border orchestra“) sastavljen od vrhunskih muzičara iz okruženja koji će zatvoriti festival 13. avgusta. Pored koncerta „Njegoševih dvjesta”, izdvaja se i koncert “Njegoš, Luča” kada će premijerno biti izvedeno djelo crnogorskog kompozitora Ivana Marovića “Iskra besamrtna”, što je festivalska porudžbina. Koncert “Preplitanja – Njegošu sa odanošću žene” stopice sa muzikom poeziju i prozu Isidore Sekulić po izboru i u interpretaciji glumice Varje Đukić. Muzički program, van klasike, upotpuniće sa svojim ansamblima Darko Rundek (Rundek Cargo trio)i džez trubač Duško Gojković (Belgrade Summit Octet).

Ovaj Kotor Art obilježiće i humanitarna akcija „Umjetnost djeci” kojom se od prodatih karata na koncertima DBDM obezbjeđuje dio sredstva za adaptaciju Dječjeg odjeljenja kotorske bolnice, a prigodni programi će se izvoditi i u samoj bolnici.

 

KOTOR ART PISANJE GRADA 2013

 

U okviru projekta Kotor art Pisanje grada 2013, 13. jula u 11 sati ispred glavnog ulaza u Stari grad biće prezentovan rad Dejana Batrićevića, studenta Grafičkog dizajna na FLU Cetinje. Rad čine mapa Kotor arta i mape posebno rađene za Don Brankove dane muzike i Kotor arTeatar.

Nakon početne pozicije na ulasku u Stari grad, studenti će obići Stari grad i u direktnoj komunikaciji sa građanima predstaviti navedeni artefakt, nastao u okviru projekta Kotor art Pisanje grada 2013.

 

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART