Kotor Art – Program za 15. jul 2013.godine

 

Znak Kotor Art 445

Večeras na programu KotorArt – a predstava „Egzistencija“, autorski projekat Radmile Vojvodić, po tekstu Edvarda Bonda,  u Crkvi Sv. Duha u 21 sat, u okviru Kotor ArTeatra, pozorišnog programa 5. Međunarodnog festivala Kotor art.

Predstava Egzistencija„Egzistencija“ je nastala u koprodukciji Međunarodnog festivala Kotor art i Crnogorskog narodnog pozorišta. Premijerno je izvedena u Kotoru 9. avgusta 2012, a na Velikoj sceni CNP-a 31. januara 2013. godine. Tekst je preveo Đorđe Krivokapić, producent je Janko Ljumović, izvršni producent Dejan Đurković, asistenti reditelja Mirjana Medojević i Mirko Radonjić. U predstavi igraju Momčilo Otašević i Aleksandar Radulović.

„Egzistencija“ je učestvovala na 24. Međunarodnom festivalu malih teatarskih formi – NETA u Vraci (Bugarska), gdje je rediteljka Radmila Vojvodić dobila nagradu za originalno rediteljsko čitanje.

Predstava se igra i sjutra veče u istom terminu.

 

Rediteljska bilješka

„Egzistencija” pripada Bondovim „komadima upozorenja”, iako je napisana nešto prije nego su njegovi najnoviji komadi tako definisani. U njoj je ispisana apokaliptička slika društva 21. vijeka  kroz intimne  drame dvoje ljudi.

Ili, moglo bi se reći i ovako: jedne noći je jedan čovjek pošao da opljačka drugoga; u ovom bizarnom orobljavanju agresija ne nailazi na otpor, žrtva je pasivna i ne opire se ni riječju, a nasilnik ne dolazi do plijena, jer – nema što da otme; drama između nasilnika i žrtve  traje dok se ne razdani i dok se dva ljudska bića ne zbliže; dok se nasilnik ne preobrazi vapeći za kaznom smrću kao posljednjim i zasluženim poniženjem; pravda mora biti zadovoljena.

Rediteljski sam je čitala kao veliku generalizaciju, kao apsolutnu ljudsku situaciju – kao čistu scensku  poeziju. U jednom izolovanom, do apsurda redukovanom, opsjednutom spoljašnjošću i materijalnim – u jednom svijetu izgubljene humanosti  – ova dramska priča je poziv na povratak vlastitoj unutrašnjosti, na put ozdravljenja, na povratak ljudskosti, bliskosti.

Najkraće: nasilje i nepravda su svuda – na porodičnom planu, društveno – ekonomskom… razaznajemo ih svuda – ideološki, tržišno, politički, masmedijski… ljudski i tehnološki, javno i tajno… strah nas je budućnosti čovjeka naše civilizacije, ali – utopije stvaranja boljeg svijeta nijesu neostvarive.

Ili, ako parafraziramo Bondov utopistički poziv: poticati gledaoca na pitanja „zašto” i na odgovore na pitanja „zašto”, prije svega na pitanje: zašto i kako se boriti za pravdu i kako stvarati pravedan svijet.

Edvard Bond je jedan od najvećih dramskih pisaca današnjice, jedan od pisaca koji vas stalno vreba živom aktuelnošću i inspiriše ne samo autentičnim dramskim opusom, nego i političkom angažovanošću univerzalno upisanom u dramski tekst.

Radmila Vojvodić

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART