Kotor art – Program za poneđeljak, 14. jul 2014. godine

 

Znak Kotor Art 445

 
 

U poneđeljak, 14. jula 2014.godine, u okviru muzičkog segmenta Kotor Art-a, 13. Don Brankovih dana muzike, biće održan jedinstven koncert na ovim prostorima. Premijerno, publika u Kotoru će moći da čuje orguljsku violu, instrument konstruisan  po nacrtima Leonarda da Vinčija.

Poljski pijanista i graditelj instrumenata, Slavomir Zubžicki nastupiće na Don Brankovim danima muzike, donoseći sa sobom orguljsku violu, instrument koji je napravio prema nacrtima Leonarda da Vinčija. Kako i samo ime kaže, zvuk je sadejstvo viole i orgulja u jednom instrumentu, koji je postao senzacija u svijetu nakon njegovog premijernog predstavljanja oktobra prošle godine. Premijerno u Crnoj Gori, sa zvukom orguljske viole imaće priliku da se upozna publika na Kotor Artu. Zubžicki će 14. jula, u Katedrali Sv. Tripuna s početkom u 21 sat izvesti transkripcije za taj instrument (Lasso, Galilei, Jerzebski, Marais, Abel).

Slavomir Zubžicki, pijanista, kompozitor i konstruktor muzičkih instrumenata, kao solista i kamerni muzičar specijalizovao se za izvođenje savremene muzike. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Krakovu, klavir u klasi prof. T. Žmucinjskog, a savremenu muziku u klasi prof. A. Kačinjskog (1988). Kao dobitnik Fulbrajtove stipendije, upisao je klavir na Muzičkom konzervatorijumu u Bostonu, koji je 1991. završio pod mentorstvom Dž. Veber. Pobjednik je prestižnog takmičenja na festivalu „Polish Piano Art“ u Slupsku (1987). Ostvario je više snimaka za izdavačku kuću „Polskie Nagrania“ i Radio-televiziju Poljske. Bio je predavač na Ljetnjoj akademiji savremene muzike na Tirolskom festivalu avangarde (Austrija, 2005, 2007). Zubžicki je 1994. napravio repliku klavikorda iz 1775. Johana Zilbermana. Godine 2009. naišao je na istorijske tragove orguljske viole konstruktora Leonarda da Vinčija, instrumenta koji je bio zaboravljen. Fasciniran činjenicama iz prošlosti, narednih pet godina bavio se pravljenjem svoje verzije da Vinčijevog instrumenta. Zubžicki je premijerno svirao na tom instrumentu na Međunarodnom kraljevskom pijanističkom festivalu u Krakovu, 18. oktobra 2013.

 

Slavomir Zubžicki