Kotor art – Program za srijedu, 23. i četvrtak, 24. jul 2014. godine

 

Znak Kotor Art 445

 
 

U srijedu i četvrtak, 23. i 24.jula 2014.godine, u dva termina –  20.00h i 22.00h, u Starom zatvoru u Kotoru, biće izvedena predstava „Njegoš, vatre“.

Riječ je o autorskom projektu Radmile Vojvodić i Paola Mađelija, koji je 2010. godine oživio prostor starog kotorskog zatvora, u kojem se jedino i ekskluzivno izvodi. Ova multiperspektivna i intertekstualnim aluzijama protkana teatralizacija Njegoševe filozofsko-teološke poeme „Luča Mikrokozma“ koprodukcioni je projekat cetinjskog Kraljevskog pozorišta Zetski dom i Međunarodnog festivala Kotor art.

Pored značaja činjenice da se predstava kao dio programa Kotor arTeatra izvodi već petu sezonu, njena posebnost nalazi se i u specifičnoj ambijentalnosti, koja podrazumijeva korak dalje od pukog igranja na otvorenom ili adekvatnog uklapanja mjesta radnje određenog komada u gradski prostor, ka umjetničkoj konceptualizaciji prostora, u kojoj on postaje metaforičan, djelatan, suštinski dio same predstave. Ovim pobudama vođen izbor tada napuštene i devastirane zgrade bivšeg zatvora, toposa ljudskog grijeha i ljudske patnje, kao prostora za pozorišnu izvedbu pokazao se kao kreativno i održivo rješenje. Naime, ovaj je lokalitet danas zahvaljujući tome „oživljen“ i koristi se i za druge kulturne sadržaje, između ostalog i za odvijanje arhitektonskog segmenta Kotor arta tj. Kotor APSS-a. 2010. godine upravo u ovoj predstavi zaigrala je po prvi put i cijela generacija mladih glumaca koja je tada bila tek na prvoj godini školovanja na FDU Cetinje. Igrajući u predstavi iz godine u godinu i kroz nju umjetnički sazrijevajući, oni su u međuvremenu dovršili svoje formalno školovanje, i danas predstavljaju okosnicu pozorišne produkcije u Crnoj Gori.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O PREDSTAVI,
KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU

Njegos vatre - 1

 

KotorArtić: San Ljetnje noći 

sekspir
 
I ove godine na Don Brankovim danima muzike održava se interaktivna radionica za djecu KotorArtić. Povodom velikog jubileja engleskog pisca Vilijama Šekspira, 450 godina od njegovog rođenja, radionica je posvećena upravo ovom velikanu pisane riječi. Pod nazivom San ljetnje noći, radionicu vode glumac Dejan Đonović, glumica Katarina Krek i prof. solfeđa Laura Jovanović, i u njoj učestvuje desetak polaznika, koji će se kroz glumu, muziku i igru predstaviti publici u četvrtak, 24. jula na kotorskoj Pjaci od kina, s početkom u 21 sat. Scene iz najpoznatijih Šekspirovih komada pratiće muzika kompozitora koji su pisali inspirisani upravo Šekspirom – Feliks Mendelson i Sergej Prokofjev.