Kotor, Galerija solidarnosti – Izložba radova Dragana Karadžića

 

Galerija Solidarnosti Kotor

 
 

U srijedu, 19. avgusta 2015. godine, u 21h, u Galeriji solidarnosti, Palata Pima, Kotor, biće otvorena izložba “Slojevi pisma obale” Dragana Karadžića.

Dragan Karadžić je rođen 1950. godine u Petnjici kod Šavnika, a diplomirao je 1974. na Pedagoškoj akademiji (Likovni smjer) u Nikšiću. Fakultet likovnih umetnosti (Slikarski odsjek) završio je 1978. u Beogradu u klasi profesora Radenka Miševića, kod koga je i magistrirao 1980. Kao stipendista Francuske, završio je specijalizaciju na Akademiji Beaux Arts u Parizu, kod profesora Žaka Jankela (1981-1982), a boravio je i na studijskim putovanjima u Evropi (Italija, Njemačka, Francuska, Belgija, Holandija, Španija, Grčka) i SAD. Od 1977. godine je član ULUCG-a.

Predavao je slikarstvo na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, a 1990. počeo je da radi na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, čiji je bio i prodekan (1990-1994) i dekan (1994-1996).

Vanredni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) postao je 1996. godine, a 2003. redovni. Od 2010. Dragan Karadžić ima status istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore.

Samostalno je izlagao na 54 izložbe u Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu, Sarajevu, Novoj Gorici, Kragujevcu, Čačku, Podgorici, Nikšiću, Budvi, Skoplju, Parizu i Hamiltonu, a kolektivno na više od 300 izložbi u većini gradova bivše Jugoslavije, kao i na izložbama selektiranim izložbama u Parizu, Beču, Briselu, Štutgartu, Manhajmu, Oslu, Nikoziji, Bukureštu, Košicama, Malti, Giterslou, Kairu, Tokiju, Hamburgu, Rimu, Bariju, Sofiji, Pekingu, Vašingtonu, Moskvi, Kelnu, Beču, Gracu, Lincu, Odesi, Lavovu, Insbruku..

U Kotoru je samostalno  izlagao  1991. i 1977.

Dobitnik je brojnih nagrade za slikarstvo na salonima i reprezentativnim izložbama u Jugoslaviji i Crnoj Gori, a njegovi radovi nalaze se u više muzeja, galerija i institucijama na prostoru bivše zajedničke države, kao i u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, uključujući Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Narodni muzej Crne Gore na Cetinju, akademije nauka u Podgorici, Skoplju, Tirani, Sofiji, Bukureštu, Pekingu i Kišinjevu, Vladu, Skupštinu i Narodnu banku Crne Gore, Ustavni sud Makedonije…

Karadžićeve slike, crteži i akvareli nalaze se i u privatnim kolekcijama u većini evropskih zemalja, kao i u Izraelu, Saudijskoj Arabiji, Kini, Vijetnamu, Japanu, Južnoafričkoj Republici, Kanadi i SAD. Njegova djela nalaze se i u kolekcijama 15 ambasadora i diplomata u bivšoj Jugoslaviji.

Izložba akademika, profesora Dragana Karadžića u Galeriji solidarnosti pod nazivom SLOJEVI PISMA OBALE obuhvata četrdesetak slika, crteža i akvarela nastalih u toku posljednje decenije (2005-2015). U uvodnom tekstu kataloga izložbe, o Draganu Karadžiću je TONKO MAROEVIĆ, između ostalog zapisao: “Startujući u javnosti osamdesetih godina on nije morao probijati led za afirmaciju odabrane morfologije, ali se nipošto nije priklonio ni bilo kakvoj, tada populariziranoj trendovskoj opciji, a pogotovo nije odustajao od vjernosti odabranome mediju, radovima na papiru i platnu. Znatiželjan i informiran o drugačijim mogućnostima izraza, u njegovoj generaciji čak dominantnima, Dragan Karadžić nikad nije posumnjao u djelotvornost klasičnih sredstava, to jest u vlastitu sposobnost da se njima posluži u svrhu ostvarenja izvornih vizija, u korist svježe i sočne obrade tretiranih površina. Sam je ustvrdio kako ga više zanimaju nutarnji pomaci nego li (tuđi mu, izvanjski) preskoci, te na taj način uputio i na postupnost, ograničenost razvoja i na težinu i logiku svojih visokih zahtjeva.”

U muzičkom dijelu programa učestvuje ANA DULOVIĆ – violončelo, a izložbu će otvoriti  istoričar umjetnosti ALEKSANDAR ČILIKOV.

Organizator izložbe je OJU Muzeji- Kotor, Galerija solidarnosti.