Kotor – Koncert Marina Limića

 

Znak Kotor Art 445

 
 

U neđelju 13. oktobra u crkvi Sv. Duha u Kotoru u 19 h, nastupiće hrvatski pijanista Marin Limić.

Na programu su  Klavirska sonata u b – mollu, op. 35 i Balada u As – duru, op. 44 Frederika Šopena i Limićeve autorske kompozicije, Komad sa dva trija, op. 17, Tri preludijuma, op. 2 i Tokata, op. 2.

 

Marin LimićMarin LIMIĆ, pijanista, osnovno i srednje muzičko školovanje završio je u splitskoj muzičkoj školi Josip Hatze, u klasi pedagoga i koncertne pijanistkinje Jadranke Garin. Od 2003. student je Muzičke akademije u Zagrebu, u klasi prof. Đ. Stanettija i L. Pogorelića. Već tada zapažen, na poziv uglednog pedagoga ruske pijanističke škole Arba Valdme, odlazi na Hochschule für Musik u Keln, gdje je i diplomirao 2010. godine.

Usavršava se i na brojnim seminarima, sarađujući sa vrsnim pedagozima: C.Stanczyk, V. Krpan, L. Baranyay, P. Gililov, R. Dalibaltayan, i drugi.

Njegov talent i već rano postignute značajne uspjehe, prepoznali su Grad Solin, Županija Splitsko-dalmatinska i kompanija Cemex d.o.o., čiji je bio višegodišnji stipendista.

Limićev opsežan repertoar sadrži zahtjevna djela muzičkih velikana, od baroknih majstora Baha i Skarlatija, preko Hajdna, Mocarta i Betovena, kao I Šopena, Lista, Debisija, Ravela, Prokofjeva i Berga, do hrvatskih kompozitora.

Limić takođe nastupa i sa izvođenjima autorskih kompozicija. Održao je brojne solističke koncerte, a nastupao je i uz pratnju orkestra pod palicom dirgenata P. Dešpalja, M. Tarbuka i I. Lipanovića. Posebno se ističu nastupi u Hrvatskom glazbenom zavodu, gdje je 2005. godine sa Hrvatskim kamernim orkestrom svirao Mocartov Klavirski koncert u A-duru KV 414, što je snimio Hrvatski radio, kao i 2013. godine, kada je izveo Hajdnov Klavirski koncert u D-duru uz pratnju istog ansambla. Značajna su takođe i izvođenja

Koncerta za klavir i orkestar br.1 u b-molu Čajkovskog, kao i Betovenog Koncerta za klavir i orkestar br.4 u G-duru u Kneževom dvoru u Dubrovniku, uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Izuzetno uspješne solističke resitale održao je i u Bechstein Centrum-u u Kelnu 2008., u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski u

Zagrebu 2011., kao i na međunarodnoj manifestaciji Mostarsko proljeće 2012.

 

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART