Kotor – Nastup Festivalskog orkestra KotorArta

 

Logo KotorArt-a

 
 

Na koncertu pod nazivom Crna Gora, inspiracija Don Brankovi dani muzike predstaviće domaće savremeno stvaralaštvo. Festivalski orkestar KotorArta pod vođstvom dirigenta Berislava Skenderovića izvešće Malu svitu za gudače Marka Rogošića, Končertino Ivana Brkanovića, Tevbu Senada Gačevića, On a death Aleksandra Perunovića i Gusle Nine Perović. Koncertom koji se održava u petak, 12. avgusta, sa početkom u 21.30 u Crkvi Sv. Duha, Kotor Art će obilježiti desetogodišnjicu nezavisnosti Crne Gore.

Sponzor koncerta je Prva banka CG.

 

Festivalski orkestar KotorArta

 

BERISLAV SKENDEROVIĆ, dirigent, studirao je klavir i dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Beogradu, a potom na Visokoj školi za muziku u Minhenu. Karijeru je započeo 1974. godine kao dirigent hora i asistent dirigenta u Srpskom narodnom pozorištu. U isto vrijeme postao je gostujući dirigent Subotičke filharmonije. Prvi međunarodni angažman ostvario je 1979. godine kao dirigent u Minhenskoj operi. Godine 1981. postavljen je za dirigenta Operе Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, da bi 1985. preuzeo poziciju šefa-dirigenta u Simfonijskom orkestru Radio-televizije Sarajevo. Dirigovao je orkestrima kao što su Orkestar Poljskog radija, Litvanski kamerni orkestar, Filharmonijski orkestar Meksičkog nacionalnog univerziteta, Simfonijski orkestar Rima. Ostvario je debi u Karnegi holu sa Simfonijskim orkestrom Nove Engleske. Učestvovao je na brojnim festivalima na jugoslovenskom prostoru, kao i u državama Evrope, Južne Amerike, Severne Amerike, Kini, Japanu. Bio je umjetnički direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, osnivač i višegodišnji muzički direktor Vojvođanskog simfonijskog orkestra.

FESTIVALSKI ORKESTAR KOTORARTA osnovan je 2003. godine s idejom da se okupljaju mladi i perspektivni muzičari regiona, kako bi tokom nekoliko nedjelja pripremali i izvodili odabrane programe, afirmišući različite prostore kao mjesta umjetničkih svetkovina. Njegujući ideju zajedništva, ovaj „staggione“ (sezonski) orkestar je, s više od 50 održanih koncerata, pokazao izvanredan i istančan osjećaj za muziku raznih epoha i muzičkih stilova i žanrova. Poseban akcenat u radu orkestra stavljen je na predstavljanje savremenih kompozitora i novih djela autora iz zemalja iz kojih dolaze i dirigenti. Tako je Festivalski orkestar ostvario veliki broj premijernih izvođenja u našoj zemlji i regionu. Višegodišnji rukovodilac ansambla bila je violončelistkinja Timea Kalmar, koja je sa svojim gudačkim kvartetom „TAJJ“ činila okosnicu orkestra. 2014. godine tu ulogu preuzimaju članovi gudačkog kvarteta „Il Belpaese“, na čelu s violinistom, ujedno i koncert majstorom orkestra, Arpadom Nađem. Festivalski orkestar KotorArt-a pronosi i poruku, sadržanu u konceptu Festivala u cjelini – slavlje muzike kroz toleranciju i razumijevanje.

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − eight =