Kotor – nastup italijanskog pijaniste Marka Teza

 

SVI DEBISIJEVI PRELIDI PREMIJERNO U CRNOJ GORI

 

U crkvi svetog Duha/koncertnoj dvorani Muzičke škole Vida Matjan u Kotoru, u subotu, sa početkom u  19h, koncert će prirediti jedan od najistaknutijih italijanskih pijanista Marko Teza (Marco Tezza).

Teza se školovao u Italiji i Francuskoj a pored klavira usavršaao se kao violinista i dirigent. Pored brojnih pijanističkih resitala  na gotovo svim kontinentima,  danas djeluje i kao dirigent orkestra Stravinski u Vićenci, gdje je angažovan i u zvanju profesora klavira na tamošnjem konzervatorijumu. Njegova diskografija broji više od 10 CD izdanja sa djelima autora od baroka do 20. vijeka. Muzička kritika ga opisuje kao pijanistu velike inteligencije i prefinjenog senzibiliteta.

Kotorskoj publici Teza će predstaviti, premijerno u Crnoj Gori,  cijelokupan opus klavirskih prelida Kloda Debisija, a u povodu 150. godina rođenja jednog od najvećih francuskih kompozitora.

Koncert organizuju KotorArt i Muzička škola Vida Matjan, sa težnjom da se u što skorije vrijeme stvore uslovi kako bi se programi festivala Kotor Art održavali kontinuirano tokom godine.

 

Marko Teza je rođen 1964. godine u Vićenci, gdje je studirao klavir kod Milde Molinari i Karla Mazolija i  violinu kod Đulijane Padrin i Đovanija Đulijelma. Studije završava sa najvećim priznanjima i pohvalama. Usvršavao se u Italiji na akademiji u Imoli kod čuvenih pedagoga kao što su Horhe Demi, Đerđ Šandor i Bruno Kanino, zatim u Francuskoj kod Akilea Dele Vinje i pohađao akademiju  „Alfred Korto“ u Parizu.

Pobjednik je mnogih pijanističkih internacionalnih takmičenja, kao čto su: Citta di Treviso (prva nagrada),

La Spezia (prva nagrada), RAI (prva nagrada), Moncalieri (evropska nagrada za kamernu muziku),  Busoni, Viotti i Pretorija (diploma).

Marko Teza danas nastupa u mnogim velikim i prestižnim salama širom Evrope, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike i Bliskog Istoka: La Fenice teatar Venecija, Auditorium RAI Torino, Milano, Cirih, Ženeva, Lugano, Pariz, Keln, Riga, Pretorija, Vašington, Njujork, Sao Paolo, Rio de Žaneiro, Havana, Bejrut, Peking itd.

Uz bogatu pijanističku karijeru, Marko Teza je završio i studije violine koje su se pokazale veoma bitnim i u njegovom razvoju kao dirigenta. Aktivan je i kao kamerni muzičar. Na tom polju sarađuje sa umjetnicima kao što su Ugi, Brunelo, Karminjola, Aškenazi, Klajn i Nordio. Član je Tris Tango trija,  sa kojim izvodi muziku Astora Pjacole, obojenu raznim muzičkim uticajima. Sarađivao je i sa poznatim dirigentima kao što su Rizi, Pido, Hogvud, Haker itd.

Član je žirija mnogih prestižnih pijanističkih takmičenja kao i takmičenja u kamernoj muzici.

Predaje kao gost profesor na brojnim univerzitetima širom svijeta: na univerzitetu Svetog Duha u Libanu, na Viktorijanskom koledžu umjetnosi u Melburnu, na univerzitetu južne Floride, na univerzitetima u Kanzasu, Pitsburgu, Havani, Sao Paolu, Rigi i Sofiji gdje vodi i majstorske kurseve i snima serije koncerata.

1993. diplomirao je i dirigovanje na akademiji u Venetu. Bio je asistent Maestra De Bernara i Maestra Kovačeva i njegov dirigentski debi je doživio veoma pozitivne kritike.

Tokom godina, Marko Teza je sarađivao i kao solista i kao dirigent sa nekoliko kamernih i simfonijskih orkestara kao što su: Pedrolo kamerni orkestar, Firentinska simfonijeta, Vizantijska akademija, San Remo filharmonija,  Toskanini simfonijski orkestar,  Orkestar Padove i Veneta,  kamerni orkestar Sofije,  Vioti kamerni orkestar, državni orkestar Plovdiva, Praški simfonijski orkestar itd.

1994., Marko Teza je osnovao kamerni orkestar Stravinski, kojim i danas diriguje i sa kojim je nastupao na nekoliko važnih festivala u Italiji, Njemačkoj i Libanu. Diriguje i operama u Italiji. Snimao je ploče a danas i CD za Balkanton, Klingsor, Velut Luna, AS i On Klasikal.

Radi i kao profesor klavira na Pedrolo konzervatorijumu u Vinćenci.

PR služba Međunarodnog festivala Kotor Art