Kotor – Predstavljanje romana „Kuća sećanja i zaborava“ Filipa Davida

 

JU Kulturni centar Nikola Djurković Kotor

 
 

U kotorskom kinu „Boka“ u srijedu 22. aprila, u 19.30 sati biće održana promocija knjige „Kuća sećanja i zaborava“ autora Filipa Davida, dobitnika 61. NIN-ove književne nagrade za 2014. godinu. Promocija koju organizuju JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, Gradska biblioteka i čitaonica i Izdavačka kuća „Laguna” u susret Svjetskom danu knjige koji se obilježava 23. aprila, biće prilika da se razgovara o knjizi u kojoj je sjećanje predstavljeno i kao neizbježnost i kao misija a jezik kao mogući način da se sačuvamo od zla. Filip David - Kuca secanja i zaboravaUmjetnički dosljedan, precizno osmišljen i superiorno napisan, roman „Kuća sećanja i zaborava“ jeste roman o čovjeku protiv koga djeluju nemjerljive sile zla, roman koji upečatljivo preispituje smrt, zlo i sudbinu, ali i pamćenje kao protivtežu koja sve nadilazi. U ovom romanu prepliću se san i java, patnja i želja, stvarnost i mogućnost, mitsko i mistično, dokument i fikcija.

Odmah nakon objavljivanja, knjiga je dobila odlične kritike, neki su je proglasili za roman kakav srpska literatura nije imala već godinama. NIN-ova nagrada samo je potvrdila da se radi o izuzetnoj prozi, ali ovo djelo posjeduje onaj najvažniji kvalitet da je prijemčivo za najšire slojeve čitalaca.

Filip David rođen je 1940. godine u Kragujevcu, diplomirao je jugoslovensku i svetsku književnost i dramaturgiju. I njegov roman „Hodočasnici neba i zemlje“ naišao je na izuzetan prijem kritike i čitalaca i objavljen i izvan Srbije.

Kao dramaturg i profesor dramaturgije na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti sarađivao je na više scenarija, iz kojih su nastali poznati filmovi jugoslovenske kinematografije: „Ko to tamo peva“ Slobodana Šijana, „Okupacija u 26 slika“ Lordana Zafranovića i „Bure baruta“ Gorana Paskaljevića. David, koji je u međuvremenu otišao u penziju, posvetio se pisanju proze. Za svoje stvaralaštvo dobio je Nagradu Mladosti, Nagradu „Milan Rakić“, BIGZ-ovu i Prosvetinu nagradu za najbolju knjigu godine i Andrićevu nagradu.