Kotor – Promocija romana “Jedro nade” Nikole Malovića

 

 

JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, organizuje promociju romana “Jedro nade” Nikole Malovića, u poneđeljak, 15. decembra 2014. g., u 19h. Moderator je Vanja Gavrovski, PR Izdavačke kuće Laguna. Mjesto održavanja prezentacije: Kino Boka, Pjaca od kina, Kotor.

 


Nikola Malović
rođen je 1970. u Kotoru.

Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Nikola MalovicObjavio je knjigu kratkih priča Poslednja decenija, novele u dramskoj formi Kapetan Vizin – 360 stepeni oko Boke, Peraški goblen, i preko 2.200 tekstova. Priče su mu prevođene na ruski, engleski, poljski i bugarski.

Nagrade „Borislav Pekić“, „Laza Kostić“, potom „Majstorsko pismo“ (za životno djelo), „Lazar Komarčić“ i Oktobarsku nagradu grada Herceg Novog – dobio je za roman Lutajući Bokelj (Laguna, 2007, 2008, 2009, 2010, 2013, 2014).

Objavio je Prugastoplave storije (Laguna, Beograd, 2010).

Kompletan je autor književne fotomonografije Herceg-Novi: Grad sa 100.001 stepenicom (Knjižara So, Herceg Novi, 2011).

Član je Srpskog književnog društva.

Jedan je od osnivača književne Grupe P-70.

Živi u Herceg Novom.

 

Jedro nade

(Laguna, 2014)

Radnja ovog romana prati Nikolu Smekiju, ambicioznog modnog industrijalca iz Barija, koji se na poziv gradonačelnice vraća u Perast, grad svojih predaka, da bi ponovo pokrenuo i oživio tradicionalnu proizvodnju mornarskih majica.

Nikola Malović - Jedro nade - naslovnaU svijetu koji potpuno zavisi od tehnologije, evoluirani Google preuzeo je ulogu boga, pa nadgleda sve i svakoga.

Šjor Smekija uspijeva da brodi digitalnim lavirintom, otkriva kako je plavo-bijeli dezen nastao na Mediteranu i kojim to čudom uporno opstaje kroz vjekove. U najljepšem zalivu na svijetu, junak se zaljubljuje u neobičnu mještanku koja će mu otkriti, ne samo tajne baroka, već i da je ljubav jedino što internet još uvijek ne može da zabilježi i arhivira…

Jedro nade je roman o istorijskom razvitku mornarske majice koja je na Mediteranu mnogo više od elementarnog komada garderobe. Plavo-bijele pruge su jedinica stila sveprisutnog pomorskog kulta, modni mit, ali i oličenje seksualnosti. Na Primorju je svako ko nosi prugastoplavu majicu hodajuća avantura.

Kapetanski Perast politički je odvojen od susjednog Kotora. Ima predsjednika koji tvrdi da 1492. g. ni na jednom od tri broda s Kolumbom nije plovio katolički sveštenik, ali jeste  tumač za hebrejski.

Malović je kao niko prije njega, u roman utkao logiku primorskog načina života, i ispleo ljubavnu priču u srcu urbane barokne bajke. Pred nama je izuzetna povijest o čuvenom dezenu koji je postao globalni brend, u čiju istoriju su umiješani Jevreji, katolički kraljevi i otkriće Amerike.

*

Obiman sistem koji se otima tumačenju!

 

Vanja Gavrovski rođena je u Zemunu. Nekadašnje zaštitno lice Trećeg kanala i urednica na Yu info televiziji, posljednjih godina profesionalno se bavi odnosima s javnošću. Diplomirala na Fakultetu za kulturu i medije.

Vanja GavrovskiOd 2008. godine na poziciji je menadžera za odnose sa javnošću izdavačke kuće Laguna, najveće izdavačke kuće u regionu, s godišnjom produkcijom od preko 250 naslova.

U okviru izdavačke kuće Laguna ugostila je brojne svjetske i domaće pisce među kojima su: Trejsi Ševalije, Toni Parsons, Tarik Ali, Đulio Leoni, Mo Hejder, Lusinda Rajli, Amitav Goš, Vilijem Pol Jang… Nikola Malović, Svetislav Basara, Miljenko Jergović, Mirjana  Đurđević, Dragan Velikić, Ljubivoje Ršumović…

Italijanskom piscu Đuliju Leoniju poslužila je kao inspiracija za stvaranje glavne junakinje Vanje u romanu Vrata Atlantide.

Vanja Gavrovski dobitnik je Nagrade za najprofesionalniji odnos sa medijima (Sajam knjiga 2010). Zahvaljujući njenom izuzetnom ličnom doprinosu u oblasti komunikacija Laguna ima najotvoreniju komunikaciju sa medijima – pokazalo je najnovije istraživanje agencije Pragma. U dosadašnjoj karijeri vodila je na stotine promocija domaćih i stranih pisaca, učestvovala u mnogobrojnim televizijskim i radio emisijama.