Kotor – Simpozijum “Istina traži svjedoke”

 

Kotor 2

 
 

U utorak, 26. aprila 2016. godine, u crkvi Svetog Pavla u Starom gradu u Kotoru, u organizaciji Ekumenskog centra “Don Branko Sbutega”, upriličen je simpozijum “Istina traži svjedoke”, organizovan povodom deset godina od smrti Don Branka Sbutege. Simpozijumu je prisustvovao Pavle Goranović, ministar kulture, u ime predsjednika Vlade Mila Đukanovića.

Pozdravne riječi uputili su i monsinjor Ilija Janjić, biskup kotorski, Don Ivo Ćorić, upravitelj Ekumenskog centra “Don Branko Sbutega”, kao i dr Aleksandar Saša Stijepčević, predsjednik Opštine Kotor.

Ministar Goranović je, obraćajuci se prisutnima, istakao da se ovim simpozijumom odaje počast intelektualnoj misli i sveukupnom angažmanu Don Branka Sbutege, pregaoca u očuvanju ideje o bogatstvu zajedništva i tolerancije, kojom se, kako je rečeno, Crna Gora vjekovima ponosi.

“Crna Gora neće zaboraviti don Branka Sbutegu, smjelost i snagu da se u teškim vremenima zalaže za očuvanje duhovne egzistencije. I u tome je uspio”, kazao je Goranović koji dodaje da poruke Don Branka Sbutege dostojno prenosi i savremena multietnička, multikonfensionalna i multikulturna Crna Gora.

 

Ministar Goranovic na simpozijumu u Kotoru

 

Simpozijum “Istina traži svjedoke” Ekumenskog centra čini i prigodan prateći program, pa je danas, u spomen Don Branka Sbutege, organizovana i izložba Mihaila Muja Jovićevića pod nazivom “Ciklus Bogorodica”, kao i koncert Ratimira Martinovića u crkvi Sv. Duha.