KotorArt Don Brankovi dani muzike – Gudački kvarteti “Henšel” i “Il Belpaese”

 

Logo KotorArt-a

 

Jedan od veoma angažovanih njemačkih gudačkih kvarteta danas, „Henšel“ nastupiće na četrnaestim po redu KotorArt Don Brankovim danima muzike. Članovi ansambla – violinisti Kristof Henšel i Pavel Zuzanski, violistkinja Monika Henšel i violončelista Matijas Bejer-Karlšej, održaće koncert u Crkvi Sv. Duha, s početkom u 21 sat, u ponedeljak 27. jula. Publika će imati priliku da sluša poznati kvartet „Jahač“ Jozefa Hajdna, prvi Gudački kvartet Ervina Šulhofa, kao i jedan od tri kvarteta iz op. 59 („Razumovski“) Ludviga van Betovena.

 

Gudački kvartet Henšel, prisutan više od dvije decenije na svjetskoj sceni, dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima, kao i prve nagrade i zlatne medalje na Međunarodnom takmičenju kamerne muzike u Osaki. Posebnu pažnju muzičke kritike i javnosti, privukao je kada je koncert, koji je održao umјesto Kvarteta Džulijard, uživo prenosio Bi-Bi-Si. Ansambl je nastupao u poznatim svjetskim dvoranama, na muzičkim festivalima, a posljednju godinu obilježile su turneje u Japanu, Kaliforniji i Evropi. Objavio je više kompakt-diskova za izdavačke kuće Neos, HMV, EMI, a neki od njih ocijenjeni su kao snimak zvuka godine i najbolji od strane njemačke muzičke kritike. Godine 2012. ansambl je pozvan da, kao prvi evropski gudački kvartet u posljednjih dvadeset godina, izvede sve Betovenove gudačke kvartete u prestižnoj koncertnoj dvorani Santori u Tokiju. Kvartet je redovno pozivan u kraljevsku palatu u Madridu da nastupa na četiri Stradivarijeva instrumenta iz kraljevske kolekcije. Pored klasičnog repertoara, Henšel izvodi i djela savremenih autora, među kojima su i premijere kompozicija Kristofera Teofanidesa i Hansa Vernera Hencea.

 

Gudacki kvartet Hensel

 

KotorArt Don Brankovi dani muzike

ponedeljak, 27. jul / Lustica Bay, 21h

Koncert: Kvartet na pjenu od mora

Veče popularne muzike

Il BelpaeseGudački kvartet Il Belpaese

Gudački kvartet “Il Belpaese” koji djeluje u sastavu Arpad Nađ – violina, Dušan Birač – violina, Vladimir Šaru – viola i Željko Ivović – violončelo,  osnovan je 2011. godine, kada prijatelji koji godinama zajedno sviraju u različitim kamernim sastavima i orkestrima, u zemlji i inostranstvu, dolaze na ideju da formiraju sastav.

Tako svoja iskustva i koncertnu praksu pretaču u ovaj ansambl što im daje još više prostora za muziciranje, ali i omogućava stvaranje prepoznatljivog stila.

Kvartet “Il Belpaese” ima uspješnu i značajnu saradnju s istoimenim Italijanskim kulturnim centrom, na čijim manifestacijama ostvaruje zapažene nastupe. Osim toga, sarađuje i s radionicom za kamernu muziku “Ad libitum”.