KotorArt – Održana press konferencija povodom koncerta MAESTRO

 

Logo KotorArt-a

 
 

Danas je u crkvi Sv. Duha održana press konferencija povodom koncerta MAESTRO koja će se održati u okviru
Don Brankovih dana muzike i na kojoj će nastupiti jedan od najvećih živih kompozitora na svijetu, Krzysztof Penderecki.

 

Press Penderecki

 

Kao što je rekao i umjetnički direktor KotorArt-a Ratimir Martinović, KotorArt je za 15 godina postojanja ugostio velika imena svjetske muzičke scene, ali nikad toliko značajno ime i toliki umjetnički autoritet kao što je Penderecki. “Na sinoćnoj večeri sa maestrom smo imali prilike da čujemo o zaista impresivnim i velikim imenima svjetske kulturne scene sa kojima je on imao prilike da sarađuje i o mnogobrojim svjetskim nagradama koje je dobio tokom svoje karijere. Posebno nam je drago što će koncert biti u Bogorodičnom hramu na Prčanju budući da je to jedan poseban ambijent. Mislim da je publika koja prati KotorArt svjesna koliko je rijetko i vrijedno danas imati prilike čuti i vidjeti velikog kompozitora koji ujedno i diriguje svoja djela.. “- rekao je Martinović.
Penderecki je istakao da je veoma zadovoljan kako Festivalski orkestar KotorArt-a napreduje u pripremama budući da su izuzetno zahtjevne. “To su kompozicije iz 3 različita perioda mog stvaralaštva i svaka ima drugačiji pečat. Ja sam karijeru počeo kao violinista, moj pristup komponovanju je s toga nešto drugačiji, pa shvatam da nije lako usavršiti kompozicije, međutim orkestar je zaista sjajan i doveo ih je do savršenstva.”
Orkestar će između ostalog izvesti 3 značajna maestrova djela: dvije simfonijete i čakonu. “Prva simfonijeta napisana je 1992. godine, dok je treća napisana 30 godina kasnije, 2012. Ona je najkomplikovanija od sve tri, nju najčešće dirigujem, mada je izuzetno zahtjevna za orkestar.”- rekao je Penderecki.
Čakona je djelo sa posebno interesantnom pozadinom; naime, napisana je 2005. godine posijle smrti Pape Jovana Pavla II, koji je bio maestrov dugogodišnji prijatelj iz Krakova. “Zajedno smo radili u pozorištu; on je bio ujedno i glumac pored toga što je bio sveštenik, a ja sam komponovao muziku za to pozorište.”
Penderecki ima prilično gust raspored u ovom periodu; nastoji da putuje gdje god se održavaju njegovi koncerti jer smatra da je najboji način predstavljanja svoje muzike kada upravo kompozitor diriguje kao što su radili svi veliki kompozitori u prošlosti poput Betovena i Čajkovskov.
Takođe, nedavno je potpisao ugovor sa Vienna Opera House i upravo radi na operi Fedra inspirisanoj grčkom
mitologijom.
U Poljskoj je prije par godina otvorio svoj Muzički centar koji okuplja izvrsne mlade umjetnike. “Kada sam došao na tu ideju, naišao sam na vrlo jako interesovanje od strane Evropske Unije koja mi je pomogla da na ogromnom imanju stvorim ovaj centar. Hala je jako akustična, a kompleks može da ugosti do 120 studenata.
Hala je opremljena po posljednjim standardima. Trenutno u njemu gostuju članovi Berlinske filharmonije koji su tu po treći put I na neki način je poziv svim drugim mladim umjetnicima da su im kod nas otvorena vrata”.
Budući da se bliži kraj KotorArt-a i Don Brankovih dana muzike, Ratimir Martinović je iskoristio ovu priliku da naglasi da je ovogodišnji festival protekao upravo onako kako se i nadao, bez ijednom otkazanog koncerta. “Namjera nam je bila da ovogodišnji program bude najbolji u ovih 15 godina i mislim da smo to i postigli sa svim dosadašnjim koncertima Luganskog, Isidore Žebeljan, Romana Simovića, Miloša Karadaglića i drugih velikih svjetskih imena i da smo ovom godinom sebi postavili visok standard za sve naredne.”-rekao je Martinović.

Do kraja KotorArt-a čućemo mono operu na koncertu “Bitef u gostima” večeras, kao i koncert “Maestro”
Pendereckog 16. avgusta i kao završnicu koncert Rada Šerbedžije 17. avgusta.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − 5 =