KotorArt – Press konferencija povodom premijere predstave DA DA ŠEKSPIR

 

Logo KotorArt-a

 
 

Danas (09. avgust 2016. godine) je u Pomorskom muzeju u Kotoru održana press konferencija povodom sjutrašnje premijere predstve DA DA ŠEKSPIR koja će se održati u 21h na Ljetnjoj pozornici. Ovo je  druga po redu premijera u okviru ovogodišnjeg Kotorskog festivala pozorišta za djecu koje se održava u sklopu Međunarodnog festivala KotorArt  posle premijere predstave Kavez upriličene prije mjesec dana.

 

Press povodom premijere Da Da Sekspir

 

Predstava je namjenjena kako djeci tako i mladima i odraslima. Povod da se baš sada realizuje ovakav jedan projekat je obilježavanje 400 godina od smrti Šekspira i 100 godina od pojave dadaizma. Kako navodi i sam reditelj Petar Pejaković: “Na dadaizam se u predstavi pozivamo kao na etički i moralni princip. Takođe, dada je i prva riječ koju beba nauči kada počne da govori, što sve upućuje na čistotu i jednostavnost u ovom našem pristupu Šekspirovom djelu.”

Predstava je bazirana umnogome na improvizacijama tako da je čitav kreativi tim uključen u stvaranje. Kostimografkinja Olivera Gajić je naglasila da joj je posebno zadovoljstvo raditi sa Petrom i ekipom jer je imala utisak da ima velikog udjela u formiranju sadržaja same predstave. “Obzirom da sam se ja pridružila ekipi nešto kasnije od ostalih svoj doprinos predstavi sam prolagodila onome što je do tada stvoreno. Kostimi su dosta bazični i jednostavi ako se izuzmu i sagledaju van konteksta predstave, ali uz režiju dobijaju jasan smisao i daju vrlo konkretan signal publici.”

Ova predstava je prvi susret djece sa Vilijamom Šekspirom. Predstava ima za cilj da zamađija djecu ovim veliki stvraocem i navede ih da dolaze sve češće u pozorište. Taj prvi susret iznijeće teme poput ljubavi, vlasti, nasilja, strasti, ludila prenesene jednostavnim dječijim jezikom. “Budući da smo veoma dosta improvizovali na probama, to se nekako nastavilo i van proba u toku našeg slobodnog vremena, i stalno sto nalazili nove ideje i načine kako da prenesemo to što moramo. Tako da ćete sjutra u predstvi vidjeti i dosta ličnih pečata svih nas koji smo učestvovali u njenom stvaranju.”-izjavio je Slaviša Grubiša, jedan od glumaca u predstavi.

Momčilo Otašević, još jedan od glumaca, nadovezao se na Slavišinu izjavu rekavši da su i oni sami u toku ovih nekoliko nedjelja koliko se sprema predstava postali djecom i da očekuju da će se to u samoj predstavi znatno osjetiti.

DA DA ŠEKSPIR je i omaž ljudskom i umjetničkom pokretu, rađena sa dubokim osjećajem obaveze da se djeci svijet prikaže što realnije.  Dušan Murić, koreograf, zadužen je za scenski pokret i naglasio je koliko je bio težak zadatak redukovati materijal koji su imali kako bi stao u dva sata trajanja predstave. “Vrlo je teško zadržati ozbiljnost tema kojima se bavi ova predstava a istovremeno prilagoditi ih djeci. Poenta je bila zapravo da djeci skrenemo pažnju da je svijet odraslih u problemu. “

Premijera predstave održaće se 10. avgusta na Ljetnjoj pozornici sa početkom u 21h, a repriza je 11. avgusta na istom mjestu u isto vrijeme.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen + 3 =