Kotorska koncertna sezona – Koncert IRINA CHUKOVSKAYA

 

Muzicka skola Kotor i Kotorart

 
 

Kotorska koncertna sezona u mjesecu martu nastavlja sa sjajnim koncertima. Već u subotu 5.marta 2016 u 19 h u Koncertnoj dvorani -Crkva Sv.Duha, kotorskoj publici predstaviće se poznata ruska pijanistkinja IRINA CHUKOVSKAYA. Na programu su kompozicije Šumana i Šopena, a kao gošće koncerta nastupiće: Dušica Kordić-violina, Tanja Ševaljević Bogdanović-violina i Seda Vukašinović -klavir.

 

Program:

Koncert Irine Cukovskaye1.Frédéric Chopin (1810-1849)
– Nocturne D-flat major op. 27 no. 2
– Nocturne E-flat major op. 55 no. 2
– Four mazurkas op. 4

2.J.S.Bach: Double Violin Concerto d-minor, I st.
Izvode: Dušica Kordić- I violina
Tanja Ševaljević-Bogdanović – II violina
Seda Vukašinović –klavir

3.J.S.Bach: Toccata d-minor (transkripcija za violinu solo Itzhaka Perlmana)
Izvodi: Dušica Kordić -violina

4. .Frédéric Chopin (1810-1849)
– Valse c -sharp minor op.64, no.2
– Grand Valse Brillante op. 18
– Ballade A-flat major op. 47

 

Biografije:

Irina Chukovskaya je čuvena Ruska pijanistkinja, poznata po izvanrednom izvođenju djela iz perioda romantizma. Pobjednica je X Međunarodnog takmičenja “Frederik Šopen” u Varšavi (Irina Petrova). Gospođa Čukovskaja je takođe poznata po sjajnom izvođenju mnogih modernih klavirskih kompozicija (Dmitrij Šostakovič, Mihail Kolontaj, Galina Ustvolskaja). Mstislav Rostropovič je opisao njeno sviranje : “Izvanredna virtuoznost i muzikalnost . Prava umjetnost”.
Nastupala je na solo resitalima kao i sa orkestrima u Sovjetskom Savezu, Jugoslaviji, Poljskoj, Italiji, Izraelu, Južnoj Koreji, Grčkoj, Mađarskoj, Tajvanu, Sjedinjenim Američkim Državama , Kanadi, itd. Nastupala je sa sljedecim čuvenim dirigentima: Urii Simonov (Rusija), Maxim Shostakovich (SAD), Vahtang Djordania (SAD), Kazuhiko Komacu (Japan), Pierre-Dominique Ponnelle (Njemačka), David Gilbert (SAD), Janush Kovach (Mađarska), Vladimir Ponkin (Rusija), Sergei Scripka (Rusija), Beatrice Brown (SAD), itd.
1985. Irina Čukovskaja postaje solistkinja Moskovske državne akademske Filharmonije. 1989. seli se u Sjedinjene Američke Države, gdje veoma uspješno nastupa sve do 1997. Bila je angažovana od čuvene menadžerske kuće Kolumbija zahvaljujući čemu njena karijera doživljava fantastičan uspon. 1997. , vraća se u Rusiju gdje nastavlja koncertnu karijeru i počinje da se bavi profesurom.
1999.godine, Irina Čukovskaja počinje da radi na Moskovskom Konzervatorijumu kao asistent velikog profesora Leva Naumova. Danas, gospođa Čukovskaja predaje kao redovan profesor na klavirskom odsjeku Gnjesin Ruske Muzičke akademije u Moskvi. Njeni studenti redovno osvajaju brojne nagrade na velikim svjetskim takmičenjima. Irina je takođe davala majstorske kurseve u Americi, Južnoj Koreji, Francuskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Grčkoj.
Irina Čukovskaja je 2014.godine osvojila prvu nagradu na međunarodnom takmičenju “Umjetnost 21. vijeka”, u Lempali u Finskoj. Iste godine je dobila nagradu na II međunarodnom takmičenju za profesore muzike u Varšavi kao i na XV međunarodnom festivalu i takmičenju “Musica Classica” u Rusiji. 2010., dobija nagradu od ruske vlade kao zahvalnicu za izuzetan doprinos ruskoj umjetnosti.
1980. godine pobjeđuje na međunarodnom takmičenju Frederik Šopen u Varšavi.
Irina Čukovskaja se školovala na čuvenom Čajkovski konzervatorijumu u Moskvi, gdje su joj profesori bili Vera Gornostaeva i Stanislav Neuhaus. Postdiplomske studije je završila kod Dimitrija Baškirova. Usavršavala se kod profesora Teodora Letvina.
Irina Čukovskaja je rođena u muzičkoj porodici u Taškentu, u Uzbekistanu. Njena majka je bila violinistkinja u operi u Taškentu i zahvaljujuci ovoj činjenici, Irina je provodila jako mnogo vremena u muzičkom svijetu. Već sa 7 godina prvi put je nastupila sa orkestrom, a sa 13 je izvela prvi recital.