Kotorska koncertna sezona

 

 

U poneđeljak, 13.02.2017. god. u 19h u koncertnoj dvorani muzičke škole “Vida Matjan” (crkva sv. Duha) u Kotoru očekuje nas recital  izvanredne pijanistkinje Rite Kinke. Ovaj koncert muzička škola priređuje u okviru Kotorske koncertne sezone. Pored recitala svi zainteresovani studenti i đaci iz Crne Gore i regiona mogu poslati svoje prijave na sosmon@t-com.me ili pozvati na broj telefona +382 (0)32 323 681 i time obezbijediti sebi mjesto na majstorskoj radionici koju će ova izvanredna solistkinja i pedagog održati od 14.-16.02. 1017. god. u muzičkoj školi u Kotoru. 


RITA KINKA
, klavir

Rita Kinka je do danas održala preko 800 resitala, kao i nastupa s mnogobrojnim uglednim orkestrima u gotovo svim evropskim zemljama, kao i u SAD, na Tajvanu, u Japanu, Izraelu, Kanadi i Australiji. Pored pijanističke karijere, bavi se i pedagoškim radom. Redovni je profesor za glavni predmet klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Nosilac je niza jugoslovenskih nagrada i priznanja i dobitnica nagrada na međunarodnim takmičenjima pijanista u: Senigaliji (1979), Verčeliju („Viotti”, 1981), Beogradu (Međunarodno takmičenje Muzičke omladine, 1983), Cvikauu („Schumann”, 1985), Sidneju (1985), Minhenu („ARD”, 1987), Bordou (1988, zlatna medalja), Vašingtonu (1990), Briselu („Kraljica Elizabeta”, 1991), Orleanu („Klavirska muzika 20. vijeka”, 1996).

Rita Kinka je prva dobitnica godišnje nagrade Evropskog parlamenta „Prix femmes d`Europe” („za ženu Evrope”), nagrade za najboljeg evropskog izvođača ozbiljne muzike, koja joj je uručena u Briselu juna 1991. godine. Nosilac je „Februarske nagrade” Grada Novog Sada za 2002. godinu.

Snimala je za radio i TV centre u više zemalja (Srbija, Makedonija, Slovenija, Hrvatska, Italija, Austrija, Njemačka, Belgija, Francuska, Rusija, Estonija, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Engleska, Grčka, Španija, Izrael, Kanada, SAD, Australija, Tajvan). Snimila je tri kompakt-diska u izdanju kuće „Digital Media Production” (Brisel) i PGP RTS, a prije toga i jedno LP izdanje.

Studirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (profesori E. Timakin i A. Valdma), a postdiplomske studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (D. Trbojević) i Akademiji umetnosti u Novom Sadu (A. Valdma). Usavršavala se na „Džulijardu“ u Njujorku (klasa Đerđ Šandor), koristeći stipendiju Fondacije “Đina Bahauer” koja joj je dodijeljena na Međunarodnom takmičenju “Kraljica Elizabeta” u Briselu 1987, kao „najperspektivnijem mladom umjetniku“. Kroz cijelu karijeru Rita Kinka se strastveno i s ljubavlju, ali i s postupno sticanim velikim izvođačkim iskustvom, samosvojnim stilom sviranja, punim senzibilitetom i sugestivnošću “kretala” kroz odabrana djela najzahtijevnijeg klavirskog repertoara. Najnoviji resitalski projekat ostvarila je decembra 2016. u ciklusu “Urednik/umjetnik u gostima” Centra za muziku Kolarčeve zadužbine u Beogradu u kojem je specifičnim konceptom programskog oblikovanja povezala kompozicije Baha, Bramsa i Šopena. Takođe prošle godine bila ja na funkciji predsjednice Umjetničkog savjeta “Novi Sad 2021” za Evropsku prestonicu kulture.

Dobitnica je nagrade časopisa Muzika Klasika „Za najboljeg ženskog izvođača godine“ u 2016.godini.