Kotorske koncertne sezone – Koncert Laure Levai Aksin i Iris Kobal

 

Muzicka skola Kotor i Kotorart

 
 

U okviru Kotorske koncertne sezone, posljednji koncert u mjesecu februaru biće izveden u srijedu 24.februara 2016. godine, u 19h, u Koncertnoj dvorani – Crkva Sv. Duha. Na koncertu će nastupiti LAURA LEVAI AKSIN – flauta i IRIS KOBAL- klavir.           

 Na programu će biti kompozicije Beethovena, Štakića, Debussya, Poulenca, Libermanna …

Slijedećeg dana 25.februara u jutarnjim časovima, pomenute umjetnice će održati master- class radionice za flautu i klavir u prostorijama škole.

 

Program:

1.Ludwing van Beethoven: Serenada Op.41 za flautu i klavir
(1770-1827 ) I Entrata
IITempo ordinario d’un Menuetto
III Allegro molto
IV Andante con Variazioni
V Allegro scherzando e vivace
VI Adagio
VII Allegro vivace e disinvolto

2.Miroslav Štakić: Scherzo za flautau i klavir
(1951 – )
P a u z a

3.Cluade Debussy: Syrinx za flautu solo
(1862- 1918)

4.Francis Poulenc: Sonata za flautu i klavir
(1899 – 1963) I Allegro malinconico
II Cantilena: Assez lent
III Presto giocoso

5.Lowell Libermann: Sonata Op.23
(1961- ) I Lento con rubato
II Presto energico

 

Laura Levai Aksin   rođena je u Subotici. Diplomirala je i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Marijana Egića. Studije je nastavila u Parizu u klasama prof. Claude Lefebvre i prof. Patrick Gallois-a. Usavršavala se na brojnim majstrorskim kursevima kod renomiranih solista i pedagoga . Dobitnica je prvih i specijalnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima. Laureat je takmičenja Muzičkih umjetnika Jugoslavije u Zagrebu. Na šestoj Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu dodijeljena joj je Prva nagrada za interpretaciju savremenih djela.

 Nastupala je kao solista sa mnogim simfonijskim i kamernim orkestrima u zemlji i inostranstvu. Održala je veliki broj resitala i kamernih koncerata u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, Njemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rusiji, Holandiji, Portugalu, Grčkoj, Izraelu.

Laura Levai Aksin je solo flautiskinja Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Bavila se orkestarskim muziciranjem kao solo flautistkinja orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta, kamernog orkestra Camerata Academica (Novi Sad) i ansambla za novu muziku Musica viva. Za vrijeme boravka u Francuskoj bila je član ansambla Tickmayer Formatio, Theatre Jel  i orleanskog Orkestra flauta.

Član je kamernog trija sa Ritom Kinkom (klavir) i Markom Josifoskim (violina), trija flauta Density i duvačkog kvinteta Synergia 5. Već tri decenije sarađuje sa pijanistkinjom Iris Kobal.

 Snimala je za mnoge radio i TV centre u regionu, Mađarsku TV, Češku RTV, RTV Dortmund i RAI. Izdala je kompakt diskove za Recommended Records i SLAM Production iz Velike Britanije, EOS iz Austrije, Visio Mundi, SKC  iz  Novog Sada itd.  Bavi se pedagoškim radom kao redovni profesor flaute na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Akademiji umjetnosti u Banja Luci. Održala je veliki broj majstorskih kurseva, a kao član žirija prisutna je na međunarodnim i domaćim takmičenjima i festivalima.

 

Iris Kobal rođena je u Novom Sadu. Studije je započela na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Igora Lazka, a diplomirala i magistrirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Arbo Valdme. Usavršavala se na Hochschule fur Musik u Beču u klasi prof. Rolanda Kelera. Zaposlena je u zvanju redovnog profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Dobitnik je nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Aktivno koncertira  kao solista i kamerni muzičar. Gostovala je u gotovo svim značajnijim dvoranama u Srbiji, kao i na podijumima u inostranstvu (Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Francuska, Mađarska, Italija, Nemačka, Austija, Kanada). Nastupala je kao solista sa Simfonijskim orkestrom RTB, Orkestrom JNA, Zagrebačkom filharmonijom, Kameratom  akademika, Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sadu i Kotor Art festivalskim orkestrom.

Svirala je na značajnim festivalima kao što su Festival Savremene muzike u Opatiji, Novosadske muzičke svečanosti, Muzičke svečanosti u Subotici i Somboru, Kotor Art festival, Ljetnji festival u Herceg Novom, Grad teatar u Budvi i dr.

Bila je član ansambla za savremenu muziku “Musica Viva”. Ove godine slavi  30 godina umjetničke saradnje sa flautiskinjom Laurom Levai-Aksin. Sarađivala je sa poznatim domaćim i stranim umjetnicima kao što su Dejan Bogdanović, Branislav Jatić, Nikola Srdić, Ištvan Varga, Vera Kovač-Vitkai, Ami Flamer, Mišel  Arinjon, Megumi Tešima.

Snimala je za jugoslovenske RTV u Novom Sadu, Beogradu, Sarajevu i Skoplju, kao i za italijansku kuću RAI.