Kotorski festival pozorišta za djecu – Najava programa za subotu, 02. i neđelju, 03. jul 2016. godine

 

Kotorski festival pozorista za djecu

02. jul

U okviru XXIV Kotorskog festivala pozorišta, u subotu, 2. jula u 21.30 h, na Ljetnjoj pozornici predstaviće nam se Kurteatar Biterfeld iz Desau-roslau iz Njemačke sa izvjedbom Parlamenta riba. Režiju potpisuje Regula Štajner Tomić, a igraju Bernhard Klampfl, Marajke Dobertin, Pero Radičić, Ninoslav Culum, Regula Štajner Tomić, Taisa Veber.

 

Predstava Parlament riba - 2

 

Ova priča, zasnovana na ekološkoj tematici, govori o maloj djevojčici Marini i njenim avanturama u veličanstvenom podvodnom svijetu. Ona se susreće sa raznim vodenim životinjama i uspijeva da se sprijatelji sa moćnim čarobnjakom zvanim Vodni Muž. Ali, podvodni svijet je u opasnosti: toksični otpad i plastika bacaju se u vodu. A Marina je jedina spona između ugroženog staništa i zagađivača iz svijeta iznad površine, ljudi.

Predstava Parlament riba - 1Prolog počinje u 20.15 h na ulazu u Kulturni centar
Predstava počinje u 21.30 h na Ljetnjoj pozornici
Trajanje: 60 min.|Uzrast: 8+

Režija: Regula Štajner Tomić
Scenografija: Beata Hundermark
Koreografija: Maja Tangeberg Grišin
Muzika: Ivan Marović (Starfish Song) i folk muzika iz raznih zemalja
Video-animacije: Filip Kajtel
Igraju: Bernhard Klampfl, Marajke Dobertin, Pero Radičić, Ninoslav Culum, Regula Štajner Tomić, Taisa Veber

 

Drugi festivalski dan obilježiće i bogat prateći program. U 12 h u Kulturnom centru održaće se promocija multimedijalne igre Clockwork Briefcase Aleksandra Dlabača, u okviru dječijeg scenskog stvaralaštva na Pjaci od kina u 19.30 h nastupa Dramski studio Budva sa programom U potrazi za Ljubicom. Istog večeri u 20 h u holu Kulturnog centra biće otvorena izložba za djecu autorke Svetlane Lole Miličković, diplomirane dizajnerke, gdje će biti izloženo oko 50 mapa sa veselim i maštovitim ilustracijama namjenjenim najmlađima.  Izložba će biti otvorena tokom cijelog trajanja Festivala.

Drugi jul obilježiće i prva od sedam književnih večeri, tradicionalno na Pjaci od  kina u 20.30 h, promocijom bajke Krtica i sunce, Ilije Nikčevića, grafičara i ilustratora iz Nikšića, na festivalskoj Pjaci od slova. Moderatorka promocije će biti Maja Grgurović.

 

03. jun

U nedelju, 3. jula 2016. Festival će svojoj publici dovesti Pozorište sjenki Ćengiza Özeka iz Istanbula i to sa predstavom “Čudovište iz smeća”, nakon koje će publika iz Kulturnog centra “Nikola Đurković” preći na Ljetnju pozornicu u 21.30  h, gdje će imati priliku da pogleda svojevrsni punokrvni pozorišni punk za mlade, kako je predstava “Pola pola” okarakterisana od strane kritičara u Hrvatskoj.

“Da li ste ikada bacili smeće u more? Ako jeste, da li ste ikada razmišljali o tome šta će se desiti sa tim smećem?

Postoji riba čiji je zadatak da čisti more! Ona svom poslu pristupa sa velikim osjećajem odgovornosti. Ova riba je pojela toliko smeća da se pretvorila u čudovište, ali u čudovište dobrog srca…”

Oni koji odgledaju ovu veličanstvenu komediju ne mogu da povjeruju da je iza scene samo jedna osoba koja upravlja sa toliko figura (marioneta).

 

Predstava Cudoviste iz smeca - 2

 

Ćengiz Özek (1964) se bavi tradicionalnim turskim pozorištem sjenki zasnovanom na Karađoz figurama. Sa bogatom karijerom i velikim brojem nagrada i priznanja za njegov doprinos teatru sjenki i autorska djela, s pravom se može nazvati autoritetom u oblasti lutkarskog teatra sjenki, naročito kada je u pitanju Karađoz. Predstava Čudovište iz smeće predstavlja modernu interpretaciju ove tehnike, što približava tradiciju savremenom društvu i bavi se problemima današnjice poput zagađenja životne sredine. Osnivač je Internacionalnog lutkarskog festivala u Istanbulu, koji se tradicionalno održava svakog maja od 1998. godine.

 

Druga predstava koja će biti izvedena sjutra veče, predstava “Pola pola”, nastala je kao koprodukcija tri potpuno različita pozorišta: Kazališne družine Pinklec, Teatra  Exit i Teatra Poco Loco, po tekstu autorke Milene Bogavac i u režiji rediteljke Renate Carole Gatice.

Predstava, kroz punkerski koncert i zanimljive dijaloge, govori o problemu razvoda iz perspektive djece, djevojčice Nike i dječaka Andrije, koji uskoro neće više biti djeca jer im se približava pubertet, imaju svoje brige, svoje tajne i težnje da se odvoje od roditelja i postanu samostalne ličnosti. Uz sve to, moraju se nositi s problemima i tajnama svojih roditelja. Slijedeći tradicije traženja čuda, ispravnosti, surovosti, ali istovremeno i nježnosti u poruci koju šalje, predstava kroz bučnu punk muziku  vrišti: „LJUBAV!“,  ljubav kao potreba svih nas i ljubav kao spas.

 

Predstava Pola pola - 1

 

Predstava je namijenjena djeci od 11 godina i starijima, onoj koja su doživjela razvod svojih roditelja, kao i onoj koja u svojoj blizini imaju prijatelja koji to proživljava. Ovo je predstava za roditelje, za mlade, za djecu, za sve koji se snalaze u Zemlji odraslih, za djecu koja možda i prerano moraju odrasti, jednom riječju za svakoga, jer svako od nas ipak ima nekog ko ga voli ‐ bez obzira na sve. Roditelje, baku, djeda ili bar jednog prijatelja koji će sjediti s nama u kućici u parku i dati nam svoju šmrkavu papirnatu maramicu.

Cijena karte je 2 eura.

Dobro došli na 24. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu!