Kraljevsko pozorište Zetski dom Cetinje – Uz redovni repertoar i MIT Fest 2015.

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

U utorak, 31. marta, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju, održana je pres konferencija povodom najave aprilskog repertoara ove teatarske kuće i početka Montenegro International Theatre Festivala – MIT Fest 2015. Na presu su govorile PR producentkinje Danijela Radulović i Marija Nikčević.

Predstavljen je sadržajan repertoar koji, pored standardnih programa, uključuje i segmente ovogodišnjeg MIT Festivala. Producentkinja Danijela Radulović je najavila koncert američkog džez violiniste Kristijana Havsa „Southern Exposure“, koji premijerno gostuje sa svojim kvartetom u Crnoj Gori, kao ekskluzivni gost manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori. Pored tog programa, Radulović je najavila i predstavu „Ljubav“ koja je projekat studenata specijalističkog studija glume sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja. Najavljeno je i gostovanje produkcije Centra za kulturu Tivat, predstave „Penelopijada“ u režiji Dragane Varagić, u Kraljevskom pozorištu. No, gostovanja će biti i kad su u pitanju domaće produkcije i to upravo u Tivtu, gdje će Kraljevsko pozorište gostovati sa predstavom „Enciklopedija izgubljenog vremena“ u režiji Lidije Dedović.

MIT Festival biće u duhu slogana – Pronađi svoj revolt, svoju slobodu, svoju strast, a Radulović je takođe navela da će se svaki segment festivala voditi ovom idejom u naredna tri mjeseca.

Među segmentima MIT Festivala za ovu godinu naći će se Promo Fest program koji podrazumijeva čitanje drama mladih dramskih pisaca sa Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju. Producentkinja Marija Nikčević navela je da se radi o konceptu kakav je već viđen i dobro prihvaćen i na eksperimentalnom MIT Festivalu 2013. godine, a donosi nam jednu novu seriju dramskih tekstova mladih autora. Stočlani žiri koji čine građani Cetinja će, kako je navela Nikčević, ocjenjivati drame, a nagrada pobjedničkog teksta je realizacija pozorišne predstave po istom, a u produkciji Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“. Takođe je najavljen dječiji segment MIT-a koji će početi 27. aprila premijerom predstave „Ivica i Marica“ u režiji Mirka Radonjića, a produkciji Kraljevskog pozorišta. Koristeći glumca kao biće sa svim svojim mogućnostima, reditelj sa ostatkom ekipe prolazi kroz proces koji otkriva sasvim nov pristup poznatoj priči. Uz premijeru „Ivice i Marice“, pozorište će ugostiti i predstavu „Alisa u zemlji čuda“ Dječijeg kulturnog centra iz Beograda. Predstavu je režirala Anja Suša.

Kao muzički dio MIT Festa istaknut je koncert Ramba Amadeusa i benda „Two winnetous & One More“ koji će biti održan 18. aprila u 21h u Kraljevskom pozorištu, a za koji, kako Nikčević navodi, već vlada veliko interesovanje. Karte će biti u prodaji od srijede 1. aprila.

Na presu je pomenuto i da se nastavlja akcija organizovanja prevoza iz drugih gradova. Publika će moći da iskoristi ovu mogućnost pozivom na broj telefona biletarnice Kraljevskog pozorišta Zetski Dom – 067 428 655. Ulaznice moraju biti rezervisane najkasnije dan prije programa do 12h.