Kraljevsko pozorište Zetski dom – Film “Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa”

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 

 

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u srijedu, 23. decembra sa početkom u 20 časova biće prikazan film DJEČACI IZ ULICE MARKSA I ENGELSA.

Film Nikole Vukčevića “Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa“, uloge tumače: Momčilo Otasević (LED, Budva na pjenu od mora…), Goran Bogdan (Sonja i bik, Svećenikova djeca), Ana Sofrenović, Emir Hadzihafisbegović, Branka Stanić, Nebojša Glogovac, Branimir Popović, Petar Božović, a u filmu se pojavljuju i poznati muzičari – Damir Urban i Nenad Knežević Knez. Film je nastao po motivima drame “INSTANT“ – poznatog srpskog pisca i reditelja Đjordja Milosavljevića, po scenariju Milice Piletić i reditelja Vukčevića, a sniman je u Podgorici, Londonu i Zagrebu.

“Ova priča se bavi porodicom i onim što od nje nastaje u vremenu rastakanja. Porodicom, koja ostavši bez oca, kao stuba familije – dobija majku – koja će biti prinuđena da se stoički nosi sa krupnim odlukama, koje neće biti ni malo lake: da vaspita sinove u vremenu kada oni trebaju oca, da – birajući između toga da joj sin počini zločin ili bude prijavljen policiji – izabere ono što joj se čini kao manje zlo, i da se time suprotstavi sinu (koji će je doživjeti za izdajicu). Ovaj se film bavi i majkom – koja 15 godina nije vidjela svog sina, koga voli više od svega, ali manje od toga da on postane ubica.

Ova priča, takođe, bavi se pitanjima vrijednosti i  zadovoljenjem nagona i potreba – kroz koje će protagonisti ovog segmenta priče – sazrenuti mnogo više nego su imali u planu: mladom Voju će vodič biti njegov stariji brat (Stanko), Danici njena najbolja drugarica (Žaklina), a Stanko ce preispitati svoju želju za osvetom. Njihovo noćno lutanje kroz svijet margine, otkriće im mnogo više od onog što su želeli da saznaju, kao – i mnogo više o njima samima. Ovim, zapravo – svi skupa postaju svjesni – problemi ne zastarijevaju, ne rješavaju se bježanjem i prečicama – život je nešto što se postepeno uči i služi da se njime udahne punim plućima, nikako Instant (kako je originalni naziv drame po kojoj smo napisali scenario). “

 Nikola Vukčević