Kraljevsko pozorište “Zetski dom” – Filmovi reditelja Živka Nikolića

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

U Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” u saradnji sa Crnogorskom kinotekom 20. i 21. marta sa početkom u 20h su večeri posvećene filmovima reditelja Živka Nikolića.

U poneđeljak, 20. marta biće prikazan film “Iskušavanje đavola”, a u utorak, 21. marta kratki filmovi “Ždrijelo”, “Ane-žena pomorca”, “Trag”, “Ine”,”Marko Perov”.

Iskušavanje djavolaISKUŠAVANJE ĐAVOLA

Žanr: Drama
Režija: Živko Nikolić
Producent: Zeta film, Budva, Beograd film, Aria films, Pariz
Scenario: Živko Nikolić, Dragan Nikolić
Muzika: Vuk Kulenović
Snimatelj: Savo Jovanović
Scenografija: Slobodan Rundo
Montaža: Zoltan Wagner
Trajanje: 129 minuta
Tehnika: Standard, kolor
Prvo prikazivanje: 27.6.1989.

Uloge: Alen Nuri, Dragana Mrkić, Boro Begović, Ljubiša Samardžić, Branko Vidaković, Eva Ras, Dragan Nikolić, Ljiljana Kontić-Bojanić, Radmila Đuričin, Dragomir Felba, Husein Čokić, Ljiljana Krstić, Olivera Viktorović, Vesna Pećanac

Pričom u kojoj se uporedo dešavaju, ničući jedna iz druge, dve osnovne teme, tema ljubavi i tema čovekove večite pokornosti tradicionalnim simbolima, režiser Živko Nikolić nastavlja svoje filmsko kazivanje o ljudskoj prirodi. I u jednom i u drugom sloju zbivanja razvija se i narasta mitska ideja iskušavanja. Ona se praktično pokazuje kao opšti međuodnos ljudi: od onog najintimnijeg do onog u porodicama, koje preko tradicionalnih, beznačajnih simbola, pokušavaju da steknu primat, samosaznanje, čvrsto uporište u obrazloženju smisla vlastitog i tuđeg života neprestano uslovljenog sumnjom.