Kraljevsko pozorište “Zetski dom” na Cetinju – Održana radionica „Kapital za đecu“

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

U Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju je, u subotu, 14. novembra, u okviru đečijeg segmenta programa za ovaj mjesec, održana radionica „Kapital za đecu“ koju je vodio reditelj Petar Pejaković. Učesnici radionice bila su đeca i tinejdžeri iz cetinjskih osnovnih škola „Njegoš“ i „Lovćenski partizanski odred“. Podijeljeni u dvije grupe, učenici su na prvoj radionici kroz glumu, pokret i govor, scensku imaginaciju i igru, improvizacije i ispovjesti otpočeli proces razvijanja kreativnosti i mašte, lične etike i emotivne intelegencije, kulture komunikacije i razvijanja ličnih stavova.

Ove radionice posvećene đeci dio su niza umjetničkih radionica koje Kraljevsko pozorište “Zetski dom” organizuje kao dio misije otvaranja pozorišta ka građanima i stvarnosti koja ga okružuje, a sve u okviru evropskog projekta „EU Collective Plays“. Zajednička tema svih radionica je kapitalizam.
„Kapital za đecu“ je pozorišno-glumačka radionica koja će se i u narednim sastajanjima sa đecom i tinejdžerima iz cetinjskih osnovnih škola baviti temom kapitalizma za đecu kroz fenomene kao što su potrošačko društvo, konzumerizam i manjak duhovnih vrjednosti, koje su veoma važne i inspirativne za mlade ljude.

„Danas je bilo prelijepo. Zabavljali smo se uz razne igre i zanimacije. Naučili smo kako da kontrolišemo smijeh, kako da se oslobodimo od treme, družili smo se. Sve ovo možemo i da primjenimo u svakodnevnom životu i veoma sam zadovoljan radionicom.“ kazao je Konstantin Vukić, učenik OŠ „Njegoš“. I Ana Petrović koja uči u ovoj školi kaže: „Svi smo se danas lijepo zabavili ovdje. Uz razne igrice smo naučili mnogo toga. Naučili smo kako se ponašaju glumci u pozorištu, kao i oni na filmovima.“, a njena drugarica Anastasija Pajović rad sa rediteljem Pejakovićem ističe kao pravi kreativni rad: „Učimo glumu, ponašanje u društvu, učimo kako da se koncentrišemo i opustimo.“ Anastasija Šovran, učenica OŠ „Lovćenski partizanski odred“, rekla je da sa nestrpljenjem iščekuje novo sastajanje, jer ovakvih aktivnosti na Cetinju nema onokiko koliko je đeci potrebno.

Nakon prvog sastajanja i rada sa cetinjskom đecom i mladima, reditelj Petar Pejaković kaže: „Glavni je utisak da su djeca željna da se sa njima radi na ovaj način i taj utisak stvara veliko zadovoljstvo, pa je onda nekako i lakše raditi i još si ispunjeniji. Meni, inače, prija da radim sa djecom i mladima i znači mi svaki trenutak koji provedem sa njima. Naravno, znači i njima i danas se vidjelo to zadovoljstvo. Ovdje je ono i specifično. Po prvom utisku čini se itekako značajnim to što Kraljevsko pozorište „Zetski dom“, metaforički rečeno, otvara vrata svim građanima, svim uzrastima, a u ovoj radionici prije svega mlađima, što je odlično, jer je na Cetinju malo toga što se nudi kad je kultura, umjetnost i obrazovanje u umjetnosti kroz radionice ovog tipa u pitanju, a to je nešto što je nasušna potreba. Posebno je nedopustivo da takvog nečeg nema više kad su djeca i mladi Cetinja u pitanju. Njihova energija, glad, želja, predanost, je nešto što je u tri sata trajanja radionice „Kapital za đecu“ bilo možda drugačije i sa više pozitivnog naboja nego u nekim drugim sredinama u kojima sam radio. Postoji takođe i ta posebna lucidnost, humor koji je specifičan ovdje i na tome ćemo dalje raditi. Ovo prvo sastajanje je bilo svojevrsno upoznavanje. Na kraju, mogu reći da sam nakon ova tri sata rada „napunio baterije“ i to je dobar znak.“
Naredna radionica „Kapital za đecu“ zakazana je za 3. decembar, a kako su djeca istakla želju da se češće okupljaju i rade sa rediteljem Pejakovićem, to postoji mogućnost da se ova sastajanja ubuduće zakazuju u više termina na mjesečnom nivou.

 

Radionica - Kapital za djecu - 1

Radionica - Kapital za djecu - 2

Radionica - Kapital za djecu - 3

Radionica - Kapital za djecu - 4

Radionica - Kapital za djecu - 5

Radionica - Kapital za djecu - 6

Radionica - Kapital za djecu - 7